Baptiștii și penticostalii români au ajuns în cel mai prost moment din istoria postdecembristă

Înainte de congresul baptiștilor din 28-29 mai 2015 de la Oradea, am atras atenția, într-o scrisoare deschisă, cu o lună înainte:

– Mă adresez baptiștilor români într-un moment extrem de sensibil și de important pentru istoria postdecembristă a mișcării baptiste.

– Nu doar că Paul Negruț, Doru Hnatiuc, Marius Cruceru nu ar trebui să participe la acțiunile de organizare a Congresului baptist, ci ar trebui sancționați eclesial și confesional-instituțional din pricina acțiunilor lor publice ignobile, cunoscute deja de mulți ani și de mulți baptiști.

– Dacă ar fi să mai menționez doar în treacăt faptul că Paul Negruț a fost suspectat de plagiat și exonerat de Comunitatea Baptistă din Oradea, condusă atunci de… fratele lui, Florin Negruțiu (și acum de colegul de pastorală de la Emanuel, Petru Vidu), sau situațiunea cu totul grețoasă iscată de vizita lui Victor Ponta, Pinocchio-ul României, la Universitatea Emanuel, fără să se clarifice în ce condiții a apărut pe-acolo (Marius Cruceru a scris pe Facebook că după alegeri va fi dat un comunicat oficial din partea Universității Emanuel, dar nu știu nimic despre așa ceva), cred că e destul pentru a pune în lumină relația conflictuală cu adevărul pe care o au emanueliștii – Paul Negruț, Doru Hnatiuc, Marius Cruceru etc.

Vezi:

Scrisoare deschisă către Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România

În 24 martie 2017, Teofil Stanciu, cel mai bun eseist dintre bloggerii evanghelici (peste 1.000 de bloguri în lb. română), scria:

„UEO și BBEO și-au câștigat o nedorită reputație de locuri în care este apreciată obediența și în care se practică manipularea.”

UEO – Universitatea Emanuel Oradea
BBEO – Biserica Baptistă Emanuel Oradea

În acelaşi mesaj, Teofil Stanciu mai scria:

„Cunosc din ce în ce mai mulți oameni pentru care PN este doar o poveste de Oradea, dar poziția lui și cuvintele lui nu mai inspiră niciun fel de respect în sine.”

PN – Paul Negruţ

Vezi:

http://www.facebook.com/teofil.stanciu/posts/10154970933362349

Teofil Stanciu nu e, de fapt, decît ultimul dintr-un lung șir de voci publice care, de-a lungul anilor, au criticat sistemul emanuelist: Dănuț Mănăstireanu, Alexandru Nădăban, Iulian Necea, Claudiu Dobra, Ciprian Sturz și, mai ales, Alin Cristea.

Vezi:

PROTESTEZ – 23. Vocile critice la adresa emanuelismului negruţian

Pentru cei care cunosc cît de cît cam cum merg lucrurile în oraganizația națională a baptiștilor români și în organizațiile regionale, nu e nici o mirare că baptiștii ofiliți din actuala conducere a Cultului Baptist au contribuit decisiv la decăderea morală și spirituală a baptiștilor români, care nu au făcut eforturi în a demasca și sancționa corupția din instituțiile confesionale.

Încă din februarie 2016 am atrsa atenția asupra Cazului Samy Tuțac, unul dintre pastorii Bisericii Betel din Timișoara, președintele Comunității BCB Timișoara și… vicepreședintele cu pastorala în conducerea Uniunii BCB din România. Niciodată nu am putut înţelege cum un astfel de om, „întruchiparea aroganței și a tupeului” (Marius Cimpoae) a ajuns în astfel de poziții.

Vezi:

Apel pentru demiterea lui Samy Tuţac – Către pastorii baptiști din Comunitatea Timișoara

Cazul Samy Tuțac – Cronologie (11.07.2016)

După ce, acum un an, Samy Tuțac a fost confruntat în fața bisericii, a venit un nou moment – mîine, 4 noiembrie 2018, va fi propus pentru demitere.

Am aceeaşi poziție ca acum un an:

Consider că a devenit o persoană toxică pentru Biserica Betel, așa că nu am nici o rezervă în a aplauda despărțirea de Samy Tuțac, dacă va avea loc.

Reamintesc că nu privesc Cazul Samy Tuțac separat de SISTEMUL baptist actual din România (și diaspora).

Vezi:

Cazul Samy Tuțac (23.11.2017) – Este Samy Tuţac „un om cinstit și corect”? (23.11.2017)

Cum am scris cu alte ocazii, aștept să apară informații publice și despre Cazul Ioan Ardelean, secretarul general al Uniunii BCB din România.

Oradea, Timişoara, Bistriţa – acestea sînt doar cele mai cunoscute focare baptiste de corupție confesională. Dar nu m-aș mira ca țara și diaspora să fie pline de astfel de medii corupte moral și spiritual.

TOT ce am scris mai sus indică decăderea morală și spirituală a mediului confesional baptist românesc.

Manipularea, nepotismul, merceneriatul, fraudele – toate acestea nu au apărut doar în ultimii ani. Ele sînt consecința unui mediu care a practicat de-a lungul anilor astfel de forme de corupție instituțională.

Așadar, baptiștii ofiliți – pastori care au avut funcții în instituțiile confesionale și / sau au făcut parte din cercuri de interese – nu au apărut în România în secolul XXI, ci au avut influență și în secolul XX, în perioada predecembristă, dar mai ales în perioada postdecembristă, cînd evanghelicii și penticostalii din România au dobîndit proprietăți, au construit clădiri și au întemeiat instituții confesionale (institute și licee teologice) și ONG-uri, au dobîndit diplome importante în țară și în străinătate, au intrat în politică, în afaceri etc.

TOT ce am scris mai sus NU are de a face cu eșecul referendumului.

Nu referendumul e testul nivelului spiritual și moral al evanghelicilor și penticostalilor români, ci cei aproape 30 de ani de libertate, în care s-au făcut schimbări vizibile, dar prea puține eforturi de ordin SPIRITUAL și MORAL.

PENTICOSTALII au evoluat mai spectaculos (începînd cu anii ’60) decît baptiştii, în anii ’90 (și în prima decadă a secolului XXI) avîntul lor a fost remarcabil, atît în ţară cît şi în diaspora, pe plan instituțional, nu și SPIRITUAL și MORAL.

Din nefericire, penticostalii şi-au păstrat caracteristici care nu le fac cinste.

Cu alte ocazii, am amintit că ar trebui să-și clarifice chestiunea din Mărturisirea de credință referitoare la păcat.

Conform art. 8, „Cei ce sunt născuţi din Dumnezeu nu păcătuiesc.”

Dar tot în același articole există mențiunea: „Chiar când păcătuieşte un credincios, el este îndemnat să se pocăiască de faptele săvârşite.”

Mai adaug acum faptul că fumatul NU este incriminat în Biblie ca fiind păcat, dar furtul, minciuna, ipocrizia, da.

Dacă „procesul sfinţirii exclude întrebuinţarea drogurilor, a fumatului şi a băuturilor alcoolice” (art. 11), de ce nu este incriminată pornografia?

De ce nu este incriminată… MÎNDRIA?

E pretinsă „simplitatea în îmbrăcăminte” (art. 27), dar nu și simplitatea în afaceri, în edificiile confesionale și în… deplasări.

2009

Vezi:

Sensul sensibilizării spiritului de dărnicie… (2010)

2018

În 2016 am scris că Președintele Cultului Penticostal ar trebui să-și dea demisia, avînd în vedere că președinții a două culte, baptist și penticostal, care sînt din Arad, au adunat DOAR 2.000 de oameni la un protest foarte important.

Ieri, Moise Ardelean a fost reales în funcția de de președinte al Cultului Penticostal.

O veste rea. Dar era altă variantă?…

O instituție la nivel național (sau local) TREBUIE să ofere informații corecte. Am semnalat la începutul lunii septembrie că pe site-ul Secretariatului de Culte apare informația că penticostalii din România ar fi organizați în 6 comunități regionale, ceea ce este eronat, fiind vorba de 10 comunități regionale. Au trecut 2 luni și continuă să existe informația eronată în spațiul public.

Cultul Penticostal nu își face datoria.

Vezi:

Scrisoare deschisă către conducerea Uniunii Penticostale din România

Pe site-ul Comunității Regionale Penticostale Bihor (care este una dintre cele mai mari din țară) nu a fost anunțat nici un eveniment în ultimele 3 luni.

Cum tot spun, pocăiţii români nu au ajuns încă în secolul XXI.

Exponentul cel mai ridicol al penticostalilor români este, de departe, pastorul Cristian Ionescu din Chicago, pe care îl caracterizam astfel în 2014: o personalitate gonflată, un impostor intelectual, un campion al gafelor și, mult mai grav, un actor public, în blogosfera evanghelică, fără apetență pentru dialog și astfel în 2017: impostor intelectual, leneș blogger și simbolul egoismului penticostalilor, care nu se implică public și în ALTE cazuri similare Cazului Bodnariu.

Vezi:

Ionescu în deplasare – Scrisoare deschisă către Biserica Penticostală Poarta Cerului din Timișoara.

Ridicolul baptist Samy Tuțac și ridicolul penticostal Cristian Ionescu, ajunși amîndoi în funcții confesionale importante, ar fi de ajuns, ca argumente, pentru decăderea spirituală și morală a baptiștilor și penticostalilor români.

Cea mai sensibilă chestiune însă are de a face cu dispariția din circuitul confesional penticostal al celor mai importanți predicatori: Vladimir Pustan și Florin Ianovici.

Florin Ianovici a fost președintele Comunității Regionale Penticostale București!

Conducerea Cultului Penticostal din România a făcut gafe după gafe și mă tem că nu au nici o intenție să nu continue gafele. Mă tem că nu au nici o intenție în a-și recunoaște gafele și anemia spirituală.

La rîndul lor, baptiștii din conducerea Cultului Baptist s-au arătat a fi și ei de tot căcatul, fie și numai dacă luăm în considerare modul îl care l-au scos din circuitul confesional baptist pe Iosif Țon, care rămîne cea mai importantă instituţie a baptiştilor români şi cea mai importantă figură din istoria evanghelicilor din România.

Scriam acum 7 ani: Iosif Țon este John Stott al românilor. Prin cărțile pe care le-a scris, prin marile proiecte pe care le-a inițiat în România evanghelică – Radio Vocea Evangheliei, Universitatea Emanuel, Alianța Evanghelică din România, politica editorială a Societății Misionare Române, dar mai ales prin statura sa publică, Iosif Țon simbolizează evanghelicul român.

Vezi:

Baptistul carismatic. Cazul Iosif Țon (2010-2011)

Baptiștii și penticostalii români au ajuns în cel mai prost moment din istoria postdecembristă.

Ieri, penticostalii și-au ales iar pinguinul mono-ton de soi arădean, mîine gîscanul baptist de Banat va fi luat iar la rost.

Evanghelicii si penticostalii din România nu prea au predicatori care să aibă mesaje proaspete, inteligente, culte.

Dimpotrivă, avem de a face cu o cultură a clișeului, a ghetoului, a antiintelectualismului nonteologic, a inginerismului nonvital.

Baptiștii ofiliți și penticostalii nătăfleți au acaparat cele mai importante poziții, la nivel național și regional.

Toată România e în căcat, din punct de vedere politic, financiar, cultural, dar să vedem cum liderii confesionali, care ar trebui să fie loiali adevărului, practică manipularea, merceneriatul, nepotismul şi gogomănia pare ceva de neînchipuit.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Baptiștii și penticostalii români au ajuns în cel mai prost moment din istoria postdecembristă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s