Reprezentarea intereselor generale ale bisericilor baptiste (2)

Au trecut 3 zile de la izbucnirea Cazului Cristian Florea (22.09.2019) și nu a apărut nici o reacție oficială nici din partea vreunei instituții confesionale – Comunitatea BCB Timișoara, Uniunea BCB din România, Alianța Evanghelică din România -, nici din partea vreunui pastor baptist cu suficientă reputație pentru a se pronunța, în mod personal, la adresa acestui caz.

În Statutul de organizare și funcționare a Cultului Creștin Baptist din România, în capitolul V – Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România, secțiunea 1 – Organizare și funcționare, Art. 86. – (1) se precizează că Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România (UBCBR) este organul național de reprezentare a Cultului Creștin Baptist din România, avînd scopul de a exprima unitatea spirituală și doctrinară a credincioșilor baptiști din România și de a reprezenta interesele generale ale bisericilor baptiste și ale celorlalte părți componente ale Cultului Creștin Baptist din România.

Cazul Cristian Florea este un exemplu CLAR de lezare a intereselor generale ale bisericilor baptiste şi ale celorlalte părţi componente ale Cultului Creştin Baptist din România.

SUBLINIEZ că e vorba de interesele BISERICILOR, nu de interesele pastorilor.

Interesele pastorilor nu se intersectează întotdeauna cu interesele BISERICILOR.

În mod nefericit, BISERICILE nu prea obișnuiesc să își apere interesele.

În mod fatal, BISERICILE cred că instituțiile confesionale – comunitățile regionale și organizația națională – le apără interesele.

În unele situații, cele legate de relația cu statul, instituțiile confesionale apără interesele BISERICILOR.

Dar în alte situații, instituțiile confesionale sînt incompetente sau, mai grav, generează abuzuri asupra BISERICILOR.

Pastorii NU scriu articole în presa locală, regională sau națională.

Pastorii NU scriu în presa culturală despre chestiuni importante de natură culturală, nu civilizațională.

Pastorii NU se implică în polemici în spațiul public virtual.

Pastorii NU participă la dezbateri în spațiul public.

În astfel de condiții, aproape orice invitație la un post TV sau radio reprezintă un fel de victorie pentru pastori, nu pentru postul TV sau radio.

Cazul Cristian Florea aduce în atenția publică indolența pastorilor și marasmul BISERICILOR din ghetoul pocăiesc.

În contrast cu practicile cunoscute ale pastorilor – discuții private, telefoane, intervenții, presiuni, ar trebui creat URGENT un spațiu de dezbatere, în care să se rezlizeze distincția între chestiunile importante, clare și cele secundarea, neclare.

Într-un astfel de spațiu public ar trebui sancționate (sever) intervenții publice imbecile, precum cele ale lui Marius Cruceru și Doru Hnatiuc.

Un astfel de spațiu public de dezbatere ar trebui să genereze un stil decent de abordare a cazurilor publice precum Cazul Cristian Florea.

Duminicalizarea ekklesiei și instituționalizarea ei NU reprezintă interesele generale ale BISERICILOR baptiste.

Deși Mărturisirea de credință afirmă CLAR că baptiștii din România nu recunosc grade ierarhice, în realitate, influența de tip POLITIC, mercantil pe care o au lideri precum Paul Negruț în INTERIORUL perimetrului bisericesc și instituțional reprezintă o încălcare flagrantă a Mărturisirii de credință și un mod pervertit de viață creștină (în tradiția baptistă).

Nu ne interesează doar COMUNICATELE pe care le dau instituțiile confesionale (dar, cu ani în urmă, a dat și fiura publică Marius Cruceru), ci și CUM au ajuns să redacteze astfel de comunicate.

La finalul 2010, Consiliul Uniunii Baptiste a dat un comunicat în legătură cu Iosif Țon, fără însă să menționeze vreun articol din Statut sau din Mărturisirea de credință.

Vezi:

De ce Comunicatul Consiliului Uniunii Baptiste este nul

Chestiunea aceasta din 2010 a rămas parte din moștenirea incomodă pentru următoarele generații.

O instituție trebuie să-și asume greșelile din trecut făcute de ALȚII.

Și ASTA înseamnă reprezentarea intereselor generale ale bisericilor baptiste.

Istoria baptiștilor din România nu are de a face doar cu evenimente politice și obținerea recunoașterii din partea statului român, ci și cu FENOMENE confesional-culturale și obținerea unor realizări semnificative pentru societatea românească.

Pastorul baptist Martin Luther King (jr.) a rămas în istoria SUA și a omenirii ca figura centrală a luptei pentru drepturile afroamericanilor.

William Wilberforce a rămas în istoria omenirii ca figura centrală a luptei pentru abolirea sclaviei.

Așadar, Iosif Țon o să rămînă în istoria românilor ca pastorul de la Radio Europa Liberă şi „cel mai vocal dintre evanghelicii români opozanți ai comunismului”, asocierea lui cu Mişcarea Străjerilor fiind de ordin secundar.

Reprezentanţii baptiștilor din România ASTA trebuie să facă – SĂ REPREZINTE. Nu să se lase angrenați în jocuri politic-confesionale și avînd tot timpul o atitudine defensivă în fața celor care le cer socoteală de modul în care reprezintă interesele generale ale BISERICILOR baptiste.

Cazul Cristian Florea ar putea deschide o seride de dezbateri, dacă apar în spațiul public măcar doi oameni dispuși să se focalizeze asupra acestui caz, să în integreze în context, să rămînă loiali adevărului, căutării lui.

Din nefericire, BISERICILE vor continua același șir de manifestări duminicale, augmentate, în curtea bisericii (sau la McDonald’s) cu bîrfe despre Cristian Florea şi despre cei care îl bîrfesc.

Cu alte cuvinte, folosim aerul, resursele fizice, psihice și spirituale, relațiile, abilitatea de a vorbi și excogitațiile în interes personal, nu pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Cei care, ajunși pe anumite poziții în organismul eclesial și în instituții confesionale, cred că pot să zică orice oricum oriunde despre oricine fără ca istoria să-i condamne SE ÎNȘALĂ.

Oamenii ăștia au copii și nepoți, care vor trebui să îndure un stigmat din pricina nemerniciilor sau a iresponsabilității înaintașilor lor.

BISERICILE vor trebui să poarte un stignat din pricina unor conflicte care nu scot ce-i mai bun din pocăiți, ci ce-i mai rău.

Dacă TREBUIE să fie și partide între credincioșii unei bisericii, asta e ca să iasă la lumină cei găsiți buni, după cum zice Pavel.

Evitarea dezbaterilor autentice și abuzul de poziție dezonorează persoanele care au devenit figuri publice și reprezintă interesele generale ale BISERICILOR baptiste.

Vedetismul nu e o chestiune care ține doar de Cazul Cristian Florea, vedetismul e o chestiune care ține MAI ALES de nu puține figuri publice care pun interesele generale ale BISERICILOR pe plan secundar.

Trăim vremuri dramatice în care BISERICILE se ocupă mai mult de lucrurile care se văd, nu de cele care NU se văd și sînt nemuritoare.

Bisericile, tradiționale sau postprotestante, sînt integrate în contextul gîndirii culturale ca niște elemente de cultură, ca niște unități culturale speciale.

Dar bisericile au cu totul alt rol în istoria omenirii, legat de planul de răscumpărare al lui Dumnezeu.

Cu alte cuvinte, interesele generale ale BISERICILOR țin de lumea cosmică, nu de cea terestră.

Bisericile sînt ambasade ale Cerului.

Enclave în teritoriul dracului.

Cei care cred că reprezintă unități cultural-confesionale în contextul terestru să-și regleze dioptriile. Sîntem din neam de Dumnezeu! Sîntem răscumpărați prin sîngele Fiului, născuți din voia vreunui om, ci din Dumnezeu!

Există o stupidă cutumă în ghetoul pocăiesc potrivit căreia a fi pocăit e un fel special, superior, de a fi creștin. Îl insultăm pe Dumnezeu cu o astfel de gîndire sectară.

Obraznicul de Dumnezeu a îndrăznit să inventeze creștini înainte de apariția pocăiților.

Interesele generale ale BISERICILOR trebuie să fie în primul rînd interesele Împărăției lui Dumnezeu.

Modul în care pastori precum Marius Cruceru (și Doru Hnatiuc) se cacă în spațiul public virtual – și încă de cîți ani! – nu are de a face cu interesele Împărăției lui Dumnezeu și nici cu interesele generale ale institutiilor eclesiale (si confesionale).

Modul în care pastori responsabili să reprezinte interesele generale ale BISERICILOR baptiste din SECOLUL 21 evită spațiul public nu are de a face nici cu interesele Împărăției lui Dumnezeu, nici cu interesele generale ale instituțiilor eclesiale (și confesionale).

Trebuie găsit un echilibru între defecarea verbală și tăcere (vinovată).

La ora actuală nu există echilibru în ghetoul pocăiesc.

S-ar putea să nu existe nici speranță de echilibru în ghetoul pocăiesc.

Caruselul evenimentelor nu poate înlocui confruntarea onestă cu adevărul și cu perimetrul moral pe care îl pretinde.

Politețea nu poate ține loc de inteligență.

Ca să preiau o formulă inspirată, un cult devine ocult atunci cînd este condus de un incult.

Orice biserică care devine terestră mai este… biserică?

Sarea care își pierde calitatea de a săra mai este… sare?

Cazul Cristian Florea nu este despre Cristian Florea.

Ci despre cum te pune în saramură Cultul Baptist!…

Cu usturoi antidemonic, cică…

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s