Domnilor pastori baptisti (si doamne sotii de pastori),
Salut Timisoara ca fiind unul dintre cele 4 orase in care a avut prima editie la nivel national a Marsului pentru Viata.
Ajuns la a 9-a editie in Romania, Marsul pentru Viata are loc anul acesta in peste 500 de localitati din Romania si Republica Moldova.
Vezi: Scurta istorie a Marsului pentru Viata
De retinut, insa, si ce greu s-au implicat evanghelicii romani in acest Mars pentru Viata, care, in SUA, in 18 ianuarie, a ajuns la a 46-a editie.
Acest aspect ignobil al dinamicii confesionale face parte din motivele pentru care am afirmat si afirm ca evanghelicii romani se afla in cel mai prost moment din istoria lor postdecembrista.
Fac parte (anul asta nu m-au anuntat sa ma duc la intilnirile de organizare) din grupul de organizare al Marsului pentru Viata Oradea inca de la prima editie (2012) si administrez blogul Marsul pentru Viata Oradea, unde sint informatii si imagini de la cele 7 ediții:
http://marsuloradea.wordpress.com
Am scris, de-a lungul anilor, articole mai mult sau mai putin severe in care aratam lipsa de implicare a evanghelicilor romani in actiuni PUBLICE.
Da, au fost intilniri publice de sustinere a familiei Bodnariu si apoi de sustinere a familiei traditionale.
Din pacate, evanghelicii romani au invatat prea putin sa isi respecte preopinentii din spatiul public (asta cind au reusit sa intre, cit de cit, in dezbateri), confirmind ceea ce eu afirm in fiecare an: Evanghelicii romani nu sint pregatiti pentru spatiul public – reactioneaza pripit la stimuli interni si externi.
La Oradea, ultimele doua editii ale Marsului pentru Viata au fost asociate cu intilnirile publice organizate de Coalitia pentru Familie, astfel ca au fost multi participanti (6.000).
Pe de alta parte, am aratat, cu alte ocazii, ca in Oradea un numar de 6.000 – 10.000 de participanti nu e neaparat un numar foarte mare.
La evanghelizarea cu Luis Palau din 1990 au fost 30.000!
Presa oradeana e slaba, cind vine vorba de mediul confesional.
Vezi: Despre Marsul pentru Viata Oradea (2019) – Replica articolelor mediocre din presa oradeana
Spiritul Marsului pentru Viata Oradea a decazut, dinspre initiativa centrelor crestine penticostaloide si a organizatiilor precum Centrul de consiliere PULS si Asociația Thymos spre institutiile confesionale, Biserica Ortodoxa fiind trecuta prima intr-o postare pe Facebook. Accentul organizational a fost mutat de pe voluntariat (crestin) pe inregimentare / cooperare confesionala.
Nu cunosc nici un eseu (consistent) din mediul evanghelic care sa fi analizat consecintele cooperarii, in ultimii 3 ani, a liderilor baptisti si penticostali cu ierarhii ortodocsi, catolici si ai altor biserici traditionale.
Nici macar despre consecintele cooperarii, in ultimii 3-30 de ani, a liderilor baptisti cu liderii penticostali.
E relativ usor de observat ca bisericile baptiste si-au pierdut din identitatea confesionala, un motiv fiind o prea putina cunoastere a istoriei baptistilor (romani).
Asistam la tot felul de interventii publice ale unor lideri evanghelici, din care lipseste dimensiunea istorica (care i-ar face sa fie mai precauti in asocieri, mai putini guralivi in declaratii si, de ce nu?, mai slujitori in parohiile lor).
Participarea la Marsul pentru Viata este o chestiune care ar trebui sa ramina „manifestarea CIVICA de sprijinire a vietii copiilor nenascuti si a femeilor aflate in criza de sarcina” (sublinierea mea: CIVICA).
La ora actuala, manevrele confesionale si politice pot deturna focalizaiata.
Dinamica postdecemrista a baptistilor romani, prin manipulare si obedienta (ca sa folosesc cuvintele lui Teofil Stanciu – cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici – la adresa emanuelismului negrutian), cu consecinte in ultimele completari ale Statutului, este in contradictie cu spiritul baptistilor pe care il remarca filozoful englez Locke:
„Baptistii au fost primii care au propus lumii libertatea religioasa deplina; libertatea adevarata si dreapta, libertatea egala si impartiala.”
Concluzionez prin a spune ca ACEST moment (2019, cind au loc alegeri confesionale la baptistii din Romania) devine extrem de important pentru detenta confesionala din urmatorii 10-20 de ani.
Nu este rostul acestei epistole sa reitereze multe si MULT din ce am scris in ultimii 10 ani, cu competenta si rivna.
Dar atrag atentia asupra instabilitatii confesionale, atit a baptistilor, cit si a penticostalilor (din Romania si diaspora).
Exista cel putin 4 paliere unde dinamica baptista da semne de disolutie doctrinara si activism nating.
1. Seductia carismatoida
Am indicat, in mai multe rinduri, ca scolile teologice – Bucuresti si Oradea – nu au produs lucrari (teologice) despre Miscarea Strajerilor.
2. Caruselul evenimentelor
„Scopul Bisericii este sa faca ucenici, nu evenimente. Daca biserica produce evenimente fara sa faca ucenici a deviat de la scop.” (Constantin Cheptea)
3. Amprenta sociala
Activismul social este, in parametri normali, insotirea Martelor cu Mariile, dar, in parametri exagerati, dilueaza frumusetea Miresei, rascumparate de Hristos Extra-Terestrul, prin eforturi mult prea terestre.
4. Institutionalizare si politizare.
Caracterul ORGANIC al ekklesiei este pervertit de dimensiunea institutionala atunci cind inginerismul nonvital inlocuieste dinamica de sorginte extra-terestra a organismului eclesial.
In ceea ce priveste politizarea mediului confesional, e vorba atit de relationarea cu mediul politic, cit si de polemicile POLITIZATE din cadrul organizatiilor confesionale la nivel regional si national.
Marsul pentru Viata e la intersectia ultimelor 3 paliere – liderii evanghelici au ocazia sa se remarce, enoriasii sa aiba un punct inedit pe „carnetul de bal”, iar jurnalistii scriu dupa ureche, dupa cum am aratat, despre astfel de evenimente publice.
Ar putea fi de un real folos o conferinta (sau mai multe) in care sa se prezinte 4 eseuri despre aceste paliere importante, pe care baptistii cam… aluneca.
Doamne, lipeste-i de spatiile identitare pe care le-ai intentionat pentru baptisti!
Alin Cristea, 51 de ani, Oradea