Alin Cristea: Reflecții și reflexii (164)

– Nu Irod (legea statului) l-a judecat pe Ioan Botezatorul, ci Ioan Botezatorul (legea Cerului) l-a judecat pe Irod.

– Crestinismul nu inseamna umilinta, modestie (in fata oamenilor), ci SMERENIE in fata lui DUMNEZEU.

Hristos a fost smerit inaintea lui DUMNEZEU, nu umil in fata oamenilor.

– Ionuţ Caragea: Am întâlnit oameni handicapați, care își puteau misca doar câteva degete, și munceau in loc să cerșească. Am întâlnit oameni în scaun cu rotile care au făcut studii superioare și și-au găsit de munca. Rămân la părerea mea și nu mi-o schimb. Dumnezeu i-a spus lui Adam să muncească, nu sa stea cu mâna întinsă la colțul străzii.

Alin Cristea: 1. Munca nu e un concept TEOLOGIC. Odihna e un concept TEOLOGIC.

2. Dumnezeu i-a spus lui Adam sa lucreze, nu sa munceasca. Isus lucra, precum Tatal din Cer lucra. Isus nu muncea, nu era remunerat pentru munca Lui. Ioan Botezatorul, despre care Isus a spus ca e cel mai mare om iesit din femei, traia auster, avind o anumita vocatie.

3. Nu despre munca e vorba, nici despre bani. E vorba despre ATITUDINE.

4. Munca nu e doar cea fizica. De asemenea, cel care munceste la fel nu primeste bani la fel in Romania precum in SUA sau in alta tara occidentala. Deci trebuie luata in discutie si dimensiunea, nedreapta, a sistemelor social-economice.

5. Cum am spus deja, generalizarea nu e buna, in nici o situatie. A sta „cu mina intinsa la coltul strazii” e o expresie demonetizata prin abuz. Exista DIVERSE situatii ale celor care cersesc. Sau ale celor care solicita contributii financiare pentru DIVERSE situatii.

Cei care muncesc nu au vreun merit, in perspectiva ampla a vietii oferite de Cineva. Sanatatea e oferita de Cineva (nu de sistemul medical), familia e oferita de Cineva (nu ne alegem in ce familie sa ne nastem), oportunitatile sint oferite de Cineva (nu sint cistigate prin efortul uman), banii sau resursele pentru supravietuire sint oferite de Cineva.

6. Conform Bibliei, nu cine nu munceste sa nu manince. Asta spuneau comunistii. Ci cine nu VREA sa munceasca nici sa nu manince. Dar, avind in vedere ca valoarea fiintei umane e data de faptul ca poarta chipul Fiintei Divine (nu ca face ceva pe planeta asta), TREBUIE sa pretuim PERSOANELE indiferent ca muncesc sau nu, indiferent ca VREAU sa munceasca sau nu vreau. E vorba de ATITUDINE (nu de actiune).

Ca sa nu mai vorbim ca TOTI sintem cersetori de iubire.

– Nu exista standarde autentice care indica cit trebuie sa munceasca un om. (Nici daca trebuie sa munceasca.) Bunaoara, daca ar fi dupa ritmul de lucru al primarului Ilie Bolojan, nu prea multi oradeni ar rezista.. :))) De asemenea, exista ritmuri de lucru diferite in lumea orientala si in lumea occidentala. Munca e o chestiune culturala. La fel si cersetoria.

– In tarile civilizate exista o anumita ATITUDINE in jurisprudenta, conform careia mai bine sa scape niste vinovati decit sa fie condamnat un om nevinovat. ASTA ar trebui sa fie atitudinea fata de cersetori – mai bine sa trecem cu vederea pe cei care ne insala, decit sa ii condamnam pe nedrept pe cei care au nevoie de compasiunea noastra si ajutorul nostru.

– Istoriile lui Ioan Bunaciu au un grad ridicat de subiectivitate. Iar Istoria Bisericilor Baptiste din Romania e o colectie de micromonografii ale bisericilor baptiste realizata prin munca studentilor, Ioan Bunaciu fiind coordonator. A avut o memorie extraordinara, prin 1999 imi spunea numele (si localitatea) colegilor de la teologie dintr-o fotografie din anii ’40 (tatal meu a fost coleg cu Ioan Bunaciun in primul an). Ioan Bunaciu e o figura controversata in istoria baptistilor romani. Dupa 30 de ani de libertate nu avem eseuri semnificative despre istoria baptistilor romani, nici un volum semnificativ de istorie pre- si postdecembrista a baptistilor romani.

– Pe vremea lui Ceausescu aveam Telenciclopedia. O data pe saptamina!

Acum avem FacebookCiclopedia. In fiecare zi! In fiecare minut!

Vezi grupajul (peste 200 de pagini):

Alin Cristea – Reflecții și reflexii

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Reflecții și reflexii (164)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s