Marius Oprea: Cum şi-au bătut joc securiştii de patrie şi de Generaţia Unirii

„Securitatea şi-a făcut cu prisosinţă datoria – faţă de regimul de ocupaţie sovieto-comunist şi împotriva iubitorilor patriei, făurită de acei oameni în vîrstă care trăiseră, poate, cele mai frumoase clipe ale vieţii lor la 1 decembrie 1918.

Ei au fost arestaţi, întemniţaţi, trimişi în colonii de muncă şi domiciliu obligatoriu ori atent supravegheaţi de Securitate, practic fără excepţie – pentru că erau adevăraţii patrioţi români, simboluri reprezentative pentru elita României, indiferent de starea socială sau pregătirea intelectuală, de apartenenţa politică sau confesională, şi constituiau, prin patriotismul lor, prin simbolul pe care îl reprezentau pentru comunitate, un potenţial pericol pentru regimul de ocupaţie sovieto-comunistă instaurat în ţară după 6 martie 1945. Aceasta a fost trista soartă pentru creatorii României Mari în anii regimului comunist, care nu a ezitat însă, atunci cînd interesele politice şi de imagine au impus aceasta, să „redescopere“ în 1968, an în care regimul devenise unul „naţional“, că Unirea a fost un act istoric legitim – la 50 de ani de la 1 decembrie 1918. Dar în această istorie, a doua oară falsificată, nu făuritorii marii Uniri au jucat rolul istoric determinant, ci „masele largi populare“, iar rolul adevăraţilor autori ai acestui moment înălţător din istoria românilor a rămas în umbră – pînă şi în zilele noastre.

La aniversarea Cente­narului, pe 1 decembrie 2018, s-a vorbit prea puţin (şi, în discursurile oficiale cu prilejul manifestărilor de la Alba Iulia, deloc) despre rolul Regelui Ferdinand, al Reginei Maria, al lui Maniu şi Brătianu, cît şi al celorlalte personalităţi proeminente ale vieţii politice din Transil­vania anului 1918. Rămîne ca generaţiie viitoare să le facă dreptate acestor patrioţi, care s-au jertfit pentru ţară şi-au pus energia şi viaţa în slujba unui singur scop: făurirea României Mari. Dacă ei nu sînt încă cinstiţi cum se cuvine, acesta este încă un reflex al naţional-comunismului, prelungit pînă în zilele noastre. Comunism care s-a folosit de patrie, fără să o iubească vreodată cu adevărat, şi care nu a ezitat să-i scoată din istorie şi chiar să-i ucidă pe cei care crezuseră în ea.”

http://www.observatorcultural.ro/articol/cum-si-au-batut-joc-securistii-de-patrie-si-de-generatia-unirii

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s