Un comentariu pe contul Facebook al lui Adrian Hatos – 24 martie 2019

Adrian Hatos este profesor la Departamentul de Sociologie-Asistenţă Socială al Universităţii din Oradea.

Adrian Hatos: Oamenii aceștia nu își dau seama că nu fac altceva decât să îi dea dreptate președintelui care nu se referea la votanți ci la liderii lor. Eșecul din octombrie 2018 a arătat că pretențiile lor erau destul de lipsite de susținere iar amenințările de ieri sunt din nou dovadă de aroganță. Se pregătesc în mod fățarnic să își aroge meritele pentru un destul de probabil eșec al referendumului.

Stilul acesta nu are nimic creștinesc ci reflectă o foarte mare și foarte neostoită sete de putere. Și de succese, care le cam lipsesc (nu putem uita de gloriosul sprijin pentru Ponta la ultimele prezidențiale).

Vezi:

„O să vadă Iohannis!”: Liderul baptiştilor din Bihor îl avertizează pe preşedinte că românii vor boicota referendumul pentru justiţie (VIDEO)

Alin Cristea: Pacat ca cei care criticati si aveti abilitatea de a exprima un punct de vedere coerent (in spatiul public) nu intrati in dialog AUTENTIC cu cei pe care ii criticati (fie din spectrul religios, fie din alte domenii).

Pacat ca retineti, dintr-un eveniment MAJOR (doara a avut loc in peste 500 de localitati din Romania si Republica Moldova) doar chestiunile de cancan.

Pacat ca nu faceti efortul unei analize critice, in conditiile in care presa oradeana e slaba cind vine vorba de spatiul confesional.

Despre Marşul pentru Viaţă Oradea (2019) – Replică articolelor mediocre din presa orădeană

Adrian Hatos: Păcat că liderii religioși intră cu picioarele înainte în politică.

Alin Cristea: Serios? CINE zice asta? Cum am ajuns de la liderul baptistilor la… liderii religiosi?

Pacat ca cei care criticati nu tineti seama de REALITATEA din societate. Astfel, nu tineti cont ca 1) baptistii nu sint organizati ierarhic, precum Biserica Ortodoxa sau Biserica Catolica; 2) baptistii sint de mai multe feluri (in SUA), bisericile asociindu-se in organizatii regionale, unele MARI. 3) spiritul pe care baptistii l-au promovat in istoria omenirii. Filosoful englez John Locke scria: „Baptistii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasa deplina; libertatea adevarata si dreapta, libertatea egala si impartiala.”

Andrei Popa: Libertatea presupune să faci tot ce dorești, atâta timp cât nu încalci libertățile celorlalți. Impunerea interzicerii avortului mi se pare exact o interzicere a unei libertăți

Alin Cristea: Cine se ocupa cu „impunerea interzicerii avortului”?

Pentru mine gogomanii ca voi, ignoranti si aroganti, dar mari palavragii (ignobili), sinteti… mana cereasca. 🙂

Hai, sa va vad cum stiti sa polemizati in spatiul public.

Adrian Hatos: Păi poate polemizati în altă parte. Eu mi-am spus un punct de vedere despre atitudinea amenințătoare și arogantă a unor lideri spirituali iar d-voastră insultați (gogomani, aroganți, ignobili etc.) și amenintați (ia sa va vad) pe peretele meu. La mine dialogul nu este despre cine rezistă mai mult la meciul de invective (mai am și altele de făcut).

Alin Cristea: Da, cunosc genul acesta de atitudine („mai am și altele de făcut”) din partea intelectalailor care, desi sint agresivi pe contul pe care il administreaza, nu binevoiesc sa participe la un dialog cu preopinentii in spiritul adevarului. Adrian Hatos nu si-a spus „un punct de vedere despre atitudinea amenințătoare și arogantă a unor lideri spirituali”, ci a generalizat – „oamenii acestia” – pornind de la la un caz particular. Ba chiar si-a permis sa fie foarte critic – „Stilul acesta nu are nimic creștinesc ci reflectă o foarte mare și foarte neostoită sete de putere” -, fara a construi un argument. Articolul din eBihoreanul mentioneaza la sfirsit: „Declaraţiie lui Iohannis au stârnit, în ultimele zile, critici serioase şi din partea unor lideri ai Bisericii Ortodoxe Române. Episcopul Huşilor, Ignatie, a scris într-un mesaj postat pe Instagram că preşedintele Klaus Iohannis a devenit un „nihilist cu acte în regulă”. Adrian Hatos nu prezinta NIMIC clar in legatura cu subiectul abordat (care pare a fi: „liderii religioși intră cu picioarele în politică”, nu Marsul pentru Viata). Cum spuneam, nu construieste un argument, ci generalizeaza nepermis de mult. Lucrul acesta este foarte grav (in spatiul public), cu atit mai mult cu cit cel care a generalizat stie foarte bine care sint consecintele (manipulatorii).

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s