Cristian Pîrvulescu: Iliberalismul actual valorifică – uneori din pragmatism, alteori din motive ideologice – întreaga tradiție a „omului nou“…

…Și ajunge să se confrunte cu filozofiile „învechite“, precum liberalismul și conservatorismul, care se opun categoric acestei viziuni. Pentru liberalism, individul se adaptează și evoluează permanent, fără ca asta să-i afecteze natura umană. În schimb, prin „omul nou“ se do­rește tocmai transformarea radicală a societății. De aceea, nici pentru conservatorism, opus din principiu oricărei schimbări, „omul nou“ nu poate fi o alternativă. În schimb, pentru partidele postcomuniste, confuze filozofic și ideologic, „omul nou“ este șansa reluării cursului istoriei de acolo de unde l-a întrerupt democrația. Această tendință poate fi observată atunci cînd diferitele mișcări politice care se inspiră din ideologia „omului nou“ se mobilizează peste tot în lume.

La noi, „omul nou“, modelat de stalinism și național-comunism, și-a regăsit vocația și a ocupat scena politică. Produs perfect al totalitarismului ceaușist, acest „om nou“ se simte confortabil doar cînd folosește limba de lemn și refuză, din principiu, orice apel la raționalitate și la democrație. Pentru „omul nou“, statul de drept este un capriciu, iar corupția – un mijloc de producție. Astăzi, cînd acest surogat de ideologie a uzurpat locul științei, cînd filozofia este marginalizată, cînd democrația – de orice fel – este depreciată, „omul nou“ a devenit marca de fabrică a celor care vor să reconstruiască lumea după chipul și asemănarea lor.

Resuscitarea omului nou

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s