18 decembrie 1989

– Orele 1,30-2,00. În Timişoara, un grup de civili, care încercau să-şi recupereze morţii aflaţi la morga Spitalului Judeţean, este respins cu violenţă.

– Orele 15,30-18,00. Sfidând cordoanele militare care blocau intersecţiile şi circulaţia, o coloană de tineri purtând steaguri tricolore, fără stema socialistă, reuşeşte să ajungă în faţa Catedralei din Timişoara, unde se aprind lumânări în memoria victimelor din seara precedentă şi se scandează ,,Jos Ceauşescu!”, ,,Libertate, libertate!”, ,,Noi suntem poporul!”, ,,Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!”.

– Ora 19,15. Sosit la Spitalul Judeţean din Timişoara pentru a-şi recupera rudele ucise, un grup de cetăţeni este împrăştiat de către trupele din dispozitivul de pază cu substanţe lacrimogene.

Reacţii externe:

– Regele Mihai I transmite un mesaj poporului român prin intermediul postului de radio ,,Europa Liberă”: ,,Sunt cu gândul şi cu sufletul alături de voi! Sunt, ca şi voi, îngrijorat când aflu cruzimea cu care reacţionează cei de la putere, atunci când cereţi doar drepturile cele mai elementare. Și totuşi, totodată, am şi aveţi mari speranţe, fiindcă luaţi cuvântul manifestând, fiindcă nu vă temeţi, fiindcă prin însăşi sălbăticia represiunii, înţelegeţi şi înţelegem cu toţii că le e frică de voi, celorde la putere. Manifestaţi paşnic, cu lozinci care să le spuie care vă sunt năzuinţele! Armele nu pot zdrobi sufletele, nu pot nimici idealurile!”.

– Alois Mock, ministrul austriac de Externe, declară la Televiziune că incidentele de la Timişoara pot reprezenta începutul unei schimbări în România, care ar putea să nu mai fie ,,paşnice” ca în Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, R.D.G. şi Bulgaria.

Revoluția din decembrie 1989. Cronologie (292 pagini)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s