O polemică pe Facebook – 2 iunie 2019

Dana Hering

Uitasem ca Neamtu (oh, Mike) e in PNL.
Acum, ca tot a tinut sa se remarce, preluand discursul lui Dragnea, mi-am adus aminte si de aripa penelista neoprotestanta, grupul de rugaciune care voia sa-l duca pe Dumnezeu in parlament.

M-am implicat intr-o lunga si obositoare polemica, din care punctez aici doar citeva chestiuni.

Alin Cristea: Aripa penelista neoprotestanta? Fie dpv politic, fie dpv religios, fie dpv cultural, o asemenea sintagma frizeaza idiotenia.

Exista… aripa pesedista neoprotestanta? Sau ortodoxa? Sau catolica?

CHESTIUNEA este: cu ce legitimitate, in ce ordine logica (si culturala) poate fi folosita sintagma… aripa penelista neoprotestanta?

Eu sint specialist (denumire de la mine putere) in ceea ce priveste informatiile despre mediul confesional evanghelic romanesc (baptisti, penticostali, crestini dupa Evanghelie etc.) Iti dai seama ce gluma badarana e ce ai zis – „Nu e eticheta e denumire si e uzuala. Ca n-ai intalnit-o tu, e lata poveste.” Neopenticostalii (adica carismaticii, in cultura de limba engleza) nu e o denumire care se foloseste in Romania.

[Fusese folosita, din neatentie, denumirea neopenticostali, in loc de neoprotestanti. In final, a recunoscut ca a scris gresit.]

Denumirea folosita de aceste culte, in perioada postdecembrista, este: Culte evanghelice. Aceasta denumire are, totusi, mai multe neajunsuri.

CHESTIUNEA e urmatoarea (nu are de a face cu religiosul, ci cu discriminarea si cu prostia): Folosirea sintagmei „aripa penelista neoprotestanta” (sau, adaug eu, aripa pesedista ortodoxa) tine de spectrul TIMPENIEI. Apoi, folosirea termenului neopenticostali, in limba romana, nu are semnificatie.

Subiectul nu a fost… interferenta cultelor in politica unui stat laic. Ci: Cit de timpit poate fi cineva sa foloseasca denumiri si sintagme care nu au legatura cu realitatea? Mai exact, o intereseaza pe Dana Hering… Realitatea? NU! Este evident ca nu!

Chestiunea nu era despre Referendumul pentru Familie (obsesie cu care ati ramas, ca niste dobitoci) si campania pentru acel referendum.

Ceea ce eu am atras atentia a fost ca nu se poate vorbi de o aripa religioasa in PNL sau in alte partide. Confuzia a fost EVIDENTA! Nu de ceva religios era vorba, ci de faptul ca Dana Hering s-a exprimat gresit in perimetrul PUBLIC. Daca cineva, Alin Cristea de data asta, a a atras atentia, normal ar fi fost sa i se multumeasca. Am fi economisit timp si energie. Si poate ne-am fi reorientat pe un palier legitim de polemica.

Baptistii americani (sint si in parlamentul lor) nu sint numiti neoprotestanti, ca in Romania.

Nota: Ultimul comentariu nu l-am mai putut afisa.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s