Istoria postdecembristă a evanghelicilor români (1) – 1990

Istoria postdecembristă a evanghelicilor români începe în 31 decembrie 1989, cînd, la evenimentul public la Sala Sporturilor din Oradea, cu Iosif Țon, au participat 10.000 de oameni.

The Almanac of the Christian World, 1990, Edythe Draper, USA, 865 p.

În luna mai a anului 1990, evanghelizare de la Oradea cu Luis Palau pe stadion, la sala polivalentă și din nou pe stadion a avut un impact major în urbea orădeană.

14

Credit foto: Apa Vie, Nr. 3

„În ziua cruciadei, 22 mai, o fanfară în marș pe arterele principale ale orașului a dat de știre populației de evenimentul care va avea loc pe stadionul orașului în după masa zilei. Sute de mașini și tramvaie supra-aglomerate s-au îndreptat spre stadion.

La ora 6 după masa, cele 30.000 de locuri ale stadionului sînt ocupate, şi mulţimea încă soseşte. A intrat Luis Palau. O vreme minunată, soare cald de început de vară. Corul format din corurile bisericilor evanghelice din oraș, peste 600 de persoane, a intonat primul imn de glorificare a lui Dumnezeu. Pentru prima dată răsunau sfintele acorduri în tribunele acestui stadion.” (Apa Vie, Nr. 3)

În ianuarie 1990, împreună cu cîţiva prieteni, Nicolae Moranciu pornise primul post TV independent din România – TV Oradea.

După mulţi ani, fostul star al TVO a lăsat dezmăţul şi s-a făcut baptist.

În imaginea din revista Apa Vie, Nr. 3, Luis Palau şi Paul Negruţ se află în studioul TV Oradea, Nicolae Moranciu fiind gazda emisiunii.

nicolae-moranciu-apa-vie-3

În două numere din Crișana a apărut un interviu cu Luis Palau.

După aceea Luis Palau a mai predicat 3 zile pe stadion la Bucureşti şi apoi la Timişoara. În total, participarea la serile de evanghelizare a fost de 215.000 oameni, se menționează în revista Apa Vie, Nr. 3 / 1990.

Televiziunea Română a filmat evanghelizarea din prima seară la București și a transmis o oră duminica dimineața, la ora 11. A fost prima emisiune evanghelică din România care s-a transmis la televiziune pentru întreaga țară.

În februarie, la Lugoj, apare revista Harul. Revista lunară Harul (1990-2014) a purtat numele „Harul mîntuirii” pînă la sfîrşitul anului 1997, iar din ianuarie 1998 a purtat numele sub care e cunoscută această publicaţie de cursă lungă.

În august 1990, a fost înființată, la Timișoara, Asociaţia Evanghelistică şi de Caritate „Isus Speranţa României”, de care se leagă numele lui Petru Dugulescu, fondatorul și președintele asociaţiei.

În octombrie are loc primul congres al Alianței Evanghelice din România, la Sala Palatului. Alianța Evanghelică din România a luat fiinţă în martie, la inițiativa unui grup de 55 de reprezentanți ai cultelor baptist, creștin după Evanghelie, penticostal, Biserica Evanghelică Română, Oastea Domnului și Biserica Lutherană din București.

Anul 1990 a deschis calea libertăţii de exprimare şi de acţiune pentru cultele religioase din România.

În ianuarie a fost înființată Societatea Penticostală de Misiune Creștină din România, prima organizație penticostală apărută după Revoluție.

În mai are loc Congresul al 4-lea al Cultului Penticostal.

Se înfiinţează noi biserici, precum Biserica Baptistă Maranata din Arad și Biserica Penticostală Tabor din Oradea, dar și instituții precum Editura și Biblioteca creștină Samuel din Mediaș, inițiativă a creștinilor după Evanghelie, sau Liceul Teologic Penticostal Logos din Timișoara.

Odată cu înființarea instituției de învățămînt superior cunoscută acum sub numele de Universitatea Emanuel, Oradea își consolidează statul de întîiul motor dinamic al evanghelicilor din România (și diaspora), care beneficia de o istorie predecembristă pe firmamentul căreia străluceau personalităţi precum Liviu Olah, Iosif Ţon, Paul Negruţ, Petru Lascău.

Universitatea Emanuel din Oradea, iniţial Institutul Biblic Baptist din Oradea, a fost înfiinţată de Biserica Baptistă Emanuel din Oradea (fostă Biserica Baptistă nr. 2) prin Hotărîrea Adunarii Generale Extraordinare din 13 septembrie 1990, Hotărîrea Consiliului Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste de la Băile Felix din 1990 şi prin Hotarîrea Guvernului României nr. 21 din 10 ianuarie 1991.

Vezi:

Cronica Evanghelică (peste 350 de intrări)
Istoria postdecembristă a baptiștilor români în date
România Evanghelică (500 de imagini)
România Evanghelică – Album 2 (370 de imagini)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Istoria postdecembristă a evanghelicilor români (1) – 1990

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s