O abordare critică a abordării critice a lui Valentin Făt a lucrării de predicare a pastorului Florin Antonie (1)

În 4 mai 2020, Valentin Făt a postat pe blogul său articolul: O abordare critică a lucrării de predicare a pastorului Florin Antonie, fără posibilitatea comentariilor pe blog.

Dar au fost aproape 300 de sute de comentarii pe contul Facebook al lui Valentin Făt, unde acesta a semnalat articolul său.

MULTE comentarii nu sînt la subiect, ci sînt din categoria mahalagismului din ghetoul pocăiesc.

http://www.facebook.com/valentin.fat/posts/3017071001684657

După cum am anticipat, blogul lui Valentin Făt a făcut un salt URIAŞ de 19257 poziţii în Zelist (96.721 de bloguri în lb. română), ajungînd, pentru prima dată în primele 1.000 de poziții.

Va să zică așa se avansează rapid în ZeList, cu o postare amplă semnalată pe Facebook, despre chestiunea zilei – ar trebui să zică pastorii care au bloguri, dar care nu prea muncesc la construcția articolelor, nici la identitatea contului de Facebook. De Twitter ce să mai vorbim…

1. Este, evident, un articol necesar, întîmpinat cu numeroase aprobări, încurajări și comentarii. Printre cei 23 de bloggeri care au apreciat articolul se află figuri cunoscute din blogosfera evanghelică.

2. Dar tocmai dimensiunea TEOLOGICĂ, adică singura care contează, lipsește din articol – „Nu am ascultat suficient de mult încât să pot creiona sistemul teologic al fratelui Antonie.”

3. Nu editarea articolului pe puncte conferă succes demersului, ci faptul că vine în întîmpinarea unor aşteptări, pastori şi evanghelici români fiind deranjaţi, pe bună dreptate, de succesul facil al lui Florin Antonie.

4. În a doua parte a articolului Valentin Făt are pretenţia că prezinţă cîteva din „derapajele identificate în lucrarea de predicare a pastorului Florin Antonie”. Mă tot întreb la ce model de predicare se raportează Valentin Făt?

5. Evident, faptul că Valentin Făt nu oferă citate, cu link, reprezintă marele defect al articolului.

6. Valentin Făt: „Într-adevăr, inima omului a fost mereu însetată după astfel de detalii, dar ele nu trebuie hrănite de la amvoane. Vă rog să îmi iertați analogia, dar dorința de a cunoaște astfel de aspecte este similară cu dorința românilor de a descoperi tunelurile dacice de sub Bucegi, cu diferență că în acest caz lucrurile sunt translatate în istoria biblică. Ceea ce este chiar mai grav.”

Eu nu îi iert analogia exagerată. E una dintre procedurile pătrăţoase patentate de Marius Cruceru.

7. Deşi Valentin Făt nu e dispus să consume timp pentru a identifica spectrul TEOLOGIC al lui Florin Antonie, afirmă că „în predicile sale există speculații și chiar învățături greșite” şi că a descoperit „trei categorii de erori”.

Ei bine, nu a descoperit cea mai importantă eroare, despre care Andrei Croitoru a vorbit (în tilul lui de palavragiu) în 22 aprilie 2020.

E vorba de chestiunea pe care a amintit-o și Teofil Stanciu, în 4 mai 2020, pe contul lui de Facebook, atunci cînd a semnalat articolul lui Valentin Făt:

„Nu l-am urmărit foarte mult, pentru că n-am rezistat. Dar am văzut și chestii mai dubioase decât ce semnalează aici Valentin. Mai ales chestiunea morții lui Isus Cristos care ar fi rămas doar om (părăsit de „Dumnezeire”).”

Primele concluzii despre articolul lui Valentin Făt indică faptul că 1). articolul a devenit unul de referință în istoria blogosferei evanghelice; 2). nu are nici referințe teologice, nici citate cu linkuri; 3). nu e atît de bun precum îl laudă cei care aşteptau o astfel de luare de poziție.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la O abordare critică a abordării critice a lui Valentin Făt a lucrării de predicare a pastorului Florin Antonie (1)

  1. Alin Cristea zice:

    A republicat asta pe RoEvanghelica.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s