17 decembrie 1989

– Ora 3,00-4,00. Din ordinul lui Nicolae Ceauşescu, pastorul Lászlo Tökes este evacuat forţat şi transportat (împreună cu familia) în localitatea Mineu din judeţul Sălaj.

– Orele 14,00-14,20. O parte dintre manifestanţii timişoreni iau cu asalt sediul Comitetului Judeţean de Partid. Lupta cu forţele de ,,ordine” este extrem de dură. Se strigă: ,,Jos Ceauşescu!”, Jos Guvernul!”, ,,Libertate!”. Se sparge uşa de la intrare şi se pătrunde în sala de consiliu, se dă jos steagul şi se decupează stema, precum şi portretele lui Ceauşescu. Se incendiază şi se devastează. În final, manifestanţii sunt împrăştiaţi în urma intervenţiei forţelor de ordine.

– Orele 17,00-17,30. La Timişoara, structurile de forţă ale regimului intensifică focul, provocând victime umane. Tancurile şi T.A.B.-urile creează panică. Se trage, mai ales după lăsarea întunericului.

Spitalele municipiului Timişoara se umplu de morţi şi răniţi, majoritatea de către un singur glonţ. Numărul mare al persoanelor ucise (peste 50 la Morga Spitalului Judeţean Timiş în dimineaţa zilei de 18 decembrie) a fost invocat ca pretext pentru ca medicii legişti să nu mai efectueze autopsiile, ci doar să întocmească (cu aprobarea procurorilor) rapoarte de examinare a cadavrelor.

Revoluția din decembrie 1989. Cronologie (292 pagini)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s