Nonpolitica pocăinţei

Crestinul / crestinismul nu se defineste in primul rind prin referinta la o cultura / civilizatie terestra, ci la ‘cultura’ / ‘civilizatia’ Imparatiei lui Dumnezeu. Ioan Botezatorul si Isus au proclamat Imparatia lui Dumnezeu (fara a fi interesati de schimbarile ‘politicului’ / ‘politicii’; dar loialitatea fata de adevar genereaza un perimetru moral).

Predica de pe Munte, la fel ca alte pasaje foarte cunoscute din Scripturi – 1 Corinteni 13, Evrei 11, Ioan 17 – are de a face cu alegeri mult mai ‘nonpolitice’ decit ne-ar placea noua.

Din acest punct de vedere, crestinul alege INAINTE de alegeri. Incercind sa fie loial adevarului, este confruntat cu un perimetru moral, care, la naiba!, uneori duce la extremisme cu totul nefericite.

Ioan Botezatorul si Isus purtau, ‘nonpolitic’, mesajul POCAINTEI. Astfel, crestinul nu poate sa aleaga doar inainte de alegeri, ci TREBUIE sa aleaga (POCAINTA) si DUPA alegeri.

‘Ideologia’ crestina e cea mai ‘CRETINA’ ideologie – nici o logica umana nu poate teoretiza nonpolitica pocaintei.

http://www.facebook.com/alin.cristea.9

Am scris acest comentariu la una dintre postarile din ultimele zile ale lui Teofil Stanciu pe contul sau de Facebook, aceste postari confirmind, inca o data, ceea ce am scris de zeci de ori – Teofil Stanciu e cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici (1.000 de bloguri in lb. romana).

http://www.facebook.com/teofil.stanciu

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Nonpolitica pocăinţei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s