„România este diferită nu numai faţă de Occident, ci şi de ţările din Europa Centrală. Dacă ar fi să amintim câteva evoluţii istorice mai speciale, prima care mi se pare semnificativă este marea întârziere cu care porneşte la drum societatea românească. Gândiţi-vă că cele două Principate apar abia în secolul al XIV-lea. Asta e ceva aproape de neînchipuit, sunt de departe ultimele ţări care se conturează în peisajul european. Bulgaria era de secole o putere semnificativă în zonă. Ungaria era un regat puternic. Polonia de asemenea. Universitatea din Praga apare cu jumătate de mileniu înaintea celei româneşti. Deci noi pornim cu o întârziere fabuloasă.”
„Perioada interbelică văzută ca o epocă de aur a României este o construcţie ideologică de după 1989, când românii trebuiau să îşi găsească un mit fondator anterior. Cred că România nu mergea prea bine în perioada interbelică, cu o singură excepţie, intelectualitatea. Din punct de vedere…
Vezi articolul original 277 de cuvinte mai mult
Stimabilul domn Boia a uiitat de cazul Italiei, care nu a devenit un stat unificat decât în sec. XIX, până atunci fiind împărțită în tot felul de mici stătulețe, dintre care statul papal era ceva mai important de-a lungul timpului.
Iar Marele Cnezat al Moscovei se va afirma abia în sec. XIV, deci odată cu Țara Românească și moldova.
Dar domnul Boia și-a făcut un titlu de glorie din a ataca ceea ce e românesc.
Arhelogii evrei, chiar și aceia atei, nu contestă istoricitatea lui Avraam și Moise, deși sunt foarte puține surse despre ei în afară de Biblie.
ApreciazăApreciază