Alin Cristea: Invitație-apel către biserici, organizații, pastori, creștini (evanghelici) – 03.02.2019

Vă invit să susțineți financiar și / sau în alte moduri jurnalismul evanghelic independent, al cărui reprezentant (unic?) sînt de mulți ani, și circulația informațiilor – religioase (postprotestante), culturale, civice – în spațiul public.

Sînt la cel mai înalt nivel de activitate publică (de 15 ani pe Internet, în regim de voluntariat), dar la cel mai jos nivel financiar din viața mea, respectiv din ultimii 6 ani de cînd stau în chirie (fără să am vreun venit lunar), după ce m-a divorțat soția, după 20 de ani de căsnicie.

Supraviețuiesc din donațiile cititorilor, dar în fiecare lună acumulez o datorie semnificativă, despre care am amintit în apeluri publice periodice.

Sînt blogger de cursă lungă (11 ani) și cea mai amplă și calitativă sursă de informații despre mediul confesional neoprotestant românesc. Licențiat în topografie minieră (1993), licențiat în teologie baptistă (1999), editor de reviste electronice (grupaje de texte și imagini) de cultură religioasă.

Astfel mă prezint de obicei, precum în lista membrilor Cenaclului Prietenii Poeziei sau în antologia aforismului românesc contemporan apărut anul acesta în limba franceză (40 de autori români cu cîte 40 de aforisme traduse din limba română).

Blogul RoEvanghelica (28.600 postări în 2 ani şi jumătate) continuă blogul România Evanghelică (49.000 postări în circa 8 ani). Postările pot fi articole, citate, linkuri, (grupaje de) fotografii, sondaje, statistici, YouTube-uri, reblog-uri.

Am numeroase rubrici, dintre care unele sînt unice în peisajul blogosferei evanghelice – liste cu ziua de nașterii a evanghelicilor români mai cunoscuți, de exemplu.

Pe Facebook am afișat 3 albume cu imagini din istoria evanghelicilor români (ceea ce a implicat relaționarea cu un număr relativ mare de persoane care mi-au dat acordul să folosesc imagini din colecțiile lor) – 500, 370, 35 imagini (sub numele România Evanghelică).

Am MULTE idei, dar și nu puțini ani de viață care mă apăsă tot mai greu, în ceea ce privește starea fizică, psihică și spirituală.

Celor care manifestă un real interes le pot oferi detalii în privat despre viața și proiectele mele publice în derulare, spre folosul evanghelicilor români, dar și spre folosul semenilor noștri.

Susținerea financiară este o formă concretă de menținere în spațiul public a informațiilor IMPORTANTE pe care le ofer. Dar există și alte forme de solidaritate creștină și / sau umană, despre care știu că există în mediul confesional evanghelic românesc și de care am beneficiat de-a lungul vieții (iar eu, la rîndul meu, am practicat această virtute a solidarității).

Din cîte știu, sînt singurul care am scris o lucrare (manuscris) despre istoria evanghelicilor din România (care se află actualmente în cel mai prost moment din istoria lor postdecembristă):

Istoria evanghelicilor din România

Pot să dau alte numeroase exemple despre dinamica activității mele (publice) din ultimii 5, 10, 15 ani.

Intenționez să trimit și alte scrisori de informare bisericilor, organizațiilor, pastorilor, creștinilor (evanghelici).

Iată una dintre ele:

2017: Către biserici și pastori – Povestașul Viorel Pașca

Acum însă, prin scrisoarea-apel, vreau să amplific relaționarea și să solicit solidaritate creștină (sau măcar umană) pentru acest an foarte greu pentru mine, ocupat fiind cu o cantitate IMENSĂ de informații în fiecare zi.

Pasiunea vieții mele (alături de muzică, teologie și alte pasiuni mai mult mai mai puțin ample) a fost și este să fac să circule informațiile în spațiul public.

Din punctul acesta de vedere, evanghelicii români nu (prea) au ajuns în secolul XXI.

De asemenea, POLEMICA este o dimensiune consistentă a vieții mele. Acesta este un aspect pe care evanghelicii români îl neglizează în mod major. Pastorii nu intervin în polemici publice (pe Facebook), nu scriu în publicații locale, regionale, naționale.

Cum am amintit de cîteva ori în ultimii ani, consider că orice biserică mare sau organizație importantă ar trebui să aibă un om, voluntar sau plătit sau cu jumătate de normă, care să fie 8 ore pe Facebook în fiecare zi.

În ultimii (15) ani am oferit o cantitate IMENSĂ de informații importante celor care au binevoit să ia aminte la o astfel de ofertă.

De exemplu, am oferit cîte 10 citate din peste 150 de cărți ale editurilor evanghelice (din Oradea, mai ales) și grupaje de fotografii de la 100-150 de evenimente ale evanghelicilor (din Oradea, mai ales, dar și din alte orașe, precum Cluj, Arad, Timișoara, Lugoj, Petroșani, București, Constanța, Iași).

Apelul meu este și pentru următorul aspect important: am nevoie de tot felul de informații despre evanghelicii români, unde găsesc diverse documente sau mărturii (orale), cărți, reviste, care sînt persoanele care pot oferi materiale, opinii, comentarii etc.

De asemenea, unii m-ar putea ajuta semnificativ dacă mi-ar recomanda organizații cărora să mă adresez pentru sprijin financiar, dar și pentru informații despre lumea evanghelică (europeană și internațional).

Un aparat bun de fotografiat, alte instrumente bune de lucru, un scaun ergonomic, enciclopedii etc. – iată cîteva exemple de moduri în care oricine poate contribui la efortul AMPLU pe care îl fac de a lăsa urme în spațul public a culturii religioase de tip postprotestant (baptiști, penticostali, creștini după Evanghelie și „verișorii” lor independenți, carismatici etc.).

Acum două săptămîni am primit o pianină. Aș vrea să fac cîte înregistrări, cu comentarii, fiind îngrijorat de direcția pe care a luat-o muzica (și nu numai) în ghetoul pocăiesc.

Winston Churchill: Criticism may not be agreeable, but it is necessary. It fulfils the same function as pain in the human body. It calls attention to an unhealthy state of things.

Nu există o revistă a evanghelicilor români, în care să fie dezbătute chestiuni importante (precum fenomenul generat acum cîțiva ani de Străjeri) și nu există o agenție evanghelică de știri care să facă legătura, în mod natural, între ghetoul pocăiesc și societate, între dinamica națională și cea internațională a denominaționalismului postprotestant.

Vă invit și fac apel să susțineți circulația informațiilor – religioase (postprotestante), culturale, civice – în spațiul public.

Celor interesați, care mă vor contacta, le voi oferi datele bancare necesare.

Menționez și că am numeroase forme de promovare a unor evenimente, cărţi, site-uri. Bisericile, organizațiile, creștinii (evanghelici) ar trebui, după mintea mea (și nu duc lipsă de așa ceva, după cum se știe), să fie interesate / interesați de așa ceva. Am oferit și pot oferi informații statistice despre pagini de Internet / Facebook unde bisericile și organizațiile își pot promova proiectele.

România e într-o stare jalnică, din păcate și evanghelicii români au încremenit în proiect. E nevoie de informații importante și inteligență aplicată.

Ghetoul pocăiesc promovează, din nefericire, mediocritatea (ca păcat) și diversele aspecte ale acestui ghetou confesional au nevoie de abordări făcute cu spirit critic și cu responsabilitate.

Dacă credeți că nu mai e vreo șansă pentru cei în vîstă de 45-55 de ani, gîndiți-vă măcar la cei de 15-25 de ani!

Istoria vă va condamna dacă vă complaceți în comoditate, mediocritate, contraselecție și ideologism confesional.

Pesemne că și Dumnezeu!

Ferească-vă Sfîntul!

Alin Cristea, 51 de ani, Oradea

Creștin postprotestant, evanghelic moderat – baptist postconservator

Blogger, catrenist, golan 2017

Nepotul lui Gligor Cristea, unul dintre pionierii credinţei baptiste în România

Editorul blogului România Evanghelică (49.000 de postări), al blogului RoEvanghelica (28.000 de postări) și al altor 100 de bloguri

Editorul revistei Oradea Evanghelică (3 numere)

Editorul revistei DUMBRAVA (un număr)

Editorul revistei electronice File de istorie baptistă (2 numere)

Mogulul blogosferei evanghelice

Licențiat în teologie baptistă (Institutul Biblic Emanuel Oradea, 1999, cursuri la zi)

Licențiat în topografie minieră (Institutul de Mine Petroșani, 1993, cursuri la zi)

Președintele Asociației Thymos – 10 ediții ale Premiilor Thymos pentru bloguri evanghelice

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet” (Răsvan Cristian Stoica, 2011)

„Patriarhul blogurilor evanghelice” (Corneliu Constantineanu, 2014)

„A guru of media” (Sebastian Văduva, 2015)

„Arhivarul evanghelicilor romani” (Cătălin Dupu, 2015)

„Cel mai bun jurnalist creştin al momentului în România (Mihai Chiriguţ, 2006)

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual” (Daniel Bulzan, 2007)

„Merită cu prisos titlul de Evangelical Media Champion (Mihai Ciucă, 2007)

„Prin intermediul internetului a trimis mii de mesaje informative creştinătăţii române din întreaga lume (Caius Obeada, 2007)

„Alin Cristea are un stil aparte de a spune lucrurile, șocant pentru mintea noastră de evanghelici, neevlavios de multe ori, dar este unul dintre puținii oameni care au imaginea de ansamblu asupra mediului evanghelic online…” (Laurențiu Balcan, 2014)

„Alin Cristea a stârnit (mereu) mai mult interes decât toți politicienii care au trecut (sau nu) prin UEO [Universitatea Emanuel Oradea]” (Marius Teodoru, 22 octombrie 2014)

„Alin imi plac la nebunie mesajele tale teologice ce proving din enciclopedia experientei tale, imi plac ca nu sunt biased, nu ai nici o influenta, you go sola Scriptura! Mi-ar place sa citesc o carte teologica marca Alin Cristea, teologie pura.” (Felix Macovei, 21 august 2017)

„Alinierea gandirii cu exprimarea verbala/in scris. Nu am intalnit pe nimeni care sa fie atat de deschis sa descrie ce gandeste (poate pentru ca ei considera ca e nepotrivit sau nu e relevant)…dar asta inseamna sinceritate si in parte, umblare in lumina. Noi…restul..ne fortam la o piosenie de suprafata (I’m still fighting with it)” (Darius Ile, 6 iulie 2017)

„Cred ca, prin ce faci tu, reusesti sa aduci un echilibru, intr-o zona extrem de dezechilibrata.

Din ce observ eu, mare parte din evanghelici se arunca in exprimari, pompoase, nerealiste, uneori false ( fie pe fond de necercetare sau lipsa de cultura fie pentru a manipula) si altfel de lucruri de acest gen. Ori tu ai darul de a aduce cu picioarele pe pamant astfel de manifestari…” (Corneliu Paraschiv, 21 decembrie 2017)

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Alin Cristea – un protestatar orădean împotriva corupției din guvern, dar și împotriva corupției din instituțiile religioase

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Invitație-apel către biserici, organizații, pastori, creștini (evanghelici) – 03.02.2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s