Viorel Pașca pe Facebook (04.08.2019):
„In aceste prime sapte luni din 2019, la Dumbrava au fost trimisi 236 de bolnavi, dintre care 42 au decedat iar 59 s-au facut bine si au plecat. Desigur, nu ne face mare placere sa-i dam afara, dar nici nu ne permitem sa ingrijim oameni sanatosi, ocupand astfel locurile celor care sunt in stare grava si nu se pot deplasa. Se mai intampla apoi ca unii care pleaca, sunt trimisi dupa cateva luni din nou la Dumbrava in stare grava, necesitand ingrijire si tratament medical.
M-am gandit adesea la ce e de facut, avand mereu in minte ideea unui proiect de infiintare a unui centru penru bolnavii care se fac bine, unde sa li se dea de lucru si sa se autogospodareasca intr-o oarecare masura, pentru a nu ajunge din nou pe strazi, apoi bolnavi si din nou la Dumbrava.
Zilele trecute am primit o invitatie din partea unei fundatii din Polonia care dezvolta astfel de proiecte, pentru a vizita cateva din “punctele de lucru” unde isi desfasora activitatea. Astfel ca, incepand de marti, impreuna cu o tanara asistenta sociala de la o fundatie din Bucuresti si vreo 18 persoane din Olanda, Germania si Polonia, am vizitat mai multe locatii in care fundatia respectiva ajuta persoane defavorizate, in special oameni ai strazii. Din cele opt zile cate ar fi trebuit sa stau acolo am stat doar trei, fiind suficient cred eu ca sa-mi fac o parere despre activitatea de acolo.
Odata ajuns in Poznan, un oras de vre-o 500 000 de locuitori, am fost intampinati de gazde primitoare care au avut grija ca pe tot parcursul sederii noastre acolo sa ne simtim bine si sa nu ne lipseasca nimic. Am vizitat un centru de dezalcoolizare, cateva ferme in care oamenii culesi de pe strazi, unii fosti alcoolici, au inceput o noua viata, precum si locuintele acestora, curate si bine ingrijite.
Printre altele, am vazut ca statul si guvernul polonez au incercat sa fie de folos intr-o oarecare masura acestor oameni, oferindu-le facilitati si locuinte in care fundatia respectiva a putut si poate sa-si desfasoare activitatea. Am vazut blocuri de locuinte din perioada comunista in care acum locuiesc fosti oameni ai strazii care se autogospodaresc, fiind ajutati sa-si gaseasca de lucru, oferinduli-se si posibilitatea de a avea propriile solarii cu tot felul de legume din care o parte sunt vandute iar o parte destinate consumului propriu.
De asemenea, am vazut ferme de animale tot din perioada blocului comunist in care lucreaza acum astfel de oameni, lasand in urma trecutul si anii in care hoinareau pe strazile oraselor poloneze. La un alt centru in care o alta fundatie gazduia oameni fara casa, unii dintre ei alcoolici, am fost surprins sa vad ca locuiau in conditii normale, si nu dupa standarde cum ar fi cele impuse de statul roman.
Intr-o camera destul de mica erau patru paturi suprapuse, un dulap mic si o masa, fara toaleta in camera, fara televizor (foto), mult sub conditiile impuse de statul roman in astfel de situatii si mult sub conditiile in care traiesc bolnavii de la Dumbrava. Am spus de multe ori si repet ca nu sunt de acord sa se ofere persoanelor asistate conditii care depasesc cu mult nivelul de trai al omului obisnuit. Una peste alta, consider ca am petrecut acolo un timp benefic, o experienta utila si binevenita.
Odata ajuns printre bolnavii de la Dumbrava m-am simtit din nou „acasa” plin de energie, de viata si de dorinta de a face mai mult, mai bine, mai frumos si mai eficient tot ce depinde de mine in ce priveste activitatea in care suntem deja implicati.
Alti zece bolnavi din sapte judete au fost trimisi la Dumbrava in aceasta saptamana, bolnavi carora speram sa le fim de folos, acordandu-le tratamentul, adapostul si ingrijirea de care au atata nevoie. Va multumim tuturor celor care ne-au fost alaturi si in aceasta saptamana, iar pana duminica viitoare, fiti binecuvantati si nu uitati sa fiti o binecuvantare.”
Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV (2008-2017)
2017
Kanal D
Asa-i România!
ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan
2016
TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879
2015
Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine
România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara
2014
Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959
Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html
Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto
Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html
2010
Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca
2008
Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511
POZE
2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă
2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca