Predica, marele păcat al pocăiţilor

Asistam la o inflatie de inregistrari, din diverse colturi ale casei, cu predicute, sfatosenii si excogitari mai mult sau mai putin retorice.

Devotionalismul superficial, populist, antiintelectualist si nonteologic e la climax in ghetoul pocaiesc, care si-a mutat catrafusele in spatiul virtual.

„Predicarea, asa cum o cunoastem astazi, nu-si are radacina in Scriptura. Ea a fost imprumutata din cultura pagana, adaptata si adoptata in credinta crestina.”

„Crestinismul a luat retorica greco-romana si a adaptat-o pentru a servi scopurilor sale, a botezat-o si a infasat-o in scutece. Homilia greceasca a patruns in biserica crestina aproximativ in secolul al doilea, ajungand la apogeu odata cu oratorii de amvon ai secolului al patrulea – si anume Ioan Crisostomul si Augustin.

Predica crestina si-a pierdut locul de frunte incepand din secolul al cincilea pana la reforma, cand a fost pusa „in rama” si pastrata cu sfintenie ca element central al ordinii protestante de inchinare.”

„Cand acceptam ca invatatura sa ia forma unei predici conventionale si incredintam sarcina diseminarii ei unei clase de oratori profesionisti, ne plasam mult in afara perimetrului biblic.”

„Predica moderna de la amvon nu este echivalentul predicarii si al invatarii pe care le gasim in Scriptura. Ea nu poate fi gasita, sub forma in care o cunoastem, nici in iudaismul Vechiului testament, nici in lucrarea lui Isus si nici in viata bisericii primare.”

„Predica a devenit unul dintre elementele de nelipsit dintr-o structura organizationala complexa deviata cu totul de la viata bisericii primului veac.”

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Predica, marele păcat al pocăiţilor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s