Berbecisme (1)

În repetate rînduri am atras atenția asupra mesajelor mediocre, nonteologice, populiste ale lui Tony Berbece, apărute pe nemernicul tabloid NewsNet Creștin.

Aparent sînt niște mesaje devoționale, crăcănate de niște experiențe și formule exagerate ale penticostaliodului palavragiu.

Ar fi nevoie de vreo 7 Alin Cristea care să sancționeze public astfel de gogomănii din internetul evanghelic românesc.

Berbecismele sînt clișee (adevăruri parțiale ridicat la rang de adevaruri generale) larg răspîndite în ghetoul pocăiesc, dominat de curentul antiintelectualist nonteologic.

 

Unul dintre clișeele pocăiești este regăsit în formula „post și rugăciune”, pe care am sancționat-o în mai multe rînduri.

Rugăciunea NU este centrul vieții creștine comunitare. Fundamentele organismului eclesial sînt enumerate în Fapte 2:42 – învățătura apostolilor, legătura frățească, frîngerea pîinii, rugăciuni (liturgice?).

Trebuie să devenim suspicioși de fiecare dată cînd este pus accentul doar pe unul dintre cele 4 fundamente.

„Rugăciunea e arma mea”, afirmă Tony Berbece într-o postare din decembrie 2019. Și în altă postare: „Fiind cuplat la rugăciune ești cuplat la curajul Duhului și ai o viziune supranaturală.”

Cine ar avea curajul să-l contrazică?

Efeseni 6!

11. Îmbrăcați-vă cu toată armura lui Dumnezeu, ca să puteți ține piept împotriva uneltirilor diavolului.

12. Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sîngelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpînitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sînt în locurile ceresti.

13. De aceea, luați toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteți împotrivi în ziua cea rea și să rămîneți în picioare, după ce veți fi biruit totul.

14. Stați gata, dar, avînd mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcați cu platoșa neprihănirii,

15. avînd picioarele încălțate cu rîvna Evangheliei păcii.

16. Pe deasupra tuturor acestora, luați scutul credinței, cu care veți putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău.

17. Luați și coiful mîntuirii și sabia Duhului, care este Cuvîntul lui Dumnezeu.

18. Faceți în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni și cereri. Vegheați la aceasta, cu toată stăruința, și rugăciune pentru toți sfinții

19. şi pentru mine, ca ori de cîte ori îmi deschid gura să mi se dea cuvînt, ca să fac cunoscut cu îndrăzneală taina Evangheliei.

ARMURA creştinului nu este „post și rugăciune” (varianta penticostaloidă care a invadat și mediul baptist).

În urma unui studiu care a durat 10 ani, organizația Life Way din SUA a ajuns la două concluzii cu privire la maturitatea spirituală:

1. Citirea zilnică a Bibliei este disciplina nr. 1 care favorizează dezvoltarea spirituală;

2. Citirea zilnică a Bibliei influențează toate celelalte discipline. Oamenii care o practică sunt mai generoși, mai activi și mai influenți.

„Un om al rugăciunii va îndrăzni mereu mai mult ca toți ceialați, va crede mai mult ca toți ceilalți și va face mai mult ca toți ceilalți. Fii un om al rugăciunii! Dacă te întrebi ce ți-a lipsit în viața de credință de nu ai adus rod, crede-mă, e vorba de rugăciune!”, zice Tony Berbece.

Nu-l credeți!

Credeți ce zice Biblia, nu gargara penticostaloizilor.

Ce zice TOATĂ Scriptura, nu doar versetologia pocăiască de doi bani!

Pînă și Tony Berbece își însdeamnă cititorii: „Cămara minții tale să fie umplută cu Scriptură și în anul care-ți stă în față.”

Tony Berbece nu prea folosește Scriptura pentru a răspîndi IDEILE lui Dumnezeu, ci pentru a-și exhiba ideile lui, clișee din ghetoul pocăiesc. La fel cum fac nu puțini predicatori penticostaloizi.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s