La cald: ‘Predica’ lui Vasile Taloş (7)

youtube.com/watch?v=wMYdUyInMpM

Vasile Taloş: „Am observat că acești predicatori nespus de aleși interpretează Noul Testament prin textele Vechiului Testament, în loc să înțeleagă Vechiul Testament în lumina Noului Testament.” (1.46.00)

Vasile Taloș nu ne oferă nici un exemplu care să susțină afirmația sa.

Afirmația sa seamănă ca două picături de apă cu cea ‘observată’ de Doru Hnatiuc (citat de Paul Negruț): „Greșeala lui Beniamin Fărăgău, și de data asta ca și în alte studii, este una hermeneutică. Nu Noul Testament se interpretează în lumina/umbra Vechiului Testament, ci Vechiul Testament în lumina Noului Testament. Lumina adusă asupra umbrei, nu umbra asupra luminii.”

Ciudat de asemănătoare ‘observările’ astea, folosite ca pretext, nu ÎN CONTEXT.

Iată ce scria Beniamin Fărăgău în 1992:

„De mai bine de 40 de ani, scoaterea textelor din context este o practică curentă în biseicile evanghelice, sistemul imunologic spiritual al bisericii este mult slăbit.” (p. 16)

„Cele două testamente sau cele două legăminte alcătuiesc un întreg inseparabil. Prin credinţa în Isus Hristos noi aparţinem Noului Legămînt, dar aceasta nu ne permite să neglijă,m studierea Vechiului testament. Iar dacă de ani de zile am făcut+o, am făcut-o spre slăbirea credinței noastre. Toate rădăcinile adevărurilor nou testamentale sînt adînc ancorate în Vechiul Testament și, de aceea, înțelegerea lor corectă este posibilă numai în lumina lui. Isus n-a îndrăznit să facă și să spună nimic care să fie în contradicție cu ceea ce a spus tatăl în scripturile Vechiului Testament.” (p. 21)

Beniamin Fărăgău, Shema Israel!, Editura Logos, Cluj, 1992

Am cele mai mari îndoieli că discuțiile de pe un anumit grup de pastori baptiști sînt în beneficiul evanghelicilor români, aflați în cel mai prost moment din istoria lor postdecembristă.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s