Valeriu Butulescu, cetățean de onoare al municipiului Petroșani, este doctor în științe tehnice și scriitor (membru în Uniunea Scriitorilor din România), cu numeroase volume (mai ales de aforisme) și premii. În 1990 a fost ales deputat FSN în circumscripţia electorală nr. 22 Hunedoara, în 1991-1992 a fost purtator de cuvînt al Grupului parlamentar FSN din Camera Deputaţilor.
Valeriu Butulescu: Religia te face să crezi în păcatul originar, în vinovăţia ta primordială. De care doar biserica te poate spăla, contra cost.
Alin Cristea: Asta e un cliseu. Unul idiot.
Valeriu Butulescu: Tot ce nu convine castei popeşti şi dogmelor ei idioate e clişeu! Idiot, desigur!
Alin Cristea: Nu e vorba de nici o casta popeasca. Un cetatean roman care va citeste e dezamagit ca folositi un astfel de cliseu idiot.
Puteti mai mult.
Valeriu Butulescu: Dezamăgit nu poate fi decât o victimă a dogmelor! Dogme care bagă spaima în oameni pentru aşa-zise păcate originare. Casta popească există în toată lumea, bine structurată. Ea păstoreşte oiţele şi le gestionează mântuirea. Oamenii ar trebui să creadă din convingere, nu pentru privilegiul Raiului, nici de teama Infernului…
Alin Cristea: Nu doar ca folositi clisee idioate, folositi, in spatiul public, dar si excogitatii false. Ce competenta aveti ca sa va exprimati, IN SPATIUL PUBLIC, asupra „castei popesti” intr-un mod anticlerical, dar si antieclesial („dogmele idioate”)? Dar dati dovada de o perspectiva cumplit de ingusta, resentimentara, ignobila. Sint peste tot in lume si in toate epocile oameni care cred din convingere.
Valeriu Butulescu: Un preot tocmai a refuzat înmormântarea unui supus, pentru că avea restanţe şi datorii faţă de biserică! Iată ce ajunge Învăţătura lui Iisus, dată pe mâna unor nemernici…
Alin Cristea: Mult mai nemernici sint cei care practica generalizarile idioate.
Eu va vorbesc in mod rational, dvs. latrati anticlerical, pornind de la un exemplu. Poate aveti mai multe. Dar e evident ca, cel putin aici, v-ati pierdut uzul ratiunii.
Sinteti in aceeasi situatie gogomana in care unii, pornind de la politicieni pe care nu ii agreaza, ajung sa spuna, IN SPATIUL PUBLIC, ca politica e o curva.
Ca sa folosesc o alta expresie, unii confunda (voit) politicul cu politicianismul (dar vor o societate condusa politic, ca altfel nu se poate), altii confunda (voit) excesele clericale cu cel mai important nivel al societatii, cel religios.
Filosoful englez John Locke (1632-1704) scria: „Baptistii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasa deplina; libertatea adevarata si dreapta, libertatea egala si impartiala.”
Cind scrieti: „Religia te face să crezi în păcatul originar, în vinovăţia ta primordială.” aveti in vedere DOAR religia crestina, caci de aceea ati continuat: „De care doar biserica te poate spăla, contra cost.” DAR chestiunea pacatului originar e din Vechiul Testament, deci e vorba de religia iudaica. Aoleu, cite jertfe trebuiau sa mai aduca evreii pentru pacatele lor. Mult mai mult decit platesc acum romanasii la popi. Ati uitat, cumva, ce rol important a avut Biserica Greco-Catolica in dezvoltarea identitatii noastre nationale? Macar din respect pentru preotii martiri greco-catolici care au murit in puscariile comunistilor atei ar trebui sa va rusinati de ce ati scris.
Valeriu Butulescu: Identificaţi un domeniu RAŢIONAL în religie (altul decât afacerea milenară) şi pe urmă discutăm raţional… Ceva mai raţional decât asasinarea lui Bruno! Ceva mai logic decât Inchiziţia…
Valeriu Butulescu: Locke a spus asta acum trei secole. de-atunci, Omenirea a crescut enorm mental…
Valeriu Butulescu: Văd că vă place mult cuvântul categoric IDIOT! Păreţi foarte familiarizat cu acest substantiv. Îmi puteţi spune de câte ori apare cuvântul „idiot” în Scrierile Lui Iisus?
Alin Cristea: Scrierile lui Isus?… Domnule, chiar asa?… Care scrieri ale lui Isus?
Valeriu Butulescu: Învăţăturile Lui, transcrise de de evanghelişti…
Alin Cristea: Macar un lucru am lamurit. 🙂
Valeriu Butulescu: Mohammed era analfabet. Dar Iisus ştia, totuşi, să scrie. Opera Lui s-a transmis oral. Dar ceva ciorne trebuie să fi folosit şi El…
Alin Cristea: Daca zice Valeriu Butulescu ca Isus trebuie sa fi folosit niste ciorne, asa o fi… :))))
Valeriu Butulescu: Eu nu decretez nimic! Gândesc, totuşi, raţional. Un om care a învăţat să scrie, trebuie să şi scrie! Că altfel, pentru ce a învăţat să scrie? Toţi oratorii îşi ordonează în scris ideile, înainte de a mişca munţii cu discursurile lor adresate mulţimii.
NOTA
Presupun ca vor mai fi replici.
UPDATE
– Carmen Marian: Alin Cristea,dar ce părere aveți despre cei care sunt atei? Eu de exemplu nu cred în Dumnezeu sau într-o altă zeitate. Chiar trebuie să credem toți în ceva ce nu există? Religia și biserica…..cele mai false căi de urmat!
Alin Cristea: Chestiunea in discutie nu este de ordin teologic, ci de ordin logic. Ce competenta are Valeriu Butulescu sa faca astfel de afirmatii precum cele din postare, dar si in comentarii?
ACEEASI chestiune, de ordin logic, nu teologic, o putem remarca in comentariul pe care l-a facut Carmen Marian. Ce competenta are Carmen Marian sa faca astfel de afirmatii la adresa religiei si bisericii (pe care, la fel ca si Valeriu Butulescu, se pare ca nu le cunoaste decit din citeva exemple negative)?
– Monica Csaszar: D-le Cristea… in calitatea de pastor babtist ..va intzeleg comentariile ; In schimb…dvs NU putetzi admite ca fiecare om are niste convingeri proprii…; Nu e vorba sa ne batem in competentze ci sa dezbatem pe subiectul postarii …; ; Comentariile noastre nu se fac la tribuna unui parlament …ci pe o retzea de socializare …; Si daca tot avem dreptul la comentarii…venim cu argumente pro si contra….functzie de cat pricepem …stim sau putem fiecare…
Alin Cristea: 1. Nu am fost si nu sint pastor (baptist).
2. Nu sint inregimentat politic, religios, cultural, financiar sau in vreun alt mod.
3. Am precizat DEJA ca e vorba de un cetatean roman care e dezamagit de formularile superficiale, cliseistice din postarea lui Valeriu Butulescu, ale carui aforisme le citesc cu interes.
4. Asadar, comentatoarea Monica Csaszar NU a inteles comentariile mele, ci a facut remarci la adresa persoanei mele, privita dintr-un unghi fals, sau cel putin incomplet.
5. Am precizat DEJA ca postarea lui Valeriu Butulescu nu e de ordin teologic, ci de ordin logic. Cliseele trebuie depasite. Valeriu Butulescu trebuie fie sa se informeze / sa se educe (ceea ce e destul de greu, dupa parerea mea, pentru un scriitor de succes), fie sa isi imblinzeasca zelul anticlerical si antieclesial. Sintem in spatiul public, afirmatiile intr-un perimetru public au consecinte.
6. Dar, daca tot a venit vorba de baptisti, de retinut faptul ca salarizarea personalului (clerical) nu se realizeaza din bugetul statului, precum la celelalte culte. Din cite stiu, nici adventistii si nici martorii lui Iehova nu sint de acord sa primeasca bani de la stat. Este o chestiune care tine de principiul separarii bisericii de stat. De asemenea, de retinut ca baptistii din Romania nu se organizeaza dupa modelul bisericilor traditionale. Mai exact, nu recunosc grade ierarhice.
Asadar, Valeriu Butulescu s-a pripit cu afirmatiile sale exagerate. E o chestiune de cultura generala sa stim despre rostul religiei in istoria omenirii, nu doar sa preluam clisee (in registru resentimentar). Oricum, prin replicile sale superficiale, chiar ignobile, Valeriu Butulescu a coborit mult nivelul discutiei.
– Valeriu Butulescu: Trebuie să fiu neapărat popă sau pastor baptist ca să-mi exprim părerea despre religie? Credeţi că SPAŢIUL PUBLIC e doar pentru bigoţi?
Alin Cristea: Ati introdus un parametru inutil (nu am fost si nu sint pastor), am mentionat ca e vorba de un cetatean roman dezamagit de nivelul slab, cliseistic (care dezinformeaza) practicat de Valeriu Butulescu, de ale carui aforisme este interesat de obicei. De asemenea, folosirea, in acest context, a cuvintului bigoti va dezonoreaza.
– Valeriu Butulescu: Aveţi mult haz! Mă faceţi „idiot” din primul comentariu, dar termenul „bigot” din răspunsul meu vi se pare dezonorant!!! Dacă nu sunteţi pastor, de ce vreţi să ne păstoriţi pe pajiştea credinţei? În baza cărei competenţe chestionaţi competenţa mea, sau a doamnei Carmen Marian, de a aborda chestiuni religioase? Chestiuni în care vă pronunţaţi atât de autoritar! Chiar nu ştiţi că libertatea de opinie e garantată de Constituţie? Se poate polemiza, deschis, cu argumente, pe acestă temă. Dar un polemist adevărat nu foloseşte niciodată invectivul „idiot”!
Alin Cristea: 1. Nu, nu am haz in astfel de situatii.
2. Nu v-am facut idiot. Am spus ca cliseul e unul idiot.
3. Va dau replica INAPOI: „Trebuie să fiu neapărat popă sau pastor baptist ca să-mi exprim părerea despre religie?”
4. Nu mi-a trecut prin minte pina acum ca m-as pronunta… autoritar. Voiam sa fac un pas mai departe in ceea ce priveste detenta severa. Daca deja considerati ca m-am pronuntat autoritar, ma intreb ce veti spune cind, intr-adevar, ma voi pronunta autoritar.
5. Dvs. nu ati polemizat. (N-am observat sa aveti apetit pentru polemica.) V-ati remarcat, de la inceput, prin afirmatii resentimentare, apoi reluate la scara generala, pornind de la UN SINGUR exemplu. Nu ati construit un argument logic (iar despre un argument teologic nici nu poate fi vorba). In schimb, ati inmultit intrebarile pe care mi le-ati adresat, evitind, categoric, polemica. Am mentionat DEJA, de cel putin doua ori, ca nu e vorba de o chestiune teologica, ci de una logica, ca e vorba de un cetatean roman care s-a aratat dezamagit de formularile dvs. resentimentare. Daca eram musulman, ce intrebari imi puneati? Sau daca eram evreu? Sau daca eram ateu? Sint atei care au formulat aprecieri publice la adresa religiei. DECI, ati intrat intr-un schimb de replici inconsistent, in care, atunci cind cineva pune problema competentei celui care face niste afirmatii, nu o precizati, ci intoarceti vectorul: Dar cine intreaba ce competenta are? Precum niste puberi intirziati in curtea gimnaziului.
– Valeriu Butulescu: Scrieţi că „cel mai important nivel al societăţii este cel religios”!!! Poate la Vatican! Nici fundamentaliştii Iranului n-ar folosi o asemenea exprimare. Societatea este o structură laică. Aproape jumătate din populaţia globului se declară non-religioasă! Iată rezultatele unui studiu, făcut de alţii mai competenţi ca noi doi: China este țara cel mai puțin religioasă – 7 din 10 chinezi spun că sunt atei (67%), de peste două ori procentul găsit în orice altă țară. 23% dintre chinezi se definesc ca non-religioși și doar 9% dintre aceștia se declară persoane religioase. După China, printre țările cel mai puțin religioase regăsim Suedia, Cehia și Regatul Unit cu 7 din 10 persoane care au declarat că sunt atei sau non-religioși (18% și 55% în Suedia, 25% și 47% în Cehia, 11 % Și 58% în Regatul Unit).
Alin Cristea: Da, cel mai important nivel al societatii este cel religios. Este o chestiune mentionata de multi, cu sau fara religie. Nivelul religios are vectori mai importanti, in istoria omenirii, decit cei politici, militari, culturali sau economici. E celebra gafa lui Stalin care a intrebat: Cite divizii de tancuri are papa? Dar, ma rog, poate e o chestiune neinteresanta din istorie pentru dvs., care, wow, apelati la cifre (fara sa dati sursele). Prin cifrele pe care ni le-ati bagat sub nas nu ati contrazis cu nimic afirmatia ca cel mai important nivel al societatii este cel religios. Ati indicat, eventul, fenomenul de secularizare din a doua decada a secolului 21. Dar ar trebui sa stiti ca un alt papa, Ioan Paul al II-lea, a jucat un rol hotaritor in prabusirea imperiului comunist din rasaritul Europei la sfirsitul anilor 80. Macar atit! Macar chestiunea CULTURALA (nu religioasa) care indica influenta pe care o are in lumea noastra vicarul lui Hristos. Eu nu tin de traditia catolica, dar astea sint niste chestiuni de cultura generala. Vad ca imi tot ridicati mingi la fileu. Dupa care, cind fac punct dupa punct, ziceti ca sint… autoritar. 🙂 Sint informt, doar. Si am o experienta polemica IMENSA in spatiul public virtual, in care sint, in regim de voluntariat, de peste 15 ani.
Un exemplu de influenta a culturii de tip religios: Aeroportul din capitala Albaniei (singurul stat care s-a declarat, la un moment dat, stat ateist) se numeste… Aeroportul International Maica Tereza. 🙂
Premiul Templeton (cel mai valoros premiu – 1,45 milioane de dolari) este acordat pentru contributiile in afirmarea vietii spirituale. Printre laureati: Maica Tereza (1973), Fratele Roger (1974), Billy Graham (1982), Alexandr Soljenitin (1983), Desmond Tutu (2013).
Si tocmai China v-ati gasit sa dati exemplu? :)))) Un articol din 2014 zice despre China, stat oficial ateu, ca e pe cale sa devina tara cu cei mai multi crestini din lume. 🙂
– Valeriu Butulescu: Întâmplător, de Papa Ioan Paul al II-lea am auzit şi eu câte ceva. Ba, am şi ascultat unele predici ale lui, când era doar cardinal la Cracovia (oraş în care am trăit cinci ani). Apoi am şi tradus (din poloneză) şi publicat o parte a operei sale poetice. Să ştiţi că şi despre prăbuşirea comunismului, iniţiată practic de Solidaritatea poloneză am auzit. În 2006, când Solidaritatea a împlinit 25 de ani, legendarul ei lider Lech Walesa mi-a făcut onoarea să mă primească la Gdansk! Anexez o poză, în care Walesa primeşte în dar Piaskowe Oazy (cartea mea de aforisme în limba poloneză). Din care mai citează, uneori. Catolicismul are 1,2 miliarde de adepţi! La nivel global e pe locul 1, dar departe de a alcătui o majoritate. Viaţa omului global (fie el şi catolic) are multe dimensiuni. majoritatea nu ţine de sfera bisericii! Dar în chestiunile acestea, e bine să-mi completaţi cultura generală, în care desigur am unele lacune, neavând IMENSA Dv experienţă polemică (15 ani, voluntar, pe net). Reţineţi, totuşi, că în urmă cu 30 ani (Tiranul încă era în viaţă) publicam un prim volum polemic în Statele Unite! Deci, ceva, ceva, despre polemică mai ştiu şi eu. PS. Când reproduc un fragment de text cu ghilimele, dacă vreţi să-i stabiliţi sursa, introduceţi-l pe Google, şi veţi avea tot materialul. E mai elegant decât să puneţi la îndoială valabilitatea informaţiilor. Vă ridic iar mini la fileu! Din păcate, trageţi tare, dar nu prea nimeriţi terenul.
Alin Cristea 1. Domnule, datele dvs. biografice nu au de a face cu subiectele in discutie.
2. Cultura generala / religioasa si experienta polemica sint doua chestiuni separate.
3. Nu am pus la indoiala „valabiltatea informatiilor” pe care le-ati furnizat (minereste), ci am scris ca nu ati mentionat sursele.
4. Iar nu aveti dreptate, preferind volutele nonpolemice, bune pentru aforisme, dar nu pentru polemica – EU AM NIMERIT terenul, dvs. pareti un copil de mingi, fiind mai tot timpul in afara terenului.
Valeriu Butulescu: Minereşte? Ştiam eu că la Petroşani aţi deprins teologia! Eu am polemizat şi cu Miron Cozma. Care se credea Stăpânul Adevărului Absolut, ca şi Dv. Doar că era ceva mai logic, şi mai puţin teologic. Sunt în afara terenului, pentru că de acolo se ridică la fileu cele mai grele mingi! Mingile la fileu le ridică coechipierii, nu adversarii! Are şi jocul de volei o logică. Pe care nu o cunoaşteţi, bag seama! De aceea mă retrag din echipă. Noroc bun!
Alin Cristea: Domnule Valeriu Butulescu, iar ati dat-o in bara, cica „Viaţa omului global (fie el şi catolic) are multe dimensiuni. majoritatea nu ţine de sfera bisericii!” Ce competenta aveti ca sa faceti o asemenea afirmatie in spatiul public? Iar o dati cu secularismul? Secularismul e un fenomen care nu contrazice faptul ca cel mai important nivel al societatii umane e cel religios. Si asta in contextul postmodern, in care oamenii prizeaza chestiile spirituale!… La doar douazeci de ani de Matrix, in care apar evidente referinte religioase! Discutia despre importanta nivelului religios nu e o discutie de tip religios, ci o discutie de tip cultural. In toate culturile din istoria omenirii, cele mai importante momente ale vietii unui om (si ale vietii comunitatii) sint administrate de biserica, de institutiile religioase, mai mult sau mai putin formale.
Alin Cristea: Iar mentionati ceva legat de religie (teologia)? Iar mentionez ca refuzati sa purtati polemica pe terenul LOGIC! Nu ati demonstrat inca nimic din ce ati afirmat intr-un perimetru pubic. In schimb, ma luati cu Polonia, cu Petrosani, cu Cozma, cu China. Cu orice altceva in afara de subiectele importante care au aparut in schimburile de replici. Iar secularizarea societatii (occidentale) nu e AICI un subiect teologic, ci unul cultural.
– Carmen Marian: Valeriu Butulescu, acest domn nu are niciun argument viabil care să demonstreze faptul că dacă te spovedești, chiar și pe gratis😂😂😂,ești iertat de păcate! Dacă mă uit peste ce a scris nu are niciun argument în tot ceea ce susține. În schimb eu am un argument puternic. Niciodată nu l-am văzut pe așa zisul Dumnezeu cu atât mai puțin am simțit vreun ajutor din partea unei forte supranaturale, atunci când am avut nevoie.
Alin Cristea: Am toate motivele sa cred ca aceasta comentatoare, Carmen Marian, se refera la mine atunci cind afirma: „Dacă mă uit peste ce a scris nu are niciun argument în tot ceea ce susține.” DIMPOTRIVA! Am fost singurul care am sustin prin argumente afirmatiile pe care le-am facut intr-un perimetru public. Valeriu Butulescu nu ne-a onorat cu excogitatii autentice. Aceeasi comentatoare sustine ca faptul nu l-a vazut pe Dumnezeu ar fi… un argument. Pai n-a vazut nici curentul electric, dar se bucura din plin de efectele benefice ale lui, care ii ofera si posibilitatea sa scrie pe Facebook idiotenii. 🙂
– Valeriu Butulescu: Ei, dacă, după ce tocmai ridicasem mingea la fileu, am dat-o „în bară”, gata! Nu mai jucăm! Ori volei, ori fotbal! Oricum, la modul cum puneţi problema, înţeleg că vă place să jucaţi singur! Aşa că mă retrag! Noroc bun! Nu vă mai răspund la comentarii. Iar dacă veţi continua cu etichetări „idioate”, promit că vă şterg şi vă blochez. Ca să faci afirmaţii în spaţiu public nu trebuie să ai COMPETENŢE! (apropo, Dv. ce competenţe aveţi?) Spaţiul public e o tribună LIBERĂ, de idei! Oamenii îşi pot exprima părerile, fără să-şi fluture diplomele…
Alin Cristea: Domnule, iar intrebati pe cel care a intrebat? Nu aveti putintica barbatie sa va sustineti punctele de vedere pe care le-ati avansat intr-un perimetru public? Da, eu stabilesc cind folosesc cuvintul idiot (de obicei folosesc cuvintul timpit, cu precizarea ca un prost asa e el, dar un timpul e cel care ia decizia sa ramina in prostia lui – a fi prost tine de circumstantele vietii, a fi timpit este o decizie!), dvs., bineinteles, puteti sa luati deciziile de administrare a spatiului public pe care il aveti. Daca spatiul public e o tribuna LIBERA, de idei, de ce nu participati la confruntarea IDEATICA? De ce, cind am intrebat de competente, dvs. va referiti la… diplome? Eu nu am amintit nimic de diplome. Competentele nu se refera doar la diplome!… De ce „ori volei, ori fotbal!”, cind eu am amintit sintagma „copil de mingi”, care e din tenis?… Nu sinteti atent (decit la faptul ca ma puteti sterge, bloca). Nu uitati insa ca eu sint in spatiul public de peste 15 ani. ASTA imi da oaresce competenta, nu? Am fost numit (de o persoana importanta) „cel mai celebru blogger evanghelic din Romania”. ASTA inseamna competenta, da? Nu trebuie sa flutur diplomele neaparat! Sint de 24 de ani la Oradea, de ce legati numele meu de Petrosani si nu de Oradea? Reflexul ludic, in cazul acesta, nu va onoreaza. Recititi-va postarea si replicile, ca sa va amintiti despre ce e vorba! E vorba de formule EXAGERATE (asta e un eufemism!). Confruntati-va cu IDEILE pe care le-ati emis. Nu cu mine aveti de luptat, in cele din urma, ci cu dvs.!