Alin Cristea: Reflecții și reflexii (235)

– ortodoxeste Doamne Romania
catolicizeaz-o pe deplin
si da-ne o reforma a constiintei
si-un cer de ingeri plin

– Mai presus de Patrie e Cerul.

– Sectoru’ – De Ziua Republicii

Inainte de 10.00 am fost sa-mi platesc taxa de dimineata – 5,5 lei la McDonald’s (McToast si cafea).

Apoi pe sector!

Cind am coborit, peste drum am vazut un tricolor la o casa. In fata ei, nici un tricolor la vreun geam la cele trei blocuri.

La strada principala, nu am vazut nici o masina cu stegulet tricolor, am vazut un tramvai cu doua stegulete in fata, sus.

Cind m-am intors, am vazut o masina cu doua stegulete.

La trecerea de pietoni cea mai aglomerata din cartier, steagurile erau vechi. Ar fi fost fain, nu-i asa?, sa fie noi si, de ce nu?, mai mari.

In fata Lotusului, la strada principala, nici un steag tricolor – 3 stilpi de iluminat nu au bratara cu stativ pentru steaguri.

Muzica la Lotus: Silent Night.

La Carrefour, toate casieritele aveau ie, dar tremurau, evident, de frig, unele aveau vesta obisnuita peste ie.

Muzica la Carrefour: populara romaneasca.

Intii am trecut pe la Lidl, mi-am luat doar doua chifle, la casa am spus: La multi ani, la fel si la Carrefour, iar cind am ajuns in fata blocului, i-am spus La multi ani! sefului de scara, care isi stergea masina.

La Carrefour am gasit pasta de peste la jumatate de pret si, la fel, rahat.

Mi-am cumparat o conserva de fasole cu costita (3,75 lei), am niste muraturi, le-am gasit la galetusa la Lidl, silele trecute, la reducere. M-am gindit ca daca nu apus sa ma duc la 14.00, in fata Casei de cultura, sa-mi cumpar fasole (la cazan), la 5 lei, sa am conserva asta la indemina.

In parcare la Lidl n-am vazut nici un stegulet tricolor la vreo masina. In parcare la Carrefour am vazut la o masina. La fel cind am iesit.

Mi-am purtat fularul cu tricolor, desigur, pe care mi l-a crosetat cineva la inceputul anului. L-am pierdut ieri pe strada, dar l-am gasit dupa jumatate de ora.

La multi ani, (cetateni) romani!

– Sint bucuros ca am intilnit romani interesanti (am un album FB intitulat: Am intilnit romani interesanti, album pe care il actualizez prea rar).

Printre ei, doi dintre eroii mei sint Cosmin Jurcan, persoana cu dizabilitati si activist pentru persoanele cu dizabilitati, astazi e ziua lui, si Viorel Pasca, cunoscut pentru Imperiul Bunatatii si Omeniei de la Dumbrava (si Tinca si Rapa si Ineu).

In rindul prietenilor il consider si pe Nicolae Moranciu (care a fost directorul TV Oradea, prima televiziune independenta din Romania, aparuta la inceputul lui 1990.

Imi amintesc cu drag de poetul meu preferat, Ionatan Pirosca, pe versurile caruia am compus 19 compozitii muzicale.

De Romania, ca stat, nu sint prea mindru. Dar ii respect pe romanii care au patria in inima si in fapte, dintre acestia remarcindu-se, desigur, in ultimii ani, atletii Maratonului Civic REZIST.

Ii respect pe multi dintre care au scris in Dilema (veche) si alte reviste culturale. articolele lor fiindu-mi de folos pentru maturizarea mea in mai multe privinte – Sever Voinescu, H.-R. Patapievici, Dan Perjovschi, Teodor Baconschi, Vladimir Tismaneanu.

La 28 de ani de la moartea lui, tatal meu ramine un far, intr-o lume care si-a pierdut busola. Am trait destui ani si am cunoscut multi oameni de diferite feluri, dar nu imi amintesc de vreo figura asemanatoare in ceea ce priveste integritatea, prestanta, bunatatea si spiritul de sacrificiu.

„We meet no ordinary people in our lives.” (C.S. Lewis)

https://www.facebook.com/alin.cristea.9/media_set?set=a.10153705261607423&type=3

– Il voi scoate din lista de prieteni pe Birta Florin, unul dintre cei trei viceprimari ai Oradiei (Ilie Bolojan nu s-a ridicat deasupra nivelului de viceprimar), avind in vedere atitudinea obraznica fata de Cosmin Jurcan, persoana cu dizabilitati, unul dintre prietenii mei si unul dintre eroii mei, ca si Viorel Pasca.

– Cum se scrie?

Ai o fatza de primata sau Ai o fatza deprimata?

– Americanii cu curcanul, romanii cu fasolea…

– La ce ora trebuie sa desfaca un bun roman conserva de fasole?

– Mindru ca sint roman, din tara in care cugeta Adela Toplean si Teodor Baconschi.
 

Vezi grupajul (peste 200 de pagini):

Alin Cristea – Reflecții și reflexii

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Reflecții și reflexii (235)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s