20 decembrie 1989

– Orele 7,00-12,30. Timişoara este în grevă generală. Muncitorii de la Întreprinderea Optică, de la Electrotimiş, A.E.M., I.M.T., F.A.E.M, Spumatum, Electromotor, 13 Decembrie, I.R.A., Fabrica Banatul, Fabrica de Autoturisme, Cooperativa Progresul, Azur, Ambalajul metalic, Guban etc. încep să se îndrepte în mod masiv, organizat, grupaţi pe întreprinderi şi în cadrul acestora pe ateliere, cu banderole albe pe braţ, spre centrul oraşului, scandând ,,Jos Ceauşescu!”, ,,Libertate!”, Jos comunismul!”, ,,Fără violenţă!”, ,,Nu suntem huligani!”, ,,Ceauşescu şi soţia ne-au distrus copilăria!”, ,,Armata e cu noi!”. De pe frontispicii sunt desprinse inscripţiile comuniste222. În unele zone sunt puse în funcţiune alarmele aeriene.

– Orele 12,30 Balconul Operei devine centrul Revoluţiei timişorene232. La propunerea lui Ioan Lorin Fortuna se constituie un Comitet de iniţiativă al revoluţionarilor233 şi Frontul Democrat(ic) Român234, ca organizaţie politică menită ,,a realiza un dialog cu guvernul, în scopul democratizării ţării”.

– Ora 19,00. Continuând să aprecieze că evenimentele de la Timişoara erau consecinţa acţiunilor grupurilor antinaţionale şi teroriste puse în slujba agenturilor străine, Nicolae Ceauşescu rosteşte la Radio şi Televiziune o cuvântare, apreciind că evenimentele de la Timişoara, în special cele din seara zilei de 17 decembrie, au avut un ,,caracter terorist”, fiind ,,organizate şi declanşate în strânsă legătură cu cercurile reacţionare, imperialiste, iredentiste, şoviniste şi cu serviciile de spionaj din diferite ţări străine” în scopul de ,,a provoca dezordinea în vederea destabilizării situaţiei politice, economice, de a crea condiţiile dezmembrării teritoriale a României, distrugerii independenţei şi suveranităţii patriei noastre socialiste”, de ,,a opri cursul dezvoltării socialiste a
României”.

Reacţii externe:

– François Mitterand, preşedintele Franţei, aflat în vizită în R.D.G., declară la Televiziune: ,,Nu e un regim ideologic. E un regim personal, familial, care nu are nici un motiv să subziste. Sunt convins că zilele
acestui regim, într-o Europă aflată în plină evoluţie, sunt numărate. Dar cu ce preţ? În concluzie, condamn acest regim!”

– Alois Mock, ministrul de Externe al Austriei, declară pentru ziarul ,,Times”: ,,Călcarea brutală în picioare a celor mai elementare drepturi ale omului în România a creat o stare periculoasă pentru pacea Europei”.

– Wiliam Armstrong, senator de Colorado, declară: ,,Sunt de-a dreptul îngrozit de modul în care a reacţionat regimul Ceauşescu, ca de altfel modul în care a reacţionat la aproape orice încercare a poporului român de a-şi revendica libertăţi religioase, libertatea de exprimare şi libertatea de circulaţie. Este o intensificare a represiunii, este o practică sistematică perpetuată de regimul Ceauşescu, aproape un sindrom, care, personal, mi se pare revoltător şi ofensator la adresa conştiinţei publice internaţionale”.

Revoluția din decembrie 1989. Cronologie (292 pagini)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s