Un comentariu pe contul Facebook al lui Alex Trandafir

Alex Trandafir: Îmi spuneți și mie ce legătură are familia creștină cu o răpire, cu existența traficanților de tineri și cu faptul că nu există noțiunea de transport în comun în multe zone ale țării? Din comentariile acestui individ aș înțelege că dacă familia era baptistă, Alexandra nu murea? Aici aveți unul din cazurile de manipulare grosolană pe care le-am văzut cu toții în ultimul timp, mai ales în situația Caracal. Acest domn nu este decât un pervers al societății care se cațără prin propaganda unor idei cu ajutorul unui caz real emoționant, care de altfel nu are nicio legătură cu ideile creștine familiste distribuite. Astfel, pătează atât cazul morților din Caracal, cât și imaginea familiei creștine printr-o propagandă agresivă și lamentabilă. Rușine tuturor celor care se folosesc de răpirea, violarea și moartea uneir persoane pentru a-și face loc într-o societate de oi ! De oi pentru că distribuim în turmă prostii și mizerii nefondate, aruncând la conducerea societății oameni care nu-și merită locul.

Iuga Viorel
29 iulie la 14:31

Cazul „Caracal” a umplut rețelele de socializare cu comentarii. Îmi permit și eu câteva întrebări: Oare dacă familia ar fi familie, am mai trăi astfel de drame? Dacă părinții ar fi împreună și ar trăi în bună înțelegere, dacă și-ar iubi copiii și ar avea grijă de ei, dacă toți copiii și-ar aprecia părinții și ar comunica cu ei, am mai avea asemenea tragedii?

Acum toți suntem eroi. Președintele țării cere demisii și sancțiuni. Șefii partidelor și politicienii găsesc vinovați și oferă soluții. Mass-media şi politicienii se agită, fac urât. Domnilor și doamnelor, puteți da dovadă de puțină amabilitate? Mă puteți ajuta să îmi împrospătez memoria? Nu „domniile voastre” ne spuneați cu puțin timp în urmă că familia nu trebuie protejată, ajutată şi întărită? Nu voi lămureați societatea românească despre nevoia de a fi deschiși, diferiți, emancipați? Vă mirați acum că secerăm ce am semănat? Stați liniștiți și vedeți-vă de planurile voastre „nobile”. Cazuri de acest gen reprezintă doar începutul. Cu cât relațiile de familie vor deveni mai slabe, cu atât se va extinde jungla. Dar ce ne pasă? În afară de perioada preelectorală mai contează viața cuiva? În definitiv, ce am mai spune şi ce am mai posta dacă nu am avea astfel de cazuri?

Dragi părinți, încredeți-vă în Dumnezeu, iubiţi-vă unul pe celălalt, întăriţi relaţia şi aveți grijă de copiii voștri. Cereţi înțelepciune şi putere divină și protejați-i de tot ce este rău, inclusiv de guvern, politicieni, sistemul de educație anticreştin şi antifamilie.

Dragi copii, înainte de a acţiona după convingerea că părinţii nu vă iubesc, că nu ştiu, că nu le pasă şi că nu vă pot ajuta, mai gândiți-vă o dată.

NOTA

Alex Trandafir este presedintele Consiliului Elevilor de la Colegiul National Emanuil Gojdu Oradea si vicepresedinte al Consiliului Judetean al Elevilor din Bihor; a fost presedintele organizatiei LEO „Black Eagle.

Alin Cristea: 1. Nu, Alex, acest om NU este, in nici un fel, pervers.

Viorel Iuga este, pentru al doilea mandat, presedintele Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania.

Am avut si am critici la adresa lui, dar din cu totul alte motive (ale caror nuante nu cred ca le-ai prinde, avind in vedere comentariul tau grobian). Pastorul baptist este invitat des sa tina conferinte despre familie.

Omul acesta nu se cațară, că nu mai are unde. Conform Principiului lui Peter – intr-o ierarhie, fiecare salariat tinde sa urce pana la nivelul sau de incompetenta – pastorul Viorel Iuga a avansat DEJA pina unde putea sa avanseze, fie ca e vorba de functia la n ivel national, fie ca e vorba de respectul de care se bucura in mediul confesional baptist din Romania si diaspora.

2. ‘Perversul’ esti tu, Alex, de data aceasta, din moment ce faci aluzie la sintagma „familia… baptista”.
Cuvintul „baptist/a” nu apare in postarea la care te referi ca un reprezentant ‘de soi’ al natafletilor pripiti ai secolului 21.

Daca omul care scria postarea era evreu, atunci te repezeai sa faci aluzie la sintagma „familia… iudaica”?… Ceea ce te-ar fi facut suspect de discriminare, antisemitism. In cazul atacului la confesiunea baptista, cum se numeste dicriminarea?…

In 2013, deputatul independent Gigi Becali a fost amendat cu suma maxima (8.000 lei) de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru ca a spus ca voturile baptistilor sunt „satanice”.

3. Ar trebui sa nu folosesti cuvinte MARI oricind, oricum.

Iata ce sfat dadea C.S. Lewis:

„Nu folosi cuvinte mult prea mari pentru subiectul ales. Nu scrie „infinit” atunci când vrei să spui „foarte”. Altmiteri, vei rămâne fără cuvinte pe care să le foloseşti atunci când vei vrea să discuţi despre ceva cu adevărat infinit.”

Cazul comentariului tau pripit se inscrie foarte bine in aceasta categorie la care se refera C.S. Lewis, autor nu numai al Cronicilor din Narnia, ci si al cartii „Crestinism, pur si simplu”

http://www.humanitas.ro/humanitas/crestinism-pur-si-simplu.

Prima data au publicat-o in romaneste baptistii (Societatea Misionara Romana, condusa de celebrul pastor baptist Iosif Ton, cunoscut de romani ca pastorul de la Europa Libera – a predicat mai multi ani la acest post de radio, in cadrul unui program religios transmis in perioada comunista), sub titlul: Crestinismul redus la esenta.

Cartile lui C.S. Lewis ocupa primele 3 locuri in topul „Christianity Today” Books of the 20th Century.

http://www.goodreads.com/list/show/13084._Christianity_Today_Books_of_the_20th_Century

4. Alex, ar trebui sa afisezi scuze publice 3 zile, iar apoi sa stergi comentariul tau gogoman. Eventul, sa-l reformulezi. Dar nu e stilul vostru, tineri si nelinistiti din secolul 21, nu-i asa?, sa reformulati. Mai bine scrieti 7 SMS-uri decit sa cugetati la ce ati scris si sa reformulati.

Intr-un astfel de context, in era post-adevarului, rolul celor precum pastorul baptist Viorel Iuga devine FOARTE important.

De fapt, nu doar ar trebui sa ceri scuze, ar trebui sa ii multumesti pentru interesul sau constant pentru familie. COnfesiunile crestine vor face apel, desigur, la preceptele crestine, evreii la cele iudaice, musulmanii la cele islamice, ateii… Ateii, sarmanii, traiesc intr-un haos moral si spiritual… Jumatate de secol de ateism stiintific a nenorocit mintile romanilor si a schimonosit inimile lor.

5. In plus, Alex, ar trebui sa ai respect pentru rolul baptistilor in istorie, in ceea ce priveste lupta pentru libertatea de constiinta si de exprimare.

Filosoful englez John Locke scria: „Baptistii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasa deplina; libertatea adevarata si dreapta, libertatea egala si impartiala.”

De asemenea, fiind oradean, ar trebui sa stii DEJA cite ceva despre implicarea baptistilor in viata urbei si a tarii.

Oradea este primul oras al evanghelicilor romani (baptisti, penticostali etc.) in ceea ce priveste dinamica confesionala.

In topul scolilor din Bihor, pe primul loc e Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, iar pe al doilea Liceul Teologic Baptist Emanuel.

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-5/care-sunt-cele-mai-bune-scoli-din-bihor-topul-intocmit-de-inspectoratul-scolar-dupa-rezultatele-obtinute-de-elevi-la-examenele-nationale-150645.html

In antologia „Aphorismes roumains d’aujourd’hui”, aparuta anul acesta in Franta – 40 de autori romani cu cite 40 de aforisme traduse (intre care sint 3 oradeni) – sint cel putin 2 baptisti.

http://oradeaculturala.wordpress.com/2019/01/27/trei-oradeni-in-antologia-aphorismes-roumains-daujourdhui

6. Sint pe Internet de peste 15 ani, in regim de voluntariat, si am o experienta IMENSA cu oamenii in spatiul virtual.

Avind in vedere ca exista o probabilitate mare ca sa te apuci sa dai replici mediocre si sa permiti unor comentatori sa aiba replici ignobile, mentionez ca am absolvit 2 facultati, ambele cursuri la zi, cint la vioara, pian si chitara (clasica), am 100 de bloguri, am jucat pe ISC – Internet Scrabble Club peste 50.000 de partide de scrabble, joc care dezvolta inteligenta si gindirea strategica.

Plus ca am un spirit critic, analitic si sintetic, dupa cum se poate observa in modul in care am redactat comentariul, exersat in multi ani de POLEMICA publica.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s