Ciprian Mihali: Mic îndreptar despre putere și manipulare

– Un sistem de putere nu e organizat pe partide, ci pe interese. Interese profunde, interese financiare, de notorietate, de facilitati, de privilegii, de confort, de complicitati.

– O putere nu face nicio deosebire intre a fi cu adevarat si a parea. Crezul puterii este acesta: „aparentele nu insala niciodata”. Nu doar ca nu insala, ci ele sunt chiar adevarul. Pentru ca e mult mai usor de fabricat aparente (zvonuri, iluzii, pareri, vedenii etc.) decat fapte. Iar faptele nu mai conteaza.

– Unul din discursurile preferate ale puterii este cel despre schimbare. O putere nu confisca doar critica, ci si discursul criticii. Insa numai discursul ei este despre schimbare, nu si actiunea.

– Ne-ar fi mult mai bine daca nu am personaliza puterea, daca nu am idolatriza si nici nu am diaboliza figuri omenesti. Niciun om singur nu ne va salva, niciun om singur nu ne va pierde. De fiecare data cand un om (sau masinaria lui de propaganda) ne promite salvarea, e necesar sa privim alaturi, langa el sau in spatele lui.

– Orice putere se teme de contraputeri care o deconspira rational, care o denunta cu argumente, care se coaguleaza in colective, care o critica inversunat, cu furie, dar fara ura si fara orbire. Puterea adora reflectoarele fixate pe ea insasi, dar detesta lumina ratiunii la ceilalti.

http://www.ziare.com/dan-barna/usr/mic-indreptar-despre-putere-si-manipulare-1582021

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ciprian Mihali: Mic îndreptar despre putere și manipulare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s