O rază de speranță în întuneric (9)

O rază de speranță în întuneric… Ajutoarele primite din străinătate de cultele religioase din România în anii ’70-’80 – Denisa Bodeanu, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2018, 260 p.

“1988, aprilie 14 – Notă în care se semnala că reprezentanții organizațiilor caritabile din străinătate veneau în România ca “turiști” și cumpărau produse din magazinele cu vânzare pe valută pentru a le distribui credincioșilor. Documentul prevedea și o serie de măsuri ce puteau fi luate pentru anihilarea fenomenului și urma să fie trimis tuturor inspectoratelor județene de Securitate.

[…] Mai rezultă că fondurile respective provin din colecte care se fac în rândul credincioșilor neoprotestanți din diferite țări occidentale și care contribuie cu anumite sume având în vedere propaganda ostilă desfășurată în străinătate în legătură cu așa-zisa penurie de alimente din România.

A rezultat clar că acest sistem constituie o nouă formă de subminare în exterior a prestigiului țării noastre, de racolare a sentimentelor unor credincioși neoprotestanți din România în scopul cultivării simpatiei față de cercurile occidentale precum cum și pentru obținerea de noi cazuri care să fie folosite în propaganda ostilă și denigratoare.

Pentru contracararea acestor acțiuni ostile s-a acționat cu măsuri diversificate astfel:

– prin inspectorii teritoriali ai Departamentului Cultelor s-a realizat pregătirea contrainformativă a conducătorilor comunităților neoprotestante vizate, pentru a respinge cu demnitate aceste ajutoare. Ca urmare, în mai multe cazuri, emisarii străini au fost refuzați, ceea ce a determinat abandonarea coletelor cu alimente la ușile unor locuințe.” (p. 231)

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s