Între Biblie și Scripturi, între Biserică și Împărăția lui Dumnezeu

1. Biblia nu e doar o carte (concept modernist, Isus nu a citat dintr-o carte, ci din Scripturi), contine cea mai mareata POVESTE din istoria universului. Avem sansa de a citi si a reciti Povestea, dar avem, in acelasi timp, nesansa de a nu fi parte din poveste, daca nu invatam, mistic, sa stam, cu uimire si spaima, in fata Povestii. Caci nu noi citim Povestea, ci Povestea ne citeste pe noi. Sfinta Treime ne cerceteaza, doar Sfinta Treime ne poate introduce in Poveste in asa fel incit sa beneficiem de lectura Bibliei.

2. Evanghelia (mesajul pocaintei) e usor de inteles, e pentru orice faptura. Biblia, insa, nu e usor de inteles. Citesc Biblia de vreo 40 de ani, am studiat si teologie, sint, in fiecare zi, cu carti importante in mina, cu IDEI pe care le transmit si altora (sint pe Internet de peste 15 ani, in regim de voluntariat), nu cunosc pe nimeni care sa stie Biblia atit de bine ca mine, dar nu-mi trece prin minte sa afirm ca Biblia ar fi ceva la mina oricui – citesti, studiezi, poate faci eseuri si, wow, stii Biblia. Nicidecum! E o constructie pe mai multe niveluri in care IDEI / dogme / doctrine / concepte sint cuprinse intr-o POVESTE. Sintem creati fiinte conceptuale, narative si doxologice.

3. Biblia nu a fost scrisa pe capitole si versete. SCRIPTURA a fost scrisa pe carti (scripturi) si IDEI. Scripturile nu sint un sistem TEOLOGIC, dar Povestea e organizata TEOLOGIC. Conceptul de Sfinta Treime nu exista mentionat in felul acesta in Scripturi, dar este dogma fundamentala a crestinismului. A conceptualiza un Dumnezeu unic, dar ipostaziat in 3 PERSOANE e cea mai importanta provocare (mistica) pentru umanoizi, dupa lucrarea Duhului Sfint de convingere a oamenilor ca sint pacatosi si ca pot primi iertarea pacatelor prin credinta in jerta, invierea si inaltarea lui Mesia si viata vesnica, dupa planul de rascumparare intocmit de Dumnezeu inainte de intocmirea lumii.

4. Biblia e fascinanta, dar nu a fost scrisa pentru a fascina. SCRIPTURILE au fost scrie pentru ca mesajul pocaintei sa patrunda in cele mai ascunse cotloane ale fiintei umane. Mesajul pocaintei e insotit, precum la Isus si Ioan Botezatorul, de proclamarea unei realitatii extra-terestre: Imparatia lui Dumnezeu. Biserica ar trebui sa proclame ceea ce proclamau Isus si Botezatorul (ca si Luther), dar nu la Templu, ci printre oameni de tot felul: Pocaiti-va, caci Imparatia lui Dumnezeu este aproape!

5. Dupa toate aparentele, Biblia e cea mai raspindita / vinduta carte din istoria omenirii. Ma tem insa ca avem de a face cu un cliseu. Faptul ca Biblia e raspindita pe aproape toata suprafata planetei nu duce la intilnirea, mistica, a umanoizilor cu Creatorul lor. Pe de o parte, deci, avem o situatiune care se poate contabiliza, pe de alta parte, Scripturile ne invata sa ne uitam la lucrurile care NU se vad. Sint lucruri importante care conteaza, dar care nu pot fi contabilizate.

6. Faptul ca Biblia a ajuns obiectul cercetarii umanoizilor nu este semnificativ precum faptul ca Dumnezeu ne-a trimis Scripturile ca fiind un SUBIECT viu, care ne cerceteaza pe noi. Zi de zi, clipa de clipa, sintem in creuzetul divin. Instrumentul terestru cu care lucreaza Sfinta Treime este CONSTIINTA. Kant spunea: Doua lucruri imi umplu sufletul cu mereu noua si crescinda admiratie: cerul instelat de deasupra mea si legea morala din mine.

7. Modul in care conceptualizam (logic si) TEOLOGIC este superior oricarui moralism. Divinitatea nu vrea doar sa fim mai buni, ci sa fim o creatie noua, dupa modelul Celui de al doilea Adam – Pastele nostru jertfit, Isus inviat, Hristos inaltat. Astfel, orice studiu biblic care nu conduce la fundamentarea, mistica, a Noii societati a lui Dumnezeu (John Stott) este doar un activism (fariseic) si o forma nonlegitima de evlavie.

8. Cine nu citeste Vechiul Testament nu prea poate intelege cum este Dumnezeu. Cine nu citeste Noul Testament nu prea poate intelege axiologia teologica si teleologica a planului de rascumparare pregatit de Sfinta Treime pentru intreg cosmosul. Dumnezeu s-a descoperit in natura, in istorie si in Scripturi. Cei care stau insa cu nasul in Scripturi si nu Il vad pe Dumnezeu SI in istorie si in natura sint urmasii ‘demni’ ai fariseilor. Cei care MERG la biserica duminica dimineata si nu constientizeaza ca ekklesia e un organism viu care exista toata saptamina, 24 de ore pe zi, poate ca au inteles conceptul de pocainta, dar nu si pe cel de Imparatie a lui Dumnezeu – ASTA nu e din lumea aceasta. Hristos a murit ca sa largeasca Imparatia lui Dumnezeu, nu ca sa creasca inaltimea turlelor bisericilor.

http://www.facebook.com/alin.cristea.9

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Între Biblie și Scripturi, între Biserică și Împărăția lui Dumnezeu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s