Film: Pe aripile vulturilor – 27 ianuarie 2020

Luni – 27 ianuarie 2020, HBO 3, 23.05
Pe aripile vulturilor
Dramă, 2017, SUA
Regia: Michael Parker
Cu: Joseph Fiennes

Filmul este povestea adevărată a vieții lui Eric Liddell după ce acesta a câștigat medalia de aur la Olimpiada din 1924 din Paris. Liddell s-a întors în China, unde s-a născut din părinți misionari, ca să fie profesor pentru copiii localnicilor. În 1937, japonezii invadează China la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Liddell și prietenul lui Xu Niu, un membru al rezistenței, recunosc pericolul iminent astfel încât Liddell își trimite soția și pe cele două fiice în Canada. În scurt timp, Liddell și alți străini sunt luați prizonieri și închiși într-una din multele tabere japoneze unde sunt ținuți timp de doi ani. Înainte de capitularea japonezilor, Liddell moare din cauza unei tumori la creier. Dar mesajul lui de speranță și credință a devenit nemuritor. Moștenirea lui Eric Liddell continuă până în prezent, iar el este în continure admirat ca un campion al vieții.

http://www.cinemagia.ro/filme/on-wings-of-eagles-2635271

„Filmul Carele de foc din 1981 spune publicului larg povestea marelui atlet creştin, scoţianul Eric Liddell, care s-a născut în 16 ianuarie 1902. Însă locul său de naştere a fost nu Scoţia, ci China, unde părinţii lui erau misionari. La vârsta de cinci ani a fost trimis la o şcoală cu internat din Anglia, unde s-a remarcat ca sportiv talentat, excelând nu numai la atletism, ci şi la cricket şi rugby. Directorul acestei şcoli a remarcat odată că tânărul Liddell era „complet lipsit de vanitate”.

Deşi avea o intensă activitate sportivă, Liddell era implicat, de asemenea, în grupuri studenţeşti creştine şi îşi făcea timp să le vorbească adesea altora despre credinţa lui profundă. Şi-a continuat lucrarea creştină şi activitatea sportivă şi după ce s-a înscris la Universitatea din Edinburgh, Scoţia.

După cum se poate vedea şi în Carele de foc, Liddell a reprezentat Marea Britanie la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924. Deşi era foarte bun la proba de 100 de metri, nu a concurat în cursa de 100 de metri pentru că se desfăşura într-o duminică. Dar a concurat la 400 de metri şi a câştigat medalia de aur; de asemenea, a obţinut medalia de bronz la 200 de metri.

După victoria la Jocurile Olimpice, Liddell s-a întors la adevărata lui lucrare, misiunea în China. Predând la o şcoală de băieţi de acolo, Liddell şi-a dat seama că băieţii din toată lumea ascultă cu mai multă atenţie un mesaj venit din partea unui atlet celebru, astfel că faima sa l-a ajutat să aibă succes şi în activitatea misionară.

Ca urmare a agresiunii japoneze din al Doilea Război Mondial, Liddell şi familia lui au lucrat ca sanitari misionari printre chinezii săraci. Dar japonezii au cucerit misiunea şi i-au trimis pe Liddell şi pe familia lui într-un lagăr de concentrare. Liddell a murit în lagăr din cauza unei tumori pe creier în februarie 1945, impresionându-i profund pe ceilalţi deţinuţi prin căldura, smerenia şi generozitatea sa. Niciunul dintre cei ce l-au întâlnit pe „scoţianul zburător” nu l-a uitat vreodată.”

J. Stephen Lang, Lecturi zilnice din istoria Bisericii, Editura Casa Cartii, 2013, Oradea

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s