După 20 de ani (12) – Lucian Ciupe

BB Providența Oradea, 23 aprilie 2017

 

Profil: Lucian Ciupe

Alin Cristea

Cînd, în anul II la Universitatea Emanuel, m-am retras ca şef de grupă, le-am propus colegilor mei de la Teologie Baptistă Pastorală două persoane. Una a fost Daniel Lăcătoş, un coleg care avea şi cîţiva ani de experienţă de viaţă înainte de a începe studiul teologiei şi care, în ultimii 5 ani, a fost misionar în Scorniceşti, pînă în această lună cînd s-a deschis o biserică-filială în acest oraş cu nume reprezentativ pentru istoria recentă a României şi cînd a fost ales păstor în Biserica Baptistă din Bacău.

Un alt nume pe care l-am propus atunci a fost Lucian Ciupe, un coleg respectat şi iubit, care îşi cîştigase bunul nume încă de la Liceul Emanuel, pe care îl absolvise. Pentru aproape trei ani, el a fost persoana de legătură între studenţi şi profesori, şi, în acelaşi timp, un bun factor generator de unitate şi entuziasm. De asemenea, după graduare, a continuat să menţină legătura cu colegii, profesorii şi alte persoane implicate în spaţiul confesional baptist.

Lucian Ciupe provine dintr-o familie din Zalău (tatăl său este păstor), este căstorit cu Lili (absolventă din aceeaşi grupă de teologie baptistă pastorală – promoţia 1999) şi au doi copii: Patricia şi Saul. Atunci cînd ne-a anunţat anul trecut, prin e-mail, că i-a sosit feciorul, ne-a scris şi motivaţia pentru care i-a dat acest nume: “Am de gînd să-l învăţ că omul face numele, şi că a fi ales de Dumnezeu înseamnă mult dar nu e totul, trebuie ca şi el să dea valoare alegerii lui de către Dumnezeu alegîndu-L pe Dumnezeu.”

În ultimii 5 ani a fost păstor în Biserica Baptistă din Mediaş, alături de Gigi Dobrin, unul dintre vicepreşedinţii Uniunii Baptiste din România. La începutul acestui an Lucian Ciupe s-a hotărît să se retragă pentru o perioadă de aproximativ un an, fără să fi avut vreun conflict cu celălalt păstor sau cu biserica.

În această perioadă îşi cîştigă existenţa ca traducător la Editura Casa Cărţii din Oradea şi în prezent caută chirie pentru a se muta în Oradea împreună cu familia, intenţionînd să devină membri ai bisericii Providenţa. Lucian Ciupe este unul dintre păstorii întrebaţi de Emil Bartoş dacă nu ar vrea să vină ca al doilea păstor în biserica noastră. În cazul lui Lucian Ciupe, răspunsul negativ a fost rezultatul contextului în care se pregătea să se retragă din activitatea pastorală pentru un an.

Tocmai acest discernămînt în a face mai degrabă un pas înapoi decît unul înainte am apreciat întotdeauna la Lucian Ciupe, care m-a onorat cu prietenia lui. Multe dintre gîndurile cu conţinut spiritual pe care am avut ocazia să le prezint în diferite contexte mai mult sau mai puţin publice au fost rezultatul discuţiilor pe care le-am purtat împreună de-a lungul celor 10 ani de cînd ne cunoaştem.

Am scris acest profil la cererea Comitetului Bisericii Baptiste Providenţa, care, la propunerea mea, l-a invitat pe Lucian Ciupe să participe la serile de tineret din luna noiembrie.

17 octombrie 2005

 

Cred că este pentru prima dată cînd public acest Profil din 2005.

Ieri, 27 februarie 2020, Lucian Ciupe a împlinit 43 de ani.

A fost pastor la 1). Biserica Baptistă Betel din MEDIAŞ, 2). Biserica Baptistă Providența din ORADEA, 3). Biserica Deo Gloria din TURNHOUT, Belgia.

În toamna anului 2010 și-a dat demisia de la BB Providența, la o săptămînă după prelegerile lui Iosif Țon, timp de o săptămînă ((7-14 noiembrie 2010), la BB Providența.

Vezi:

Precizări despre demisia pastorului Lucian Ciupe (27 noiembrie 2010)

Minciuna pastorului Doru Hnatiuc (8 decembrie 2010)

 

BB Providenţa Oradea, anii ‘2000

Lucian Ciupe: „Unul dintre factorii care a contribuit decisiv la catalizarea deciziei mele de a urma ceea ce am cunoscut mai târziu drept dulcea povară a vocației pastorale a fost prezența și predicarea fratelui Iosif Țon la conferința respectivă [1994].”

Vezi:

Lucian Ciupe: Ce îi datorez eu fratelui Iosif Țon? (4 octombrie 2014)

Reîntîlnire 4 iulie 2010, Oradea – Alin Cristea, Mihai Bodea, Lucian Ciupe, Lili Ciupe, colegi în grupa de teologie 1995-1999 la Universitatea Emanuel

Vezi grupaj de 16 fotografii:

La mulți ani, Lucian Ciupe (27.02.2014)

2011 – Oameni cu inimi

Versuri: Ionatan Piroșca
Muzica: Alin Cristea
Dedicație: Lucian Ciupe

Colb am bătut, pasul de-l știu
Lumea de vis, colb argintiu…
Cern peste litere, de-i fald,
Singur și aspru și dulce smarald.

Torțe se-aprind, ungherele scot
Oameni cu inimi, cu gânduri cu tot,
În alba lumină ce-a curs când Isus
Spus-a viața cu oamenii-n sus.

Știu număra aripi smulse din El,
Ceru-L durea ca un lanț de oțel.
Lutul clipit parcă nici nu-L știa
Oamenii lumii când alegea…

Am alergat pasul de-l știu,
Dansul acest și mereu și înviu,
Viața din om, abur și colb,
Aripi durând, în El se absorb.

După 20 de ani – 7 septembrie 2019

Cîntarea de la 11.35 din 29 mai 2016 și Ziua Mulțumirii din noiembrie 2009 sînt momente care au reînviat spiritul Bisericii Providența.

Vezi:

Comentariu: Biserica Baptistă Providența ORADEA – 20 de ani

29 mai 2016 – BB Providența Oradea, Aniversare 20 de ani

Din seria „După 20 de ani” (pe care am inițiat-o vineri, 6 septembrie 2019)

1. Promoția 1995-1999

2. Dragi colegi

3. Oradea şi adevărul (1)

4. Oradea şi adevărul (2)

5. Gînduri la poartă

6. Cîntăcioşii

7. În Parîng

8. Nunţi

9. Adrian Dreana

10. Emil Bartoș: Tulbură-ne Doamne

11. Dima Voinkov

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la După 20 de ani (12) – Lucian Ciupe

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s