Un comentariu pe contul Facebook al lui Doru Lungu – 30 octombrie 2018

„Cea mai mare criză a creștinismului actual este cauzată de lipsa dragostei.” – Ilie Potop

https://www.facebook.com/dr.lungu/posts/10218116502089292

Alin Cristea: Nu dragostea este conceptul central in crestinism, ci adevarul. Isus: Eu sunt Calea, ADEVARUL si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine. (Ioan 14:6)

Isus: Eu pentru aceasta M-am nascut si am venit in lume, ca sa marturisesc despre ADEVAR. Oricine este din adevar asculta glasul Meu.” (Ioan 18:37)

Doru Lungu: E adevărat că Adevărul e central dar nu singular în creștinism.

Domnul Isus fiind întrebat de o primă și cea mai mare datorie umană El a spus: Matei 22:37 Isus i-a răspuns: „‘Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.’
Matei 22:38 Aceasta este cea dintâi și cea mai mare poruncă.
Matei 22:39 Iar a doua, asemenea ei, este: ‘Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuţi.’
Matei 22:40 În aceste două porunci se cuprind toată Legea și Prorocii.”

Pavel în 1Corinteni 13 vorbește în contextul bisericii, creștinătății de dragoste fără de care orice în mod absolut nu ajută la nimic. Asta vorbind creștinilor care cel mai probabil erau într-o criză datorită lipsei de iubire.

Ioan în 1Ioan spune clar că Dumnezeu este dragoste, nu doar adevăr.

În cocluzie, dragostea a fost și este un element nu doar necesar dar și definitor al creștinismului, pe lângă adevăr/credință și nădejde. Când unul din cele trei nu se regăsesc în viața practică a creștinilor ei sunt în CRIZĂ.

Alin Cristea: 1. Dragostea, un concept divin, nu uman, se defineste biblic prin Deuteronom 6:5 – Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu toata puterea ta. 2. In 1 Corinteni 13:6 citim ca dragostea se bucura de ADEVAR. Adevarul e principiul intemeietor. 3. Faptul ca in 1 Ioan scrie ca Dumnezeu e dragoste nu contrazice afirmatiile biblice. Dar a spune DOAR ca Dumnezeu e dragoste, asta e la limita ereziei. (De fapt,despre Dumnezeu nu putem spune niciodata ceva indeajuns de clar, de aceea exista teologia apofatica, e mai usor de spus ce nu e Dumnezeu decit ce e Dumnezeu.) 4. Cea mai mare criza a crestinismului actual este, evident, lipsa ADEVARULUI. (Dragostea e doar conceptul POPULIST care bintuie, prin curentul antiintelectual nonteologic, ghetoul pocaiesc.)

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s