PROTESTEZ – 58. Terapia memoriei scurte (2)

1. Protestez față de programarea lui Paul Negruț la amvonul Bisericii Baptiste Providența din Oradea.

Vă aduc aminte ce scria acum 2 ani Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici (peste 1.000 de bloguri în lb. română):

„UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea.”

UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea

Teofil Stanciu nu e decît o ultimă voce alături de alte voci critice, de-a lungul anilor, la adresa sistemului emanuelist negruțian: Dănuț Mănăstireanu, Alexandru Nădăban, Iulian Necea, Claudiu Dobra, Ciprian Sturz și, mai ales, Alin Cristea.

Vezi:

PROTESTEZ – 23. Vocile critice la adresa emanuelismului negruţian (19.05.2017)

Prin invitarea exponentului principal al sistemului emanuelist negruțian, conducerea Bisericii Providența se înscrie în rîndul celor care susțin pe față CORUPȚIA.

Vezi:

PROTESTEZ – 56. Biserica Providenţa a devenit platformă publică de unde se exprimă marii corupţi ai baptismului românesc (15.12.2018)

2. Vă aduc aminte că şi Florin Negruţ / Florian Negruţiu a fost, precum fratele său, mumă pentru unii și ciumă pentru alții.

Vezi:

Cine (nu) a fost Florin Negruț

3. Vă aduc aminte că 8 martie NU este Ziua Mamei, ci Ziua Femeii.

Ziua Mamei se aniversează în România în prima duminică a lunii mai (și în SUA în a doua duminică a lunii mai).

Vezi:

8 Martie este Ziua Femeii, nu Ziua Mamei (08.03.2018)

Bisericile pocăiților români nu doar că fac această confuzie MAJORĂ, dar și îi pun pe copii să se închine mamelor. A spune că mama e cea mai minunată ființă de pe pămînt nu e deloc TEOLOGIC.

Protestez faţă de infantilizarea organismului eclesial și adolescentizarea lui. Nu pot decît să deplîng utilitarismul şi instrumentalismul INSTITUŢIONAL în detrimentul caracterului ORGANIC al ekklesiei. Pocăiţii se ocupă cu lucruri care se văd în loc să fie focalizaţi asupra lucrurilor care NU se văd.

Vezi:

Pe scurt: 8 martie la Biserica Penticostală Filadelfia ORADEA

4. Vă aduc aminte că pe site-ul Bisericii Providența nu au fost postate articole după 1 noiembrie 2018!

Încă un pretext să sancționez public dinamica ofilită a unor instituții confesionale din ghetoul pocăiesc (care n-au reușit să ajungă în secolul 21, degeaba au încercat cu betoane și orhidee).

Vezi:

Restanțe… evanghelice (10.02.2019)

Vă aduc aminte că pe site-ul Bisericii Providența NU este un istoric al bisericii.

Focalizarea pe dimensiunea prezenteistă este o caracteristică a bisericilor tinere care nu reușesc să asimileze dimensiunea trecută a unui organism eclesial care este, în același timp, o instituție confesională.

O instituție confesională EXISTĂ mai ales prin trecutul său (simbolic), nu printr-un prezent clamat sau un viitor fără… viitor.

5. Vă aduc aminte că Alin Cristea ESTE membru (fondator) al Bisericii Providența, căruia i se încalcă cele mai elementare drepturi eclesiale și confesionale, nepermițîndu-i-se accesul pe proprietatea instituției religioase.

Vezi:

PROTESTEZ – 51. Post-adevărul. Cum NU a fost bătut Alin Cristea în curtea Bisericii Providenţa

Cu alte prilejuri am arătat CUM din conducerea Bisericii Providența nu respectă prevederile Statutului baptiștilor din România. Stilul lor de manipulare seamănă extrem de mult, pe palierul religios, cu cel al lui Dragnea şi PSD, pe palierul politic.

Desigur, este mult mai îngrijorător faptul că Biserica Providența încalcă FLAGRANT cele mai elementare principii ale credinței creștine, care nu are de a face în primul cu exprimarea social-confesională, ci cu CONȘTIINȚA, instrumentul terestru de lucru al lui Dumnezeu.

Martirii creștini nu au murit pentru a dobîndi dreptul de a-și practica cultul, ci avînd o perspectivă mult mai amplă.

6. Aş putea să vă mai aduc aminte şi altele, dar numai jumătate din cele menţionate mai sus, pe scurt, sînt de ajuns pentru a ÎNVINOVĂŢI Biserica Providenţa, condusă actualmente, aşa cum am mai spus, de piticoţi spirituali, fără simţ bun SPIRITUAL, fără detentă SPIRITUALĂ concretă (care se manifestă în timpul săptămînii, nu duminica, cîteva ore).

Baptiştii şi penticostalii români se află în cel mai prost moment din istoria lor postdecembristă.

Vezi:

Baptiștii și penticostalii români au ajuns în cel mai prost moment din istoria postdecembristă (03.11.2018)

Anul acesta au apărut şi declaraţii PUBLICE, de la cel mai înalt nivel confesional baptist, care susţin afirmaţiile mele:

Viorel Iuga: Anumite aspecte în lucrarea din bisericile creştine baptiste din România nu sunt aşa cum am dori. Din nefericire, sunt multe domenii în care trebuie să ne pocăim şi să devenim mai serioşi.

Romică Iuga: Nu este nici o noutate că mișcarea baptistă din România traversează o perioadă de stagnare sau chiar declin numeric.

Numele meu a fost menționat între pastorii din Timiș în următorul context:

În decembrie 2018, pastorul Samy Tuțac a trebuit să plece, în condiții deloc onorabile, de la Biserica Baptistă Betel din Timișoara (dar a rămas președintele CBC Timișoara), după ce scăpase dintr-o situație asemănătoare cu un an înainte.

Eu făcusem acum 2 ani un apel pentru demiterea lui Samy Tuțac.

Vezi:

Apel pentru demiterea lui Samy Tuţac – Către pastorii baptiști din Comunitatea Timișoara

Așa că unii dintre pastorii timișeni au ajuns să zică acum: A avut dreptate Alin Cristea…

Acțiunile mele publice (și private) nu au la bază căutarea dreptății (să am eu dreptate), ci căutarea ADEVĂRULUI.

Vă aduc aminte că, în primele mele articole de protest, am abordat astfel de chestiuni fundamentale: adevărul (5 articole de protest), discernămîntul, cultura protestului.

Preasfînta Treime să aibă milă de cei care evită adevărul și de cei care, odată ce îl află – fie că e vorba de lucrurile care NU se văd, fie că e vorba de cele care SE VĂD -, au responsabilitatea SPIRITUALĂ de a fi LUMINĂ, și nu sub obroc.

Alin Cristea, 51 de ani, Oradea

Creștin postprotestant, evanghelic moderat – baptist postconservator

Blogger, catrenist, golan 2017

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (49.000 de postări), al blogului RoEvanghelica (29.000 de postări) și al altor 100 de bloguri

Editorul revistei Oradea Evanghelică (3 numere)

Editorul revistei DUMBRAVA (un număr)

Editorul revistei electronice File de istorie baptistă (2 numere)

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 10 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

„Alin Cristea a stârnit (mereu) mai mult interes decât toți politicienii care au trecut (sau nu) prin UEO [Universitatea Emanuel Oradea]” (Marius Teodoru, 22 octombrie 2014)

„Alin imi plac la nebunie mesajele tale teologice ce proving din enciclopedia experientei tale, imi plac ca nu sunt biased, nu ai nici o influenta, you go sola Scriptura! Mi-ar place sa citesc o carte teologica marca Alin Cristea, teologie pura.” (Felix Macovei, 21 august 2017)

„Alinierea gandirii cu exprimarea verbala/in scris. Nu am intalnit pe nimeni care sa fie atat de deschis sa descrie ce gandeste (poate pentru ca ei considera ca e nepotrivit sau nu e relevant)…dar asta inseamna sinceritate si in parte, umblare in lumina. Noi…restul..ne fortam la o piosenie de suprafata (I’m still fighting with it)” (Darius Ile, 6 iulie 2017)

„Cred ca, prin ce faci tu, reusesti sa aduci un echilibru, intr-o zona extrem de dezechilibrata.

Din ce observ eu, mare parte din evanghelici se arunca in exprimari, pompoase, nerealiste, uneori false ( fie pe fond de necercetare sau lipsa de cultura fie pentru a manipula) si altfel de lucruri de acest gen. Ori tu ai darul de a aduce cu picioarele pe pamant astfel de manifestari…” (Corneliu Paraschiv, 21 decembrie 2017)

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Alin Cristea – un protestatar orădean împotriva corupției din guvern, dar și împotriva corupției din instituțiile religioase

Din seria SCRISORI DESCHISE

Scrisoare deschisă către Ioan Panican (06.02.2019)
Scrisoare deschisă către conducerea Uniunii Penticostale din România (03.09.2018)
https://roevanghelica.wordpress.com/2018/03/11/scrisoare-deschisa-catre-bisericile-care-sarbatoresc-azi-11-martie-ziua-mamei/ (11.03.2018)
PROTESTEZ față de comoditatea spirituală și indiferența civică a baptiștilor și penticostalilor români (22.12.2017)
Scrisoare de dispreț față de baptiștii și penticostalii români (20.12.2017)
Scrisoare de dispreț față de baptiștii și penticostalii orădeni (08.12.2017)
Reformațiunea administrativă și antireformismul spiritual – Scrisoare deschisă către Marius Birgean și Emil Bartoș (11.11.2017)
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Emanuel din Oradea (01.06.2017)
Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România – 30 mai 2017
Ionescu la Capitală – Scrisoare deschisă către Biserica Penticostală Betel din București (30.05.2017)
Ionescu în deplasare – Scrisoare deschisă către Biserica Penticostală Poarta Cerului din Timișoara (27.05.2017)
Despre Cristian Ionescu – Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara (24.05.2017)
Egoismul penticostalilor – Scrisoare deschisă către conducerea Cultului Penticostal din România (23.05.2017)
Scrisoare deschisă către Ben-Oni Ardelean și ceilalți parlamentari evanghelici prezenți duminică, 26 februarie 2017, la Biserica Penticostală „Sfânta Treime” din Bistriţa (27.02.2017)
Scrisoare de dispreț față de baptiștii și penticostalii orădeni (11.02.2017)
Scrisoare deschisă către Consiliul Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România (07.07.2016)
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara – 25 aprilie 2016
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Betel din Timișoara (04.02.2016)
Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România (29.04.2015)
Scrisoare deschisă către Biserica Baptistă Golgota din Arad (17.02.2015)
Scrisoare deschisă către conducerea Cultului Penticostal din România (13.11.2014)
Scrisoare deschisă către Federaţia Baptistă Europeană (24.09.2013)
Scrisoare deschisă către pastorul Petrică Vidu (17.03.2012)

Din seria PROTESTEZ au apărut peste 50 de postări:

1. PROTESTEZ (26.03.2017)
2. Minciuna pastorului Ștefan Iluțan (27.03.2017)
3. PROTESTEZ – Replică lui Ştefan Iluţan (27.03.2017)
4. PROTESTEZ – 1 aprilie 2017 (01.04.2017)
5. PROTESTEZ – Stop mersului la biserică (02.04.2017)
6. PROTESTEZ – 6. Discernămîntul (03.04.2017)
7. PROTESTEZ – 7. Comitetul (03.04.2017)
8. PROTESTEZ – 8. Avanpremieră (04.04.2017)
9. PROTESTEZ – 9. A fost ora 19.00 (04.04.2017)
10. PROTESTEZ – 10. Cazuri și necazuri cu baptiști orădeni în presă (05.04.2017)
11. PROTESTEZ – 11. Puterea cuvintelor sau puterea IDEILOR? (08.04.2017)
12. PROTESTEZ – 12. Adevărul. Introducere (09.04.2017)
13. PROTESTEZ – 13. Adevărul. Alin Cristea (10.04.2017)
14. PROTESTEZ – 14. Adevărul. Teofil Stanciu (11.04.2017)
15. PROTESTEZ – 15. Adevărul. Post-adevăr (12.04.2017)
16. PROTESTEZ – 16. Adevărul. Adevărul nu poate fi compromis (13.04.2017)
17. PROTESTEZ – 17. Joia Mare (14.04.2017)
18. PROTESTEZ – 18. Vinerea Mare. Ghetoizarea (14.04.2017)
19. PROTESTEZ – 19. Sîmbăta Mare. Glorioasa Tăcere (15.04.2017)
20. PROTESTEZ – 20. Învierea. Îngerii (16.04.2017)
21. PROTESTEZ – 21. Ziua Mondială a Libertății Presei (04.05.2017)
22. PROTESTEZ – 22. Cultura protestului (06.05.2017)
23. PROTESTEZ – 23. Vocile critice la adresa emanuelismului negruţian (19.05.2017)
24. PROTESTEZ – 24. La Clubul Baptist Providenţa nu e voie în pantaloni scurţi (25.06.2017)
25. PROTESTEZ – 25. Scurte, despre papagali (26.06.2017)
26. PROTESTEZ – 26. Betoane și orhidee (29.06.2017)
27. PROTESTEZ – 27. Betoane și orhidee (2). Și despre deprimanta întîlnire de joia (30.06.2017)
28. PROTESTEZ – 28. Betoane și orhidee (3). Și gardieni (02.07.2017)
29. PROTESTEZ – 29. Betoane și orhidee (4). Și gardieni. Dar onoare? (03.07.2017)
30. PROTESTEZ – 30. Scurte, despre papagali (2) (04.07.2017)
31. PROTESTEZ – 31. Prohibiția Providenței (07.07.2017)
32. PROTESTEZ – 32. Din nou gardieni, din nou recursul la ADEVĂR (04.09.2017)
33. PROTESTEZ – 33. Din nou gardieni, din nou recursul la ADEVĂR. Completări (04.09.2017)
34. PROTESTEZ – 34. Guvernarea eclesială (1). Principii (07.09.2017)
35. PROTESTEZ – 35. Iar n-am fost lăsat să intru în Biserica Baptistă Providența din Oradea (21.10.2017)
36. PROTESTEZ – 36. Adevărul înainte de toate (27.10.2017)
37. PROTESTEZ – 37. Despre o sesizare și despre imaturitate spirituală (09.11.2017)
38. PROTESTEZ – 38. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea (17.11.2017)
39. PROTESTEZ – 39. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (1) (18.11.2017)
40. PROTESTEZ – 40. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (2) (18.11.2017)
41. PROTESTEZ – 41. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (3) (19.11.2017)
42. PROTESTEZ – 42. Ultimatumul dat lui Alin Cristea de Biserica Baptistă Providenţa Oradea. Completări (4) (23.11.2017)
43. PROTESTEZ – 43. Gîndirea logică și gîndirea teologică (24.11.2017)
44. PROTESTEZ – 44. Gîndirea logică și gîndirea teologică (2) (25.11.2017)
45. PROTESTEZ – 45. Emanuelizarea Bisericii Providența (25.11.2017)
46. PROTESTEZ – 46. A venit iarna… și la Poarta Pantofiștilor (03.12.2017)
47. PROTESTEZ – 47. Din nou, iarna, la Poarta Pantofiştilor (10.12.2017)
48. PROTESTEZ – 48. Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică (11.12.2017)
49. PROTESTEZ – 49. How Should We Then Celebrate? (18.12.2017)
50. PROTESTEZ – 50. Biserica Providența, nu ți-e rușine? (23.12.2017)
51. PROTESTEZ – 51. Post-adevărul. Cum NU a fost bătut Alin Cristea în curtea Bisericii Providenţa (25.03.2018)
52. PROTESTEZ – 52. Număr aniversar. Retrospectivă (03.04.2018)
53. PROTESTEZ – 53. Număr aniversar (2). Joia Mare. Contra perspectivismului
54. PROTESTEZ – 54. În duh și în adevăr (08.04.2018)
55. PROTESTEZ – 55. Emanuelizarea Bisericii Providența (2) (05.10.2018)
56. PROTESTEZ – 56. Biserica Providenţa a devenit platformă publică de unde se exprimă marii corupţi ai baptismului românesc (15.12.2018)
57. PROTESTEZ – 57. Terapia memoriei scurte (1)
58. PROTESTEZ – 58. Terapia memoriei scurte (2)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la PROTESTEZ – 58. Terapia memoriei scurte (2)

  1. Alin Cristea zice:

    A republicat asta pe RomaniaEv.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s