Dumbrava minunată (294)

Viorel Pașca pe Facebook (31.03.2019):

„Arad, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Bihor si Botosani sunt judetele din care au fost trimisi cei sapte bolnavi ajunsi la Dumbrava in aceasta saptamana.

Si pentru ca se fac inspectii in toata tara, lucru foarte bun si binevenit, mai multe institutii si-au trimis inspectorii si la casa noastra din Ineu – Arad. Au sosit vreo sase masini cu vreo douazeci de persoane sa verifice, nu stiu exact ce, doar ca, in momentul acela, eu nefiind anuntat, eram in drum spre Oradea. Mi-au cerut la telefon permisiunea sa intre dar le-am spus foarte politicos ca sunt bineveniti oricand dar doar in prezenta mea si ca nu mi se pare normal si corect sa intre fara ca eu sa fiu de fata, mai ales avand in vedere ca nu sunt persoana juridica ci un simplu cetatean care conform legii are dreptul sa primeasca in spatiu alte persoane. Asa ca au plecat, fara sa-mi mai spuna daca si cand vor mai reveni.

Apoi m-a sunat politia locala, prezenti si ei in fata casei, cerand permisiunea sa intre. Le-am comunicat si lor acelasi lucru, urmand apoi sa ne intalnim a doua zi, lucru care s-a si intamplat. Au fost sase politisti care s-au comportat frumos si cum se cuvine, i-am poftit inauntru unde au stat de vorba cu bolnavii, le-au verificat actele si au plecat placut surprinsi de curatenia si conditiile oferite.

M-am gandit apoi sa trimit o scrisoare tuturor institutiilor din Arad carora le-am refuzat accesul in lipsa mea, sa le spun ca sunt bineveniti oricand dar sa ma sune in prealabil pentru a fi si eu la fata locului. Avand in vedere ca de-a lungul anilor au trecut pe la Dumbrava in jur de 200 de cazuri sociale din Arad, trimisi de diferite institutii din acelasi judet, i-am rugat in aceeasi scrisoare ca atunci cand ma vor vizita din nou, sa vina si cu solutii in care sa ne spuna unde ar trebui sa fie ingrijiti bolnavii respectivi. Conform legii in vigoare, “Statul prin institutiile sale are obligatia de a solutiona” aceste cazuri.

La ora actuala, in casele de la Dumbrava, Tinca (Bihor) si Ineu (Arad) sunt in jur de 50 – 60 de bolnavi din judetul Arad, bolnavi pe care ii voi “incredinta” cu mare drag acestor institutii in cazul in care vor avea de obiectat in privinta conditiilor de la Ineu, conditii care depasesc cu mult nivelul de trai al cetateanului de rand, acolo fiind practic cea mai frumoasa, utilata si aranjata casa dintre cele pe care le detinem. Bineinteles ca stiu si faptul ca nu au solutii, altfel cum s-ar explica faptul ca acesti bilnavi sunt in grija noastra, a tuturor celor care ne sustin, si nu in grija lor.

Va prezint mai jos cateva randuri din anchetele sociale ale bolnavilor trimisi la Dumbrava in aceasta saptamna, randuri din care reiese clar faptul ca… nu se poate altfel: “… Mentionam ca pentru pacientul A.D. au fost efectuate nenumarate adrese catre institutiile abilitate sa ofere o solutie, fara a se primi raspunsuri favorabile. Pacientul nu are locuinta, se adapostea intr-o anexa darapanata, fara utilitati sau surse de caldura. Necasatorit, fara copii, fara venituri, parinti decedati, singura resursa umana pe care o are sunt doi frati. Acestia si-au exprimat telephonic regretful ca nu-si pot asuma responsabilitatea ingrijirii lui, acesta fiind imobilizat la pat.”

Sau: “…Domnul N.C. a fost adus in cursul noptii la UPU Arad de catre ambulanta care l-a preluat din gara CFR. Pacientul nu are familie ( a avut doua surori in prezent decedate) nu are locuinta, nu are copii, nu are asigurare si nici venituri. A fost cioban la oi dar momentan starea de sanatate foarte precara nu ii permite sa se auto-sustina.”

“…Doamna J.M.M. este persoana fara adapostiar din declaratia ei reiese ca in ultimii ani a locuit cu fiica sa, relatia dintre ele fiind foarte tensionata. In 2016 fiica a decedat iar dupa decesul acesteia , doamna a primit in locuinta chiriasi care au agresat-o fizic de mai multe ori, fiind zilnic sub influenta bauturilor alcoolice. Din cauza inrautatirii starii de sanatate a doamnei, chiriasii au evacuat-o din apartament ajungand sa doarma pe strada si dusa de politie la Adapostul de noapte pana la rezolvarea situatiei…” Situatie rezolvata in cele din urma prin trimiterea ei la Dumbrava.

Cam asa arata situatia celor care ajung aici, fara iesire si fara speranta de mai bine. Multumim tuturor celor care ne sustin in ceea ce facem, multumim celor care ne-au vizitat in aceasta saptamana precum si grupului de tineri din Cluj care au ales sa petreaca sfarsitul de saptamana la Dumbrava, aducand odata cu ei bucurie si zambete pe fata celor bolnavi. Va las acum in compania Adelinei Ghilea care ne va impartasi primele impresii a celor doua zile petrecute la Dumbrava, iar pana saptamana viitoare cand ne vom intalni iar, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.

P.S.
“Pentru noi, o mână de tineri din Biserica VIA Cluj-Napoca, acest weekend a fost unul al lecțiilor despre dragoste, acceptare, dedicare, implicare și sacrificiu față de aceia pe care societatea în general îi consideră niște rebuturi, adică oameni care nu te mai atrag cu nimic. Am înțeles, prin exemplul tuturor celor implicați în centrul din Dumbrava, că dragostea nu se irosește niciodată. Am găsit aici oameni prin care Dumnezeu face minuni fiindcă este cu adevărat o minune atunci când cei bolnavi și părăsiți găsesc un adăpost curat, cald și primitor. Centrul din Dumbrava este o reală oază de speranță. Provocările sunt mari, nevoile sunt reale, rămâne întrebarea generală: ce putem noi face pentru aceia care nu se mai pot îngriji de sine însuși?

Ne bucurăm nespus de oportunitatea de a fi petrecut aici acest weekend.”

Adelina Ghilea”

 

Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV

2017

Kanal D
Asa-i România!

ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan

2016

TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879

2015

Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine

România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara

2014

Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959

Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html

Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto

Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html

2010

Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca

2008

Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511

POZE

2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă

2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s