Dumbrava minunată (321)

Viorel Pașca pe Facebook (13.10.2019):

„Din Brasov, Bacau, Valcea, Arad, Timisoara si Bihor au fost bolnavii trimisi la Dumbrava in aceasta saptamana. Cel mai grav dintre ei a fost adus ieri, in coma, astfel ca posibilitatile noastre de a-i fi de folos sunt destul de limitate.

Un altul este bolnav cu HIV, are 46 de ani, si nu a fost casatorit niciodata. Mama lui a declarat ca nu poate sa-l ingrijeasca deoarece este in varsta si bolnava, iar cele doua surori nu l-au vizitat niciodata la spital si nu tin legatura cu dansul. Au fost facute demersuri in mai multe judete pentru a fi primit, fara a primi un raspuns favorabil, fiind in cele din urma trimis la Dumbrava.

Uneori, in retrospectivele mele am prezentat si fragmente din anchetele sociale primite odata cu bolnavii, pentru a putea ingelege mai usor neputinta unora si dramele cu care se confrunta altii in lupta pentru supravietuire. Va voi prezenta si azi o parte din referatul de situatie facut de asistentul social, al unui om din Bacau, ajuns in aceste zile la Dumbrava :

”In data de 19 septembrie a fost adus la CPU pacientul A. C., cu domiciliu in Buhusi, str. Tineretului, bl 10.
Acesta fusese vazut de niste cetateni cazut in boscheti in apropierea cimitirului central (unde ulterior am aflat, ca isi ducea veacul sapand cate o groapa, si participand la parastasele care se organizau la morti).

Cetatenii au chemat ambulanta care l-a dus la CPU. Pacientul a fost internat, insa neavand niciun venit nu are asigurare medicala, perioada de internare fiind redusa( 3 zile conform legii). Am solicitat sprijin Serviciului Social al Primariei Buhusi in identificarea familei largite si am aflat ca sotia a decedat si pacientul are o fata care traieste in comuna invecinata. Am contactat-o in ideea sa vina sa il ia la ea acasa la externare,insa aceasta a refuzat categoric acest lucru, motivand ca situatia financiara nu ii permite sa il intretina, ca locuieste in gazda la cineva, iar tatal ei nu a avut grija ei niciodata, ea acum de ce sa se ingrijeasca de el. In data de 30 septembrie am fost contactat de medicul curant din comp cardiologie care m-a anuntat ca pacientul trebuie externat la domiciliu deoarece nu poate sa-l mai tina internat, perioada lui de internare depasind cele 3 zile. Am solicitat sprijinul Politiei Locale si al asistentei sociale din Primaria Buhusi, care au venit si l-au dus la adresa din CI la ora 12:00 in data de 30 septembrie, apartament care insa nu mai apartinea pacientului. In cursul aceleasi zile,30 septembrie ora 17:25 un echipaj al Politiei l-a dus din nou la CPU pe numitul Anton Constantin, care a fost gasit cazut pe marginea drumului. Pacientul a fost internat pe alta sectie. Am solicitat din nou sprijinul Serviciului Social in identificarea solutii, insa deoarece Primaria Buhusi nu detine niciun spatiu destinat persoanelor fara apartinatori, acestia au spus ca nu au cum sa ne ajute. Astfel am sunat la dumneavoastra si am discutat, aratandu-va dispus sa-l primiti la Caminul pe care il aveti in satul Dumbrava, Intrucat Primaria Buhusi a tergiversat transferul pacientului catre dumneavoastra, am solicitat Serviciului de Ambulanta sprijinul pentru efectuarea transportului catre Centrul de la Dumbrava.

Despre numitul Anton Constantin am aflat din declaratiile dansului si al celor care l-au cunoscut ca a lucrat la diferite sectii de croitorie din orasul Buhusi, a avut apartament primit de la Primarie,insa l-a vandut inainte ca sotia sa decedeze, a avut o relatie rece cu fica, dupa decesul sotiei a avut diferite relatii cu femei de pe raza orasului Buhusi, ultima fiind Dragan Maria, care l-a primit in locuinta dansei insa l-a alungat dupa un timp.

In ultimul timp numitul Anton a dormit pe banci prin orasul Buhusi, in zona cimitirului central.”

Avand in vedere ca numarul bolnavilor la Dumbrava este mereu in crestere si pentruca nu am vrut sa refuzam pe cei in stare grava care efectiv nu aveau alta solutie, am ales sa facem locuri, invitand sa plece pe cei care s-au facut bine. Cu toate acestea avem mai multe camere in care sunt doi bolnavi intr-un pat ceea ce nu este in regula. Speram insa ca foarte curand sa dam in folosinta alte camere la care inca se lucreaza, iar mai tarziu sa avem o noua casa, pe care o vom cumpara prin bunavointa unui domn din Bucuresti al carui nume il voi dezvalui la momentul potrivit.

Va spuneam si cu alta ocazie ca nu mai dorim sa punem in strada pe cei care se fac bine, deoarece acestia se intorc iar dupa un timp intr-o stare mai grava decat inainte, si in acest sens vrem sa incepem un nou proiect destinat acestei categorii de oameni. Avem deja terenul pe care se vor construi astfel de case, dar despre acest lucru voi povesti mai pe larg cu alta ocazie. Pana atunci, fiti binecuvantati si nu uitati sa fiti o binecuvantare.”

 

Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV (2008-2017)

2017

Kanal D
Asa-i România!

ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan

2016

TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879

2015

Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine

România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara

2014

Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959

Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html

Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto

Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html

2010

Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca

2008

Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511

POZE

2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă

2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s