În ultimii 30 de ani, în România au fost organizate șapte referendumuri

„În ultimii 30 de ani, în România au fost organizate șapte referendumuri, însă doar unul singur a întrunit pragul minim de participare și a putut fi pus în aplicare. Spre deosebire de interesul pentru alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale, apetitul românilor pentru participarea la consultări populare este redus, mai ales dacă miza nu este suficient de mare.

Astfel, în ultimele două decenii, România a cunoscut două referendumuri pentru revizuirea Constituției, două pentru suspendarea președintelui și trei care vizau sistemul electoral și componența Parlamentului. Dacă primele patru au avut caracter obligatoriu, celelalte au fost doar consultative. Cea mai mare rată de participare (55,7%) a fost înregistrată în 2003, atunci când Constituția a fost modificată în vederea aderării la NATO și integrării în UE, în timp ce, în 2018, a fost consemnat cel mai scăzut interes – doar 21% dintre românii cu drept de vot exprimându-și părerea în cadrul plebiscitului privind redefinirea familiei.”

http://romania.europalibera.org/a/iohannis-ar-urma-să-meargă-cu-referendumul-în-parlament-la-începutul-lunii-aprilie/29839155.html

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s