9 octombrie 2018
Ciprian Mihali (FB): Vreme de o lună de zile nu a existat nicio regulă a dialogului, nici o campanie de informare, niciun cadru al prezentării opţiunilor şi consecinţelor lor.
8 octombrie 2018
Tudor Călin Zarojanu (FB): Fără să fi ”trecut” și fără să-și fi propus asta, referendumul s-a dovedit a fi despre mult mai mult decât căsătorie, familie, politică, manipulare, dezinformare etc.
8 octombrie 2018
Teodor Baconschi (FB): Socotesc referendumul ca proces binevenit: a resetat niște coordonate, a developat radiografia României actuale și ne-a scos din somnolență civică.
8 octombrie 2018
Traian Ungureanu: Naţionalizarea familiei (Adevărul)
„Referendumul rahitic, răstălmăcit şi asediat din 6-7 octombrie 2018 a produs o primă şi nefericită operă de colectivism demagogic. Sub aparenţa eliberării, familia a fost supusă aceluiaşi tratament prin care comuniştii au desfiinţat un alt drept natural: proprietatea privată. Rezultatul e un eşec naţional pe care îl vom plăti mai tîrziu: naţionalizarea familiei.”
8 octombrie 2018
Vlad Crîznic (FB): Nu știm să ne facem vocea auzită prin tumultul dezinformării și fake-news-ului.
8 octombrie 2018
Vlad Perju: Constituția, după eșecul referendumului urii (Contributors)
„Semnificatia constitutionala a esecului referendumului trebuie privita din perspectiva principiilor constitutionale pe care acest esec le protejeaza, nu din perspectiva politica a oportunitatii modificarii art 48. Prin boicotul referendumului, cetatenii romani au luat in propriile maini interpretarea si aplicarea principiilor constitutionale pe care Curtea Constitutionala nu a fost capabila sa le protejeze. Principala semnificatie a esecului referendumului nu este ca romanii au fost neinteresati de modificarea Art 48 sau au considerat o asemenea modificare neoportuna. Din contra, cetatenii Romaniei si-au asumat direct, in calitate de detinatori ai suveranitatii, respingerea modificarii Constitutiei prin introducerea in textul constitutional a unei prevederi vadit discriminatorii impotriva concetatenilor lor.”
8 octombrie 2018
Mihai Maci: “Dumnezeu nu li se arată celor îndârjiţi” (Contributors)
„Până la urmă, lecţia acestui referendum este destul de clară: există o limită – pe care omul obişnuit o percepe difuz, dar o percepe – în construcţia mediatică a realităţii. Faptul de a transplanta în România o problemă (care poate e reală – mai ales în anumite medii – în Anglia, America sau Canada) şi de-a declanşa apoi, în numele ei, un “război preventiv” care “să mobilizeze întreaga societate” s-a dovedit a fi ceva la care oamenii nu au marşat. Cu adâncă tristeţe, însă adevărul e acesta: problemele Americii lui Trump, ale Canadei lui Justin Trudeau şi ale Angliei Doamnei May nu sunt şi cele ale României. România alte probleme, poate de neînţeles pentru aceşti domni, precum mizeria vieţii materiale a (prea) multor concetăţeni de-ai noştri, extinderea analfabetismului efectiv (zeci de mii de elevi fie nu vin deloc la şcoală, fie dispar rapid din statistici), slaba pătrundere a canalizării (şi, pe cale de consecinţă, a igienei) în rural, demantelarea sistemului sanitar, transportul (în condiţii şi în timp medieval/e/), incultura agresivă şi multe altele – ca să nu mai vorbim de corupţia şi grobianismul care au infestat ceea ce se vrea a fi “high life”-ul autohton. E bine, când din aceste probleme vor rămâne doar urme prin manualele de istorie (pentru a periodiza timpurile recente), atunci – probabil – atenţia publică se va putea focaliza şi pe isprăvi sexuale şi pe judecata acestora. Dar, până atunci, a vrea să faci din aceste teme punctul focal al preocupărilor noastre ţine de o tristă inadecvare. Iar a face dintr-o inadecvare măsura socialului, revine la a-l scoate pe acesta din matca lui firească. […]
Îmi amintesc a fi citit, într-un text al lui Constantin Noica, această frază (mi se pare – dar nu sunt sigur – de la Cantemir): “Dumnezeu nu li se arată celor îndârjiţi”. Mai mult decât oricare alta, ea mi se pare a da măsura referendumului ce tocmai s-a încheiat.”