Evanghelicii și ecumenismul (4) – Cifrăraie

10.

Postarea YouTube a lui Andrei Croitoru din 30 ianuarie 2020 (care a generat miniscandalul legat de Lugoj), intitulată, greţos, desigur, „Alarmă pentru ecumenismul propagat între baptiști și evanghelici la Lugoj sub pastorul Ionel Tuțac”, a trecut de 30.000 de vizualizări în cîteva zile.

Se apropie de 1.000 Like-uri (și are peste 50 Dislike-uri).

Tot în cîteva zile, postarea „Serile Dialogos – Europa Christiana – memorie și speranță – Prelegere” (Biserica Baptistă Metanoia Arad), avîndu-l invitat pe Sever Voinescu (redactor-șef la Dilema veche, primul consul la Chicago, în perioada 2000-2004), are… 50 vizualizări.

Serile Dialogos de la Arad, de cîțiva ani, are invitați de marcă, inclusiv ortodocși, precum Sever Voinescu, care, în această postare, la min. 13.30, amintește faptul că ECUMENISM are, din păcate, o conotație negativă în tradiția sa ortodoxă, încît ar trebui evitat, în măsura în care se poate.

Sever Voinescu face distincția între ceea ce este esențial și ce este mai puțin important.

Andrei Croitoru ar trebui să-şi îmbogăţească portofoliul anti-ecumenist și cu astfel de prezențe ortodoxe la Serile Dialogos din Biserica BAPTISTĂ Metanoia din Arad.

Astfel Andrei Croitoru o să fie un demn urmaș al lui Paul Dan, care a identificat, în mediul evanghelic mondial, o droaie de eretici, inclusiv pe Iosif Țon și Dănuț Mănăstireanu.

Vezi:

Lista ereticilor depistați de Paul Dan (25.07.2013)

Un exemplu de cifrăraie pe care l-am dat în mai multe rînduri este referitor la diferența IMENSĂ între numărul de vizualizări ale nemernicelor tabloide NewsNet Creștin și Creștin Total, pe de o parte, și numărul de vizualizări a blogului lui Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici.

Nemernicul tabloid Creștin Total a trecut de 40 de milioane de vizualizări, blogul lui Teofil Stanciu are doar… jumătate de milion de vizualizări.

Aș putea continua cu alte exemple. Din muzică, bunăoară. Manelismul penticostaloid (dar și worship-ul zgomotos) infestează bunele tradiții muzicale din mediul confesional evanghelic românesc și asta se vede în numărul mare de vizualizări pe YouTube-ul evanghelic.

Andrei Croitoru se remarcă prin înregistrări YouTube, unde pălăvrăgește și tot pălăvrăgește. Parafrazîndu-l pe Andrei Pleșu – „Nu cunosc nimic mai exasperant decît hărnicia unui prost.” – aș zice, cu referire directă la Andrei Croitoru: Nu cunosc nimic mai exasperant decît hărnicia unui palavragiu.

Andrei Croitoru nu e prost, dar e tîmpit.

Nu proștii ne-au nenorocit patria, ci tîmpiții – mulți oameni deloc proști care au luat decizia, în mai multe rînduri, să gîndească și să acționeze, iresponsabil, resentimentar, ca niște proști.

În mod similar, Andrei Croitoru, în timp ce încearcă să clarifice DOCTRINAR aspecte publice din confesiunea baptistă, de fapt discreditează, în ochii maselor, importanța demersului teologic.

Faptul că reia chestiunile într-un alt clip poate fi interpretat ca o jignire a inteligenței celor care au vizionat primul clip în legătură cu ‘ecumenismul’ de la Lugoj.

Numărul de 10 ori mai mic al vizualizărilor celui de al doilea clip spune ceva, nu?

Din cele 800 de clipuri de pe contul Apologia Reformată (7.000 subscribers), doar 18 au peste 10.000 de vizualizări, dintre care doar 3 au peste 30.000 de vizualizări:

62.000 – Reconvertirea la ortodoxie (preotul Cristian Florea) | Live 173
34.000 – Războiul sexo-marxist declanșat după Referendum | Live 095
31.000 – Alarmă pentru ecumenismul propagat între baptiști și evanghelici la Lugoj sub pastorul Ionel Tuțac

Avînd în vedere 1). lipsa unei reviste a evanghelicilor, fie și numai online, în care să se discute subiecte de interes major; 2). rolul internetului în comunicarea publică – (liste de discuție – Masa Rotundă a lui Iosif Țon, 2006-2007, a avut peste 700 de membri), bloguri, Facebook, YouTube, mai exact ca instrument POLEMIC; 3). mutațiile doctrinare, social-confesionale, cultural-civilizaționale ale secolului XXI; 4). alți parametri ai dinamicii societății actuale și ai mediului confesional evanghelic din România și diaspora, printre care continua subminare a autorității (spirituale) a pastorilor și liderilor evanghelici; CIFRELE de mai sus ar trebui să dea de gîndit ÎN MOD SERIOS pastorilor și liderilor (de opinie).

Este evidentă inflația de opinii nonargumentative și penuria de informații (de bază). Totuși, în ultimii ani s-au făcut progrese în ceea ce privește informațiile despre mediul confesional evanghelic românesc.

Așadar, cine vrea poate să obțină informații, pe baza cărora să obțină cunoștințe, și pe baza cunoștințelor să își formeze opinii.

Ecumenismul e un subiect FOARTE important, care „putea fi tratat cu mai multă seriozitate și temeinicie” (Teofil Stanciu) de către Andrei Croitoru (despre care nu știu să fi dobîndit o identitate clară în ghetoul pocăiesc).

Ecumenismul e un subiect care nu poate fi evitat. Dar șmecherii evanghelici români au mai evitat alte subiecte IMPORTANTE în ultimele 3 decade ale perioadei postdecembriste, așa că nu putem avea mari speranțe.

Mai sînt doar cîteva zile pînă duminică, cînd / unde se consumă marea parte a energiilor spirituale, psihice, fizice ale pocăiților (ignoranți și aroganți).

Din seria Evanghelicii și ecumenismul

Evanghelicii și ecumenismul (1) – Patul lui Procust al lui Andrei Croitoru
Evanghelicii și ecumenismul (2) – Facebook-ul nostru cel de toate zilele
Evanghelicii și ecumenismul (3) – Sonomanometrii

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s