Evanghelicii și ecumenismul (3) – Sonomanometrii

7.

„Sonomanometria trompei se execută exercitând o presiune de aer în rinofaringe, în timp ce se emite un sunet în preajma orificiului tubar. Când sunetul se aude în ureche înseamnă că urechea s-a deschis şi se măsoară presiunea care a fost necesară.”

Mintea noastră are tendința de a respinge informațiile care ne contrazic prejudecățile.

Este evident că sonoritatea termenului ECUMENISM deranjează urechile (înfundate) ale pocăiţilor ignoranţi şi aroganţi.

Demonizarea acestui termen important de către Andrei Croitoru, Ovidiu Petric și alții indică o chestiune de otorinolaringologie spirituală.

Chestiunea are de a face cu înfundarea ‘urechilor’. Ăştia aud numai ce vor ei. E nevoie de sonomanometrii. Presiunea de aer (logic, dar mai ales teologic) o asigură, în aceste zile, alții decît pastorii / liderii confesionali.

Să ne aducem aminte că sîntem în secolul XXI – există NUMEROASE articole (în lb. română, în lb. engleză și în alte limbi) care abordează chestiunea ecumenismului; la fel, există numeroase cărți și… YouTube-uri. În diferite registre.

Confruntarea cu acest -ism seamănă cu situații similare din cultură – ca să te referi la postmodernism sau la liberalism trebuie să-ți faci mai întîi temele.

Croiala lui Croitoru e însoțită, în aceste zile, de trăncăneala multor comentatorii de joasă calitate.

Momentul prezent NU este unul propice pentru dialogul telogic (ecumenic). Mă refer la perimetrul Mișcării evanghelice (nu există Biserica Baptistă sau Biserica Penticostală, în sensul în care există Biserica Ortodoxă sau Biserica Catolică). Parametrii actuali ai mediului confesional evanghelic românesc sînt de așa natură încît nu converg spre masa rotundă, ci spre… pătrățoșenii. În lipsă de altceva, ne mulțumim cu o discuție publică între Teofil Stanciu și… nu contează cine.

8.

Dacă pornim de la definiții generale, perceperea termenului ECUMENISM (în contextul sindromului „Patul lui Procust” exhibat de Andrei Croitoru şi pe Facebook) de urechi nesonomanometrizate nu prea are șanse.

DE (1993-2009): ECUMENISM (< fr.) s. n. Mișcare de refacere a unității universale a Bisericilor creștine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordurilor și a dialogului teologic. Începuturile e. sunt legate de încercările protestanților din sec. 16 de a intra în relații cu Bisericile istorice tradiționale. La originea ecumenismului contemporan se află Conferința Mondială a Misiunilor, reunind mai multe biserici protestante (Edinburgh, 1910). Această mișcare este coordonată de Consiliul Ecumenic al Bisericilor (World Council of Churches).

DEX: ECUMENISM s. n. Mișcare de refacere a unității universale a Bisericilor creștine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordurilor și a dialogului teologic.

http://dexonline.ro/definitie/ecumenism

Așadar, atunci cînd vorbim de ecumenism, ar trebui să avem în vedere cel puțin două chestiuni: 1). respectarea autonomiei confesionale; 2). dialogul teologic.

Din acest punct de vedere, Andrei Croitoru e în afara chestiunii – întîlnirea de rugăciune de la Lugoj a respectat autonomia confesională și nu s-a ocupat de dialogul teologic.

Mult zgomot pentru nimic!

9.

La Editura Cartea Creștină din Oradea a apărut în 2012 Dicționar evanghelic de teologie (Evangelical Dictionary of Theology, 1984).

Articolul ECUMENISM, de două pagini, se încheie astfel:

„În anii 1990 se puteau observa în lumea creştină două modele de „ecumenism”. Modelul federativ al Consiliului Mondial al Bisericilor tinde să minimalizeze necesitatea acordului doctrinar şi evanghelizării, punând accentul pe acţiune socială şi politică coordonată în numele lui Cristos. Modelul corporatist al credincioşilor evanghelici conservatori a căutat să readucă evanghelizarea pe primul plan al misiunii Bisericii, în speranța că aceasta va fi urmată de manifestări mai vizibile ale unității Bisericii.”

Teofil Stanciu a avut dreptate, categoric, atunci cînd a sesizat (public) mediocritatea demersului public al lui Andrei Croitoru.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s