Dumbrava minunată (269)

Viorel Pașca pe Facebook (07.10.2018):

„Buna seara si bine v-am gasit la o noua retrospectiva a saptamanii. Zece bolnavi au fost trimisi la Dumbrava in aceste zile, din Brasov, Satu Mare, Campina, Ramnicu Valcea si Oradea, unii imobilizati la pat, fara familii sau abandonati de acestea.

Cel mai tanar are doar 21 de ani, bolnav psihic, a crescut in diferite case de copii dupa ce mama sa l-a abandonat inca de la nastere. Acum, Consiliul Judetean a constatat ca nu il mai poate ajuta, neavand un loc unde sa-l trimita , asa ca a fost trimis la Dumbrava.

Doamna Ana in varsta de 73 de ani din Ineu – Arad, locuia intr-o magazie, fara sa se poata ajuta prea mult pana ce niste vecini binevoitori care o mai ajutau din cand in cand au adus-o la una din casele din Tinca.

Nici starea lui C.A. din Oradea nu este tocmai buna avand un picior amputat si gangrena cu necroza, trimis la Dumbrava de Consiliul Local al municipiului.

Pe domnul T.A. l-am „ridicat” luni dimineata din trenul care venea de la Bucuresti, el fiind o mai veche cunostinta ce locuise la noi vreo trei ani. Imobilizat intr-un scaun cu rotile, se lauda tuturor ca are in proprietate paduri si terenuri, pana cand un „binevoitor” care ne vizita din cand in cand s-a hotarat sa-l „ajute” convingandu-l sa plece cu el, promitandu-i o viata mult mai buna decat la Dumbrava. Saptamana trecuta am fost sunat de cineva tocmai din Prahova, rugandu-ne sa-l primim inapoi pe bolnav deoarece acesta fusese abandonat de „prieten”. Dupa ce s-a convins ca padurile si terenurile erau de fapt o fantezie, l-a plimbat cu masina prin toata tara, pe la mai multe biserici, adesea dormind in masina, iar mai tarziu intr-o rulota unde, spune bolnavul, era amenintat iar adesea rabda de frig si foame.

A fost o provocare pentru noi sa facem loc tuturor, acest lucru fiind posibil si in urma faptului ca au mai decedat doi bolnavi, iar alti doi care s-au facut bine intre timp au fost incurajati sa plece in speranta ca vor gasi o cale pentru a supravietui.

Am avut parte si de o placuta surpriza cand niste copii rromi din Tinca ne-au vizitat impreuna cu invatatoarea lor, daruind flori tuturor bolnavilor de la Dumbrava, aducand astfel un strop de culoare si lumina in viata celor mult mai putin privilegiati ca noi.

Lucrarile de renovare la casa unde va locui domnul Dumitru ( batranul de la Brasov batut de doi tineri) continua, fiind aproape de finalizare. Urmeaza sa fie mobilata iar apoi, daca vremea ne va permite, vom incepe sa amenajam curtea urmand ca la primavara sa plantam florile care vor da un aspect placut si primitor noilor locatari.

Cam atat pentru aceasta saptamana in care Dumneze a continuat sa ne poarte de grija, iar pana cand ne vom „intalni” iarasi, fiti binecuvantati si fiti o binecuvantare.”

Despre DUMBRAVA în presă, pe Internet și la TV

2017

Kanal D
Asa-i România!

ARSC (Agora for the Religious Societies and Communities): Interviu cu Viorel Pașca, la emisiunea „Miezul Vieții”, realizator: Cornel Dărvășan

2016

TVR 1: Cazul Dumbrava prezentat la emisiunea „Ochiul magic”
http://www.tvrplus.ro/editie-ochiul-magic-507879

2015

Foreign Policy România, Nr. 44: Top 100 FP România/ 2014 – oameni şi idei care mişcă ţara în bine

România Evanghelică (Alin Cristea): Viorel Paşca, unul dintre oamenii care mişcă ţara
http://romaniaevanghelica.wordpress.com/2015/03/08/viorel-pasca-unul-dintre-oamenii-care-misca-tara

2014

Digi 24: Viorel Pașca, fermierul care și-a transformat casa în cămin pentru 127 de oameni ai străzii
http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/viorel-pasca-fermierul-care-si-a-transformat-casa-in-camin-pentru-127-de-oameni-ai-strazii-238959

Antena 1, emisiunea Observator: Un om simplu, cu o inimă mare: un bărbat din judeţul Bihor şi-a transformat casa în azil
http://observator.tv/social/un-barbat-din-dumbrava-judetul-bihor-sia-transformat-casa-in-azil-125304.html

Vocea Transilvaniei: Povestea bihoreanului Viorel Paşca, omul care îngrijeşte sute de persoane fără adăpost
http://vocea.biz/arhiva/povestea-bihoreanului-viorel-pasca-omul-care-ingrijeste-sute-de-persoane-fara-adapost-foto

Adevărul: Îngerul oamenilor fără adăpost. Bihoreanul Viorel Paşca, de opt ani în slujba persoanelor abandonate de familie
http://adevarul.ro/locale/oradea/Ingeruloamenilor-adapos-bihoreanul-viorel-pasca-opt-ani-slujba-persoanelor-abandonate-familie-1_53caac6d0d133766a892e0a3/index.html

2010

Lydia, Nr. 36: Interviu cu Florica Pașca

2008

Bihon: Omul lui Dumnezeu din Dumbrava
http://www.bihon.ro/omul-lui-dumnezeu-din-dumbrava/news-20080723-02540511

POZE

2017 – DUMBRAVA – A 10-a casă

2015 – Lansare de carte – Dumnezeu poartă de grijă, de Viorel Pașca

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s