Dumbrava minunată (296)

Viorel Pașca pe Facebook (14.04.2019):

„Toti cei 11 bolnavi trimisi la Dumbrava in aceasta saptamana au locuit pe strazi, in Bihor, Timis, Arad, Satu-Mare si Salaj, incercand intr-un fel sau altul sa supravietuiasca in conditii greu de imaginat. Cel mai in varsta fiind o femeie de 83 de ani, despre care aflam din ancheta sociala ca: “…a fost adusa de un echipaj SAJ in serviciul UPU, din strada, prezentand o stare confuza si dezorientata. Situatia pacientei este cunoscuta asistentilor sociali din spital, aceasta a fost evacuate din casa deoarece nu si-a platit chiria si utilitatile timp de 20 de ani, mentionand totodata si faptul ca lucuinta era intr-o stare deplorabila, nelocuibila. Avand in vedere faptul ca pacienta este fara locuinta, varsta inaintata, nu a fost identificat nici un apartinator al acesteia, va rugam sa admiteti pacienta la Dumbrava…”

Este deja cunoscut faptul ca nu exista locuri pentru aceste cazuri, iar asistentii social din spitale intampina serioase dificultati fiind aproape in imposibilitatea de a gasi un loc pt ele. Tot in aceste zile a fost adus un bolnav de 76 ani abandonat de cei 8 copii, a locuit pe strazi iar din ancheta sociala va prezint mai tarziu incercarile disperate ale asistentei sociale de a-i gasi un loc.

Saptamana s-a scurs fara evenimente deosebite bucurandu-ne de prezenta a trei doamne din Stei care au venit sa aduca acel plus de lumina in viata catorva bolnavi de la Dumbrava. In orele petrecute aici, printre altele au coafat cateva bolnave, co[lesindu-le cu dragostea si atentia lor. Deasemenea, am fost “vizitati” din nou de “grupul de la Cluj” care au venit sa taie lemne de foc pentru iarna viitoare. Chiar daca iarna pare departe, stim cu totii ca “gospodarii isi fac vara sania” asa ca au fost mai mult decat bineveniti. Azi a fost ultima zi petrecuta la Dumbrava a doamnei Ana din Hateg care in ultimele doua saptamani a fost mereu alaturi de cei bolnavi, uimindu-ne cu daruirea si atasamentul aratat zi de zi in tot ce a facut. Nu puteam rata ocazia de o ruga sa va impartaseasca si dumneavoastra cateva din gandurile, trairile si experientele dumneaei din aceste saptamani:

“In urma cu un an, urmaream o emisiune tv despre un loc in Romania despre care nu mai auzisem niciodata, un loc numit Dumbrava. Ceea ce era cu totul diferit si de-a dreptul special despre acea localitate, era de fapt un om, pe nume Viorel Pasca, care, indemnat de Dumnezeu, hotaraste sa-i aduca pe cei napastuiti in propria-i casa. Surprinderea mea a fost si mai mare afland ca Viorel Pasca, impreuna cu familia si cu un grup de oameni foarte dedicati faceau asta de 12 ani, astfel incat, sute de oameni, poate peste o mie, s-au perindat prin casele cumparate si amenajate special pentru Ei, cei nebagati in seama de societate, de noi, cei carora nu ne lipseste mai nimic.

Un an mai tarziu, intr-un alt video pe care l-am urmarit despre Dumbrava, o simpla remarca a domnului Pasca mi-a atras atentia: « avem o casa pentru voluntari, dar nu prea vine nimeni…»

Si, astfel, dupa doar doua luni, am ajuns la Dumbrava. Nerabdatoare si inarmata cu o dorinta arzatoare de a-i intalni pe« toti », unora sa le aduc putina bucurie si mangaiere, iar altora sa le multumesc pentru tot ceea ce fac si sa particip alaturi de ei la treburile zilnice.

De aici, de la fata locului, va pot descrie insa, intr-un grai prea sarac, deoarece cuvintele sunt de prisos, ceea ce am vazut si trait in cele aproape doua saptamani de voluntariat. Chiar din momentul sosirii mele, am fost intampinata cu multa caldura de catre familia Pasca. Curtea casei rasuna de bucuria locuitorilor ei, care, impreuna cu o tanara voluntara, faceau haz de necaz, intr-un concurs al scaunelor cu rotile…, astfel, din primele momente m-am simtit o parte integranta a acestei frumoase familii, compusa din 400 de membri. Sunt atatea de multe de spus despre Dumbrava…

Dumbrava este cu adevarat locul in care cei napastuiti de soarta sunt adapostiti, hraniti si ingrijiti. Acesti napastuiti sunt trimisi din spital in spital, din institutie in institutie, refuzati si respinsi in final de catre toti cei autorizati si educati pentru ingrijirea lor. In cele din urma, trimisi si intotdeauna primiti , de catre Viorel Pasca. Unii gasesc aici, poate, ultimul popas inainte de a trece in vesnicie, iar altii gasesc o oaza de liniste si compasiune, unde se pun pe picioare si duc o viata de calitate. Sunt oameni minunati, care au nevoie de multa afectiune si ingrijire. Sunt oameni cu povesti extraordinare de viata, de la cei care, candva, au avut o casa, o familie, multa educatie, dar sfarsind pe strada fara nimic; la altii, parasiti de familie si de cei apropiati prin spitale, pe strazi,din cauza tulburarilor si bolilor psihice sau motorii.

Dar, indiferent de circumstantele care i-au adus aici, EI, TOTI, au nevoie de noi, semenii lor. Au nevoie de compasiunea, dragostea si purtarea noastea de grija, de dedicarea noastra, de timpul nostru.
Iar acum, spre incheiere, doresc sa va adresez o rugaminte tuturor celor care cititi acest mesaj : deschideti-va inimile catre cei in nevoie si oferiti-le din timpul dumneavoastra!

Daca nu puteti ajunge la Dumbrava, priviti, va rog, in jurul dumneavoastra si intindeti o mana celor in nevoie.
Dumnezeu poarta de grija!

Cu multa dragoste, Ani Iancu”

Multumim mult, draga Ana, pentru timpul petrecut la noi, sa aveti un drum bun spre casa si sa nu uitati ca sunteti binevenita oricand la Dumbrava. Va multumesc si dvs pentru ca ne urmariti activitatea, iar pana duminica viitoare, fiti binecuvantati si nu uitati sa fiti o binecuvantare.

P.S.

“…In urma discutiilor cu pacientul, acesta ne-a spus ca nu are locuinta, deoarece a vandut casa acum multi ani, copiii nu doresc s ail ajute, nu are nici un venit, nu este asigurat.

Fiica acestuia, doamna M. Iuliana, ne-a spus ca este in imposibilitate de a-si sprijini tatal deoarece locuieste intr-o garsoniera, in total 13 persoane si nu dispune de spatiu.

Avand in vedere faptul ca pacientul s-a prezentat de nenumarate ori in Sectia de Primiri Urgente a Spitalului judetean Zalau, ultima data fiind internat pe sectia de Chirurgie in data de 02.11.2018. asistentul social responsabil de caz a consemnat urmatoarele:

Pacientul nu este asigurat. In discutia cu asistentul social responsabil de caz a afirmat ca:
– nu mai locuieste la adresa din bulletin. Aici a locuit fiul sau, care a decedat, iar nora s-a recasatorit. Nu poate sa se intoarca acolo;
– Casa, proprietatea personala, a vandut-o si a dat banii copiilor;
– nu are niciun venit;
– a venit la Zalau deoarece are aici 4 copiii. Nu cunoaste datele de contact si adresele acestora.

Asistentul social responsabil de caz a reusit sa ia legatura telefonic cu Doamna M. Iuliana, fiica numitului. Aceasta a afirmat ca nu il poate ajuta, deoarece locuieste intr-o camera (locuinta sociala) cu inca 12 persoane, este bolnava. Nu cunoaste datele de contact si adresa fratilor. Tatal sau si-a vandut casa de foarte mult timp, obisnuieste sa stea mai mult pe strazi. Stie ca nic unul din copii nu poate s ail ajute. Doamna Marcucian a afirmat faptul ca sunt 8 frati si nu 4.

Doamna M. a fost rugata sa ia legatura si cu ceilalti frati.

In vederea stabilirii legaturii cu acestia, asistentul social a solicitat sprijinul Serviciului de Stare Civila Zalau, Politia municipiului Zalau si al Primariei comunei Tantareni, jud. Gorj. Cele trei institutii ne-u oferit sprijinul necesar in stabilirea legaturii cu copiii.

Numita L. Ludovica, fiica pacientului, s-a prezentat la Spital pentru a discuta cu asistentul social. Aceasta a declarant ca nu il poate lua pe tatal sau la ea deoarece si dumneaei locuiete pe strada.
Numita L. Mariana din sat Tantareni jud. Gorj, devenita dupa casatorie D. Mariana, a contactat telefonic asistentul social responsabil de caz si a afirmat ca nu il poate ingriji pe tatal dumneaei deoarece locuieste cu chirie, are 6 copii, nu lucreaza, sotul este bolnav.

Am solicitat sprijinul Primariei comunei Berveni, comuna de domiciliu, in vederea confirmarii sau infirmarii informatiilor furnizate de pacient legate de domiciliu si situatia familiala. Asistentul social din primarie a luat legatura cu fosta nora a numitului Leleczi Gusztav. Numita Lacatos Mariana. Aceasta a declarat ca pacientul nu mai locuieste la adresa respectiva de 3 ani de zile. A plecat inainte de decesul fiului sau Lacatos Augustin.( 16.02.2016). Primaria Berveni nu a reusit sa identifice rudenii sau apartinatori in perimetru comunei, prin urmare nu au putut sa ne sprijine in acest caz.

S-a solicitat sprijinul DGASPC Satu Mare. Pana in acest moment nu am primit nici un raspuns official.

Au fost contactate telefonic, fara a primi un raspuns favorabil urmatoarele:
1. Centru de Ingrijire si Asistenta Satu- Mare din subordinea DGASPC Satu Mare. Acesta se afla in perioada de restructurare, trebuie sa scada numarul de beneficiari la 50 conform noilor norme legislative.
2. Complexul Social Petresti, jud. Satu Mare- este un centru privat, serviciile se acorda contra cost( pacientul nu dispune de venituri)
3. Centru de primire in regim de Urgenta adulti din Satu- Mare-nu il pot prelua deoarece nu are domiciuliu pe raza municiupiului Satu- Mare.
4. Centru de primire in regim de Urgenta Zalau- nu il pot prelua deoarece nu are domiciuliu pe raza municiupiului Zalau judetul Salaj
5. Asociatia Iubim Viata- Rezidenta Lucia- Satu-Mare- serviciile sunt contra cost, nu mai au loc pentru cazuri sociale.
6. Manastirea Bic- din comuna Bic jud Salaj- se ocupa doar de persoanele de sex feminin.
7. Centru La Crispa-Supuru de Jos, jud Satu-Mare- nu poate beneficia de serviciile acestui centru deoarece este un centru privat ce sustine contributiile beneficiarilor.
Ca o concluzie a celor anterior mentionate subliniem faptul ca numitul Leleczi Gusztav se afla intr-o situatie de risc, este persoana varstnica, fara casa, fara venituri, neasigurat, care nu se bucura de sprijinul copiilor ( cei care ne-au contactat sunt la randul lor cazuri sociale). Necesita gazduire, hrana si sprijin in satisfacerea nevoilor unei personae varstnice( companie, socializare, vizite la medic, etc)
In vederea solutionarii acestui caz, am solicitat Ancheta sociala de la Primaria Breveni, precum si sprijin cu propunere de institutionalizare permanenta, pana in acest moment nu am primit nici un raspuns official.
Am luat legatura cu domnul Pasca Viorel de la Centru Dumbrava, care ne-a confirmat faptul ca va primi pacientul la Centru Dumbrava.

In concluzie numitul Leleczi Gusztav nu se bucura de sprijinul copiilor, se afla intr-o situatie de risc, este persoana varstnica, fara casa, fara venit, neasigurat. Necesita gazduire, hrana si sprijin in satisfacerea nevoilor unei persoane varstnice”

 

Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV

2017

Kanal D
Asa-i România!

ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan

2016

TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879

2015

Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine

România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara

2014

Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959

Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html

Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto

Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html

2010

Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca

2008

Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511

POZE

2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă

2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s