Dumbrava minunată (295)

Viorel Pașca pe Facebook (07.04.2019):

„Ne-am “imbogatit” in aceasta saptamana cu inca noua bolnavi, fara adapost, fara familii sau abandonati de acestea. Cativa dintre ei sunt din Arad de la un adapost pentru “cazuri sociale” pe care autoritatile din judetul respectiv au decis sa-l inchida. (Nu vreau sa discut ori sa comentez motivele sau alte aspecte in ce priveste acest subiect.)

Am ales sa preluam cazurile mai grave, doar ca in perioada imediat urmatoare, am fost sunati din diferite locuri pentru alti bolnavi care au fost in adapostul de care vorbeam, bolnavi care au fost pusi in tren si trimisi spre niciunde, deoarece nu ii voia nimeni. Nu stiu daca ii vom prelua, avand in vedere ca inca lucram la amenajarea altor camere pentru bolnavi fara adapost, neavand la aceasta ora nici un loc liber.

Avand in vedere nevoia acuta de paturi am fost deosebiti de incantati sa primim un “cadou” de la fundatia M.M.M. din Olanda nu mai putin de 40 de paturi, saltele si noptiere atat de necesare in aceasta perioada. Ceilalti “pacienti” trimisi la Dumbrava in aceste zile sunt din Arad si Bihor, cel din Oradea fiind trimis de la spital cu ambulanta, fara acte de identitate, decedand la doar doua zile dupa sosire.

Ne-am bucurat mult si de prezenta a trei voluntari care au ales sa petreaca mai multe zile printre bolnavii de la Dumbrava. Unul din Hateg, stabilit in Danemarca de multi ani, unul din Sibiu iar celalat, o studenta la medicina in Cluj. Pe aceasta din urma am rugat-o sa va impartaseasca impresiile sale dupa cele cinci zile de voluntariat in Dumbrava.

Va las acum in compania ei, iar pana saptamana viitoare, fiti binecuvantati si nu uitati sa fiti o binecuvantare.

P.S.
“Ce înseamnă pentru mine voluntariatul? Ehh… ca în mod voluntar, prin propria mea alegere, nesilită de nimeni, să fiu utilă, să tresar de veselie, să evoluez, să mă implic, să fiu un sprijin, motivul altora de bucurie si să mă dezvolt. Prin experiența aceasta pot bifa tot ce am enumerat mai sus. Nu-i aşa că-i grozav?!

No… hai să începem povestea de la prima zi, de când trenul meu iubit, gol şi cam murdar, a parcat în gara din Oradea cu viteza melcului turbat. Am coborât cu un bagaj mare în mână şi aşteptam curioasă ce se va întâmpla. Domnul Viorel Paşca m-a întâmplinat cu un zâmbet larg şi o îmbrățişare – de la bun început voia să mă simt ca şi acasă la mama.

Am petrecut cinci zile la Dumbrava, acolo unde „Dumnezeu poartă de grijă” şi deşi sunt o povestitoare înrăită, voi încerca să rezum activitățile şi trăirile mele din acest loc, că altfel aş putea să vă scriu romane. Casa pentru voluntari te face să te simți ca şi cum ai fi venit într-o splendidă vacanță, iar mâncarea a fost grozavă. Cred că m-am şi îngrăşat vreo două kg, dar no… riscul meseriei. Scopul personalului de aici, cei care ne-au devenit prieteni, a fost ca să ne contopească cu mediul de aici pentru a forma o familie împreună: „unde sunt mulți, puterea creşte”.

Vizitam rând pe rând căsuțele cu bătrânei. Să îmi ardă inima de drag ce îmi erau! Mii de aprecieri celor ce au construit casele, celor ce îngrijesc aceşti oameni, îi hrănesc, fac ordine şi activități cu ei. Ce mai?! Faceți o treabă grozavă! Viziunea mea cu privire la lume şi la viață s-a schimbat radical. Acest loc te scoate din zona de confort şi te aşează în mijlocul realității, te face să înțelegi că nu eşti buricul pământului, că cei din jur au nevoie de tine şi că tu ai nevoie de ei.

În acest loc pui deoparte egoismul şi scoți din geamantanul inimii altruismul, dragostea, bunătatea. Aici întâlneşti tot felul de oameni, cu tot felul de poveşti de viață. Unii cu membrele amputate, alții paralizați, cu boli psihice, părăsiți de familie. Oameni, care au nevoie să se simtă iubiți, importanți şi să vadă un zâmbet. Viața nu e un drum poleit cu aur plin de petale de flori, e o poveste cu personaje, iar tu poți alege să fii personajul pozitiv.

Ce am făcut eu în acest loc împreună cu noua mea prietenă?! Am mobilizat bolnavii, ne-am rugat cu ei, le-am citit din Scriptură, am povestit cu ei, am cântat împreună, ne-am îmbrățişat şi le-am ținut mâinile în mâinile noastre. Dacă ați fi văzut cum se iluminau chipurile multora, ce zâmbete gigantice aveau pe față. Povesteau cu atât entuziasm, sau plângeau de fericire. În acest loc reuşeşti să te înveleşti cu o sumedenie de emoție, de pasiune, de o viață cu rost. Au fost bolnavi care m-au implorat cu lacrimi în ochi să vin zilnic la ei, alții mi-au zis că mă iubesc, unii mi-au mulțumit doar din priviri.

Simt această descriere atât de sărăcăcioasă pentru că nu există cuvinte la ceea ce am trăit. Într-o seară m-am jucat prinselea cu bolnavii în scaun cu rotile. M-am aşezat şi eu într-un scaun şi m-am transpus în situația lor. Niciodată nu am văzut oameni mai fericiți, râdeam toți cu toată puterea. În altă zi o pacientă a crezut că sunt copilul dânsei şi i-am adus cea mai mare fericire. Acum te întreb… cum aş putea să stau acasă când aici este aşa mare nevoie de mine?! Sau cum ai putea tu să stai nepăsător, când aici ai putea aduce un plus mare în viața acestor oameni dragi?! Vezi tu… viața lor a fost cam incoloră şi ei sunt atât de încântați când tu cu o pensulă imaginară, oferi timp şi le pictezi zilele în culorile primăverii.

Mulțumesc tuturor pentru această oportunitatea! Poate nu voi putea schimba o lume întreagă, dar dacă pot îmbunătăți un milimetru de pe hartă, eu sunt mega mulțumitoare. Faptele noastre se transformă în monumente gigantice în inimile celor din jur. Dumnezeu fie lăudat pentru că El poartă de grijă!”
Xenia B.”

 

Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV

2017

Kanal D
Asa-i România!

ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan

2016

TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879

2015

Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine

România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara

2014

Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959

Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html

Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto

Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html

2010

Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca

2008

Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511

POZE

2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă

2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s