Note despre singurătate (6)

Există mai multe cuvinte care se înrudesc cu conceptul de singurătate.

Însingurare.

Folosesc conceptul de singurătate cu ambivalenţă – singurătatea nu e neapărat ceva rău. Dar însingurarea este.

(S-ar putea ca unii să folosească cele două concepte în mod invers.)

Singurătatea ține de natura umană. Însingurarea e rezultatul naturii umane căzute, dar poate fi evitată prin echilibru psihic și mai ales SPIRITUAL.

Oricine are nevoie de singurătate. Nimeni nu ar trebui însă să se însingureze.

Dacă singurătatea o percepem ca o formă de antiproximitate, însingurarea aduce cu sine anxietatea nu numai în singurătate, ci și în mijlocul oamenilor.

Solitudine.

„Solitudinea este alegerea de a sta singur, fără să te simți singur. În acest caz, ai ajuns la un pact tacit cu tine, în care te-ai afundat în interiorul tău pentru a-ți îmbrățișa stări, puteri și neputințe, fără a forța lucrurile. Te aduci pe tine mai aproape și te privești cu sinceritate. Te hrănești cu energie și crești. Mai mult decât atât, solitudinea este și alegerea de a rămâne centrat în tine, fiind în același timp și cu oameni aproape, cerând ajutorul atunci când e cazul și îndepărtându-te atunci când nu mai ai ce căuta într-un loc.

Atunci când tu însuți îți ești o companie minunată, experimentezi cu ușurință solitudinea. Atunci când vrei să amâni întâlnirea cu tine sau nu-ți place compania ta, ești în singurătate.”

Diferența dintre singurătate și solitudine

Solitudinea este ştiinţa şi arta singurătăţii.

Anxietate

„Anxietatea este o emoție ce se caracterizează printr-o stare neplăcută de tulburare interioară, adesea acompaniată de comportament nervos precum a păși înapoi sau înainte, tulburări somatice și ruminația. Este vorba de emoții subiective neplăcute de spaimă față de evenimente anticipate, precum simțământul morții iminente. Anxietatea nu este același lucru cu frica, care este un răspuns la o amenințare reală sau percepută, întrucât anxietatea implică așteptarea unei amenințări viitoare. Anxietatea este un simțământ de neliniște și îngrijorare, care este de obicei generalizată ca o suprareacție la o situație care văzută doar în mod subiectiv ca amenințătoare. […]

Există diferite tipuri de anxietate. Anxietatea existențială poate avea loc când o persoană se confruntă cu angoasă, o criză existențială sau simțăminte nihiliste. Oamenii se pot confrunta de asemenea cu anxietate matematică, anxietate somatică, anxietate de performanță. Anxietatea socială și anxietatea legată de străini este cauzată atunci când oamenii sunt anxioși când sunt printre străini sau alți oameni în general.”

http://ro.wikipedia.org/wiki/Anxietate

Nu există singurătate în afara dimensiunilor corporale.

Orice singurătate e şi a corpului, nu doar a psihicului-

Depresie

Se estimează că în anul 2020 depresia va deveni a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, după afecțiunile cardiovasculare.

Declaraţia zilei

Nu singurătatea trebuie să o evităm, ci patologiile ei.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Note despre singurătate (6)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s