La mulți ani, Dănuț Mănăstireanu (30.11.2019)

Credit foto: decenu.eu

Dănuț Mănăstireanu. Teolog anglican, doctor în teologie (2005, Brunel University, Londra, UK), cu teza A Perichoretic Model of the Church. The Trinitarian Ecclesiology of Dumitru Stăniloae (Lambert Academic Publishing, Saabrücken, 2012). A predat hermeneutică, eclesiologie, teologia culturii, spiritualitate, metodologia cercetării științifice la Universitatea Emanuel din Oradea, la universitățile de stat din Oradea și Cluj-Napoca, la Eastern University din St. Davids, Penn, în Statele Unite, și la Facultatea de teologie evanghelica din Osijek, Croația. A fost, până în 2016, Director pentru credință și dezvoltare pentru regiunea Europei de Est și a Orientului Mijlociu, World Vision International (WVI). Este membru al Consiliului Academic al Centrului de Studii Misionare din Osijek, Croația și al Bordului Inițiativei Ortodoxe a Mișcării Lausanne. Domenii de interes academic: triadologie, eclesiologie, teologia culturii, studiul comunismului. Alte cărți de autor: Locul Scripturii în tradiția ortodoxă, Cluj. Alma mater (2006); Gerutyunits Anapat [în limba armeană – rom. Din robie, în pustie], Yerevan, Gasprint (2007), publicată și în limba albaneză (Tirana, WV Albania, 2009); After Liberation, Then What? Enabling and Protecting Communities in Post-Authoritarian Contexts, Monrovia, Ca, WVI (2012). În calitate de coordonator a publicat, Oameni ai credinței, Oameni ai dreptății, Iași, Adoramus (2009), publicată în versiuni adaptate în limbile engleză, georgiană, rusă, și arabă. A publicat, de asemenea, circa cincizeci de articole cu caracter academic sau jurnalistic.

Prezentare în Omul evanghelic. O explorare a comunităţilor protestante româneşti, coordonatori: Dorin Dobrincu, Dănuţ Mănăstireanu, Editura Polirom, Iaşi, 2018, 800 pag.

 

Alin Cristea (2008):

Îl consider a fi unul dintre cei mai buni cunoscători ai spaţiului confesional neo-protestant din România. […] Nu ştiu ca altcineva să fi avut în România un aşa impact (pe termen lung) în mediul evanghelic după 1989 (poate doar Iosif Ţon) precum Dănuţ Mănăstireanu, mai ales prin capacitatea sa relaţională, prin standardele sale înalte şi prin încurajarea diferitelor proiecte individuale şi colective. În mod deosebit, ţin să subliniez că este un om al dialogului, te simţi respectat în dialog cu el şi dacă nu e de acord cu tine sau ştie că ai căzut în slăbiciunea ipocriziei.

Nu pot decît să regret că spaţiul confesional evanghelic din România i-a oferit atît de puţin, în comparaţie cu ce i-a oferit el. Nu m-aş mira dacă într-o zi, într-o istorie nefardată a baptiştilor din România, voi fi nevoit să scriu că, asemenea atîtor Mari Români, şi Dănuţ Mănăstireanu a fost mai apreciat în străinătate decît în patria lui şi va trebui să fie recuperat de cultura romană precum Richard Wurmbrand. […]

Dănuţ Mănăstireanu a contribuit decisiv la formarea unor tineri precum Marius Cruceru, un alt condei de viitor al evanghelicilor (dar, din păcate, rătăcit deocamdată în subteranele politicianismului baptist) şi la promovarea unor proiecte importante ale anilor noştri de tranziţie (de exemplu, a contribuit la înfiinţarea editurii Logos din Cluj).

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la La mulți ani, Dănuț Mănăstireanu (30.11.2019)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s