La mulți ani, Horia-Roman Patapievici (18.03.2020)

Vladimir Tismăneanu: „Unul dintre cei mai inteligenţi moral, cei mai integri şi cei mai liberi oameni pe care mi-a fost dat să-i cunosc în viaţă.” (2020)

Mircea Mihăieș: „Horia-Roman Patapievici este cel mai frumos dar făcut culturii române după 1990.” (2017)

Teodor Baconschi: „Eseist pretențios, cu un fundal de științe exacte, filozof al civilizației și istoric alert al ideilor, acest produs emblematic al culturii post-comuniste e un om retras, cald și lipsit de răutatea cinismului. Textele sale au format o întreagă generație în duhul adevăratei gândiri liberale și în respectul tradiției intelectuale conservatoare.” (2016)

Ioan Stanomir: „Horia-Roman Patapievici este unul dintre cei care îndrumă în spațiul public cu erudiție și tenacitate. De ziua lui sunt solidar cu tot ceea ce înseamnă el,în termeni umani și intelectuali.” (2019)

Alexandru Matei: „Figura încleştată a lui Patapievici concentrează ceea ce are mai bun şi mai rău elita României postrevoluţionare. Proiectul său politic – în sens etimologic – este cel cu anvergura cea mai mare după 1989, de aceea succesele şi eşecurile sale sînt întotdeauna răsunătoare. Patapievici aduce la lumină publică, pe de o parte, academismul, prizărit în tot mai numeroasele reviste de specialitate – numeroase faţă de cîte erau înainte de ’89, nu faţă de cîte ar trebui să fie. Pe de altă parte, tonul incisiv şi mesianic abia disimulat continuă o tradiţie întreruptă de cincizeci de ani de comunism. Patapievici este efortul nostru de sincronizare, mereu decalat, cu lumea occidentală, este deschiderea gîndirii noastre spre universalitate, mereu blocată de frustrări, este disciplina morală mereu deturnată de jarul ditirambilor care-şi muşcă hamurile.” (2002)

Mihai Maci: „Oameni ca Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăieş, Tania Radu, Mircea Cărtărescu şi Andrei Pleşu au reuşit, prin tot ceea ce au făcut, să aducă puţin bine, adevăr şi lumină în lumea noastră pustiită de neînţelegere şi ură. Iată de ce îi admir fără rezerve.” (2014)

Adela Toplean: „Horia-Roman Patapievici se numără printre foarte puținii cărturari (de la noi sau de aiurea) care NU monologhează, care se angajează plenar în dialog, cu o receptivitate intensă, totală, de o izbitoare ingenuitate. Intrând în dialog cu el, te trezești scos nu doar din amorțeală și insignifianță, ci și din groaznica ipocrizie a neutralității; iar citindu-i cărțile afli că precizia și patosul nu numai că nu se exclud reciproc, dar propulsează textul pe un nivel de-a dreptul „extravagant”: acela al relevanței vizionare.” (2018)

Virgil Nemoianu: „Patapievici are un domeniu al lui, specific şi clar, domeniu în care e probabil pe locul întîi în România, eu unul n-am auzit de altcineva, sau n-am citit pe nimeni care să-i fie măcar comparabil. Este vorba de zona dialecticii ştiinţă-religie.” (2002)

Ovidiu Hurduzeu: „Omul recent de H.-R. Patapievici este cartea-eveniment a perioadei postcomuniste… cartea pe care o aşteptam de peste zece ani…” (2002)

tescani-2000

Şcoala de vară – Tescani, 2000

H.-R. Patapievici a prezentat la Cluj 3 conferințe Edictum:

28.10.2013 – Despre dovezile existenţei lui Dumnezeu şi rugăciune. Cazul fraților Pascal
13.03.2014 – Dumnezeu şi experiența modernității
24.11.2015 – Nașterea sufletului creștin: de la mintea lui Marcus Aurelius la sufletul lui Aurelius Augustinus

 

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la La mulți ani, Horia-Roman Patapievici (18.03.2020)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s