Stimați pastori – 14 iulie 2019

Stimati pastori,

13 iulie 2019 nu este doar ziua cind Simona Halep a cistigat la Wimbledon – si astfel Romania se pronunta, in aceste zile, cu respect, in toata lumea – ci si data cind Danut Jemna a afisat pe blogul sau un text EXTREM DE IMPORTANT; ca sa folosesc cuvintele lui Danut Manastireanu.

(Iar eu m-am mutat la etajul 4, peste drum de Biserica Baptista Providenta. Acum vreo 5 ani ajunsesem la 130 de kg, acum am (sub) 120 de kg.)

M-as mira sa aflu ca s-a gasit vreun pastor care sa PRICEAPA tot ce a zis Danut Jemna in textul sau.

Din pacate, nivelul inteletual, cultural si chiar spiritual al pastorilor pocaitilor lasa (mult) de dorit.

DAR textul chiar e foarte important, merita citit o data pe saptamina sau, de ce nu?, o data pe zi. In FIECARE zi. Rugaciunile pastorilor pocaitilor s-ar schimba SEMNIFICATIV. Actiunile lor ar deveni mult mai consistente.

Iata ce scrie Danut Jemna:

„Evanghelicii ar putea învăța de la protestanți despre importanța instituțiilor și a sistemului de valori și despre modul în care carismele personale pot face casă bună cu cele dintâi. Sănătatea unei comunități depinde în mod fundamental de acest tip de echilibru, iar la acest capitol suferă nu numai evanghelicii, ci întreaga societate românească. Din păcate, dimensiunea instituțională și mecanismele comunitare sunt prea slabe, iar proiectele și comunitățile locale depind doar de personalități dominante care atomizează totul în jurul lor și nu creează continuitate. În aceste condiții, viitorul depinde de apariția unor noi asemenea lideri, care trebuie să se impună, să își lanseze propriile idei și proiecte, frecvent în conflict sau opoziție cu cele ale înaintașilor. Lipsa de disponibilitate la dialog și negociere, incapacitatea de a urmări interesul comunitar, și nu pe cel personal sau al unui grup local, conduce la fragmentare și izolare, la segregarea spațiului evanghelic. Acestea sunt corelate cu o slabă capacitate de a gestiona diversitatea și proiectele de dezvoltare locală și cu tendința de a înțelege unitatea prin uniformitate și conformism.”

http://danutj.wordpress.com/2019/07/13/lipsa-traditiei-protestante-la-romani

Despre Danut Jemna:

https://omulevanghelic.wordpress.com/2018/07/13/omul-evanghelic-autori-dr-danut-vasile-jemna

Avind un doctorat in economie – preda la Iasi Econometrie, Demografie, Metodologia cercetarii si Sondaje – si un doctorat in teologie (la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj), orice pastor – star local, regional, national sau international – poate accepta evidenta superioritate ideatica a acestui roman, asa cum poate accepta evidenta superioritate sportiva a romancei Simona Halep.

As adauga ca orice pastor – star local, regional, national sau international – ar putea accepta si evidenta superioritate mediatica a lui Alin Cristea. 🙂

Ce-o sa iasa de aici?…

Simona Halep va continua sa-si vada de viata ei PUBLICA (si sa adune multi bani), Danut Jemna va continua sa predea (si sa mediteze, mai mult sau mai putin teoretic, la situatiunea postprotestantilor romani, cei din ghetoul pocaiesc, unde sint mai tot timpul predicute, cintecele si rugaciunite), iar Alin Cristea, omul ala neimblinzit din Oradea, va continua, cit ii va ingadui Dumnezeu, sa ii provoace pe evanghelicii romani sa iasa, unul cite unul, din mediocritatea in care se scalda de atitia ani sau din noua mediocritate propusa de bloggerul (sic!) Marius Cruceru in ultimii 10 ani.

Asa se iese din mediocritate, unul cite unul, nu cu turma, precum se bulucesc (inca) pocaitii romani duminica (dimineata) la biserica.

Am prezentat intr-o inregistrare unul din textele care m-au inspirat in viata: In Europa, unul cite unul.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Stimați pastori – 14 iulie 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s