Alin Cristea: Sîntem PERSOANE prin loialitatea faţă de ADEVĂR, nu prin angajamentul faţă de o cauză impusă prin PROPAGANDĂ

Indiferent de rezultatul referendumului, e nevoie de reflectie consistenta despre referendum si cultura (non)argumentelor pe care a generat-o contextul referendumului.

Crestinii (postprotestanti) trebuie sa recupereze demnitatea PERSOANEI (chipul divin, omul e facut dupa chipul lui Dumnezeu) si sa invete sa reziste in fata PROPAGANDEI (chipul confesional), care transforma PERSOANA intr-una dintre functiunile ei – enoriasi, votanti, clienti, pacienti, studenti, locatari.

Sintem PERSOANE prin loialitatea fata de ADEVAR, nu prin angajamentul fata de o cauza impusa prin PROPAGANDA.

Crestinii (postprotestanti) trebuie sa recupereze demnitatea SUCCESULUI si demnitatea SACRIFICIULUI.

A cistiga ceva pe lumea asta poate insemna a pierde ceva pe lumea cealalta.

Ca PERSOANE, sintem intr-un referendum permanent, fiecare cu el insusi, alegind ce sa cistigam, cu ce pret, si la ce sa renuntam, cu ce pret.

In perioada postdecembrista, bisericile baptiste si penticostale au cistigat proprietati, au fondat institutii confesionale, postprotestantii au dobindit multe diplome, iar evenimentele publice au devenit un mod de expresie confesionala.

Baptistii si penticostalii au pierdut insa parametri spirituali care au mentinut directia duhovniceasca in perioade de persecutie din partea statului, fie inainte de comunisti, fie in timpul comunistilor.

La fel cum un vot al unui tinar de 18 ani nu are aceeasi valoare ca al unui crestin de 50 de ani (cumaturitate spirituala) la alegerile dintr-o biserica (sau la referendum), la fel bisericile evanghelice si penticostale din secolul XXI sint necoapte la minte (greenhorn) in comparatie cu inaintasii lor din secolul XX. Prigoana si martirajul produc cele mai eficiente forme de marturie crestina.

In circumstantele actuale, chestiunea referendumului a distras atentia tocmai de la subiectul important al MATURITATII spirituale. Producerea de evenimente nu echivaleaza cu dezvoltarea discernamintului duhovnicesc.

Ghetoul pocaiesc formeaza si deformeaza.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Alin Cristea: Sîntem PERSOANE prin loialitatea faţă de ADEVĂR, nu prin angajamentul faţă de o cauză impusă prin PROPAGANDĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s