Puterea a cincea – Cercetător Maria Hulber: „Studiind dosarele de urmărire ale lui Richard Wurmbrand, am avut impresia că privesc trei vieți într-una singură”

„În cazul lui Richard Wurmbrand, fiecare dosar, la rându-i, include câte opt-nouă volume, însumând peste 9.500 de pagini. Atunci am avut timp să văd doar dosarele penale, pentru că mă interesau în sfera documentării pentru teza de doctorat, lăsând deoparte dosarele de la Fondul Informativ, corespondenţa confiscată de Securitate și celelalte dosare de urmărire din fondul SIE, însă această temă mi-a rămas cumva o prioritate şi am revenit la ea de patru ori, în patru stagii diferite de cercetare. De fiecare dată am luat de la capăt aceste dosare şi de fiecare dată am observat noi conexiuni între documente. Aşa s-a născut ideea cărţii.

A contat, însă, în această alegere, şi numărul foarte mare de documente pe care le-am avut la dispoziţie, documente care acopereau atât de multe etape ale vieţii lui Richard Wurmbrand încât, la un moment dat, am avut impresia că privesc nu o viaţă de om, ci trei vieți într-una singură. Pe de altă parte, în urma unui dialog cu editorul cărţii, directorul general al editurii Ratio et Revelatio, acesta m-a îndemnat să scriu despre tema studiată, considerând că e un subiect foarte căutat, foarte aşteptat. L-au parcurs mulţi cercetători înaintea mea, într-adevăr. Au circulat şi circulă încă destule poveşti, destule biografii posibile, însă niciuna nu a fost până acum pe deplin verificată prin recursul la documentele de arhivă, nu am văzut încă vreun volum care să organizeze toate documentele referitoare la urmărirea sa operativă. Or, eu nu am pornit pe căi bătătorite de alţii. Este un destin extrem de tulburător, dar cu o viaţă prea puţin cunoscută cu adevărat.”

http://putereaacincea.ro/cercetator-maria-hulber-studiind-dosarele-de-urmarire-ale-lui-richard-wurmbrand-am-avut-impresia-ca-privesc-trei-vieti-intr-una-singura

Reclame
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s