La cald: ‘Predica’ lui Vasile Taloş

Biserica: Brand sau Comunitate! – Vasile Al. Taloș – Biserica Bunavestire LIVE

youtube.com/watch?v=wMYdUyInMpM

1. Am aflat despre această ‘predică’ de pe blogul lui Marius Cruceru. Consider că sînt cel puţin 3 motive pentru care bloggerul (sic!) Marius Ccruceru a semnalat-o.

2. Cît de bătrîn poate să fie un bătrîn – Cazul Vasile Taloș. Așa am intenționat să dau titlul unei postări despre această ‘predică’ jenantă. Din motive destul de obiective, am ales rubrica „La cald”.

3. Vasile Taloş nu e nici palavragiul Andrei Croitoru (cu care nu se poate pune la apologetică), nici gureșul Vladimir Pustan (a cărui carismă nu a avut-o niciodată). E o figură importantă a istoriei postdecembriste a evanghelicilor români, fiind primul președinte (cu două mandate), din perioada postdecembristă, al Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România. Ar trebui să fie mult mai inteligent în aparițiile sale publice. Dar se pare că virusul agresivității ideologic-confesionale e boală grea.

4. Cu greu se poate numi predică prelegerea lui Vasile Taloș. Plină de citate biblice, prelegerea e augmentată consistent cu acuzații la adresa lui Iosif Țon și a doi predicatori în vogă, al căror nume nu este dat. Cei care urmăresc discuțiile din aceste săptămîni știu despre cine este vorba, cel puțin în primul caz, menționat ca fiind un ucenic al lui Iosif Țon.

5. Îmi exprim dezgustul față de astfel de prelegeri care combină predicarea Cuvîntului lui Dumnezeu cu atacuri evidente la adresa cuiva (ceea ce e pe placul lui Marius Cruceru și al altora), precum și față de discuțiile din spatele cortinei dintre pastorii cu mai multă sau mai puțină influență, dar incompetenți atît în comunicare, dezbatere și dialog, cît și în a percepe dinamica vremurilor noastre. În repetate rînduri, au arătat că mai degrabă practică manipularea și abuzul de influență decît confruntarea onestă și exegeza biblică (eisegeza, practicată de cei precum Marius Cruceru, e o mare problemă în ghetoul pocăiesc, care s-a extins, de ani buni, în spațiul virtual).

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la La cald: ‘Predica’ lui Vasile Taloş

  1. Alin Cristea zice:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s