Iosif Țon: Prin reglementările şi prin instrucţiunile nescrise lansate din 1955 încoace bisericile baptiste din România au fost împinse într-o situație neconstituțională, nestatutară și nebiblică

„Ceea ce vrem să spunem bisericilor baptiste din România este că prin reglementările şi prin instrucţiunile nescrise lansate din 1955 încoace ele au fost împinse într-o situație neconstituțională, nestatutară și nebiblică! A fost mai întâi vina conducătorilor cultului că au acceptat să se impună bisericilor principii şi reguli noi, când ei nu aveam nici un drept de a impune ceva bisericilor. Este vina pastorilor că au acceptat aceste principii şi este vina bisericilor că nu au văyut că rând pe rând li se răpesc elemente vitale şi esenţiale şi că sunt împinse pe o pantă nebiblică, într-o situaţie în care au stins Duhul şi în care au renunţat la autoritatea unică şi exclusivă a lui Isus Cristos asupra vieţii lor. Este, deci, vina noastră, a tuturor, și numai a noastră, că nu ne-am păstrat crezul și ființa nealterate și nu am fost în stare să spunem autorităților de Stat că noi preferăm să rămânem ai lui Cristos și să murim cu El, decât să renunțăm la autoritatea Lui și să o acceptăm pe cea a unor oameni.” (p. 75)

Iosif Ţon, Confruntări, Editura Cartea Creștină, 1999, Orada, 239 p.

Iosif Țon și contestarea ordinii comuniste. Iosif Ţon este un nume bine-cunoscut deopotrivă în bisericile evanghelice, un personaj legendar, cu lumini și umbre, și în societatea românească, îndeosebi în contextul dezvăluirilor de acum câțiva ani privind relația sa complicată cu Securitatea (vezi infra). După studii teologice făcute la Regent’s Park College, Oxford, în anii 1969-1972, Iosif Țon s-a întors în România și a devenit profesor la Seminarul Teologic Baptist din București. Înzestrat intelectual, energic și vizionar, Țon a luat atitudine față de ceea ce el considera că reprezenta un pericol pentru bisericile baptiste din România, și anume abuzurile directe sau indirecte ale partidului-stat. El a scris in vara anului 1973 lucrarea Doctrina Baptistă despre Biserică, care avea să fie începutul unei lungi acțiuni contestatare, cu reverberații în mediile evanghelice.” (p. 211)

Dorin Dobrincu, „Sub puterea Cezarului. O istorie politică a evanghelicilor din România (a doua jumătate a secolului al XX-lea – 1989)”, în Omul evanghelic. O explorare a comunităților protestante românești, Dorin Dobrincu, Dănuț Mănăstireanu (coord.), Editura Polirom, Iași, 2018, 797 p.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s