– Documentarul Recorder despre cei 30 de ani ai istoriei postdecembriste a Romaniei este un jalon necesar, dar nu poate fi folosit decit cu exercitiul culturii libertatii critice. Trebuie sa intram in dialog cu IDEILE care sint in acest documentar si trebuie sa avem discernamint.
– Munca celor de la Recorder a fost recunoscuta (ca sa nu mai vorbim de faptul ca au platit 35.000 de euro pentru imagini de arhiva). Dar, in acelasi timp, trebuie sa ne pastram spiritul critic, indiferent despre ce este vorba.
Eu asa am invatat, din greseli, la pian si la chitara clasica, singur, recunoscindu-mi greselile si indreptindu-le.
– In chestiunea documentarulului Recorder, e nevoie (urgenta) de cel putin 2 lucruri:
1). De o varianta de cel mult 15 de minute.
(Cind Lucia Hossu-Longin si-a lansat la Oradea – la Filarmonica, acum citiva ani, intr-o sala de sute de locuri, cu doar zeci de participanti, putini tineri – cartea Memorialul Durerii, la discutii am facut o recomandare: sa se faca videoclipuri de citeva minute, pentru a prinde tinerii);
2) De o analiza critica a documentarului, care sa arate punctele forte si lacunele.
– Adrian Pintea afirma despre documentarul Recorder ca este „probabil cea mai reala și un-biased prezentare a evenimentelor ultimilor 30 de ani din România”. Este, desigur, o opinie exagerata (probabil din buna intentie). 1. Cu care alte prezentari l-a comparat? 2. Care sint criteriile de evaluare? 3. In ceea ce ma priveste, ma intereseaza ce zic Vladimir Tismaneanu (presedintele Comisiei Prezidentiale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania), Radu Paraschivescu (un atent observator al societatii romanesti) si altii de nivelul lor.
– In ceea ce ma priveste, sint mult mai informat decit cei doi jurnalisti (care au realizat documentarul) despre cei 30 de ani ai istoriei noastre postdecembriste, am oferit o multime de comentarii critice (ale unor oameni competenti) in cei peste 15 ani de cind sint foarte activ pe Internet, in regim de voluntariat (peste 10 ani de blogging, peste 100 de bloguri, peste 100.000 de postari).
– Ca sa pricepem niste filme ARTISTICE bune, avem nevoie de critici de film. Ca sa pricepem literatura buna, avem nevoie de critici literari. Ca sa pricepem ceva din viata religioasa, avem nevoie de comentatori competenti ai vietii religioase. Ce sa mai zicem despre politica!… Ca sa pricepem ceva din viata politica avem nevoie de comentatori competenti. Opiniile (pe Facebook) nu sint egale. Unele sint mai bune, altele sint mai proaste. Unele sint argumentate, altele nu.
– Cultura libertatii critice si discernamintul nu ni le formam pe Facebook.
– 3 ianuarie 2020, 00.15
Au trecut 2 zile din 2020 si nu am cintat la chitara.
Nu mi-am schimbat sosetele de anul trecut.
N-am spalat vasele de la mijlocul lui decembrie (sau noiembrie?).
Nu am reusit sa-mi caut manusile. Hainele de iarna sint inca in saci, din 19 iulie 2019, de cind m-am mutat.
Nu am reusit sa fac curatenie in frigider. Si sa-l DEZGHET!
Vezi grupajul (peste 200 de pagini):
A republicat asta pe RoEvanghelica.
ApreciazăApreciază