Semnele timpului – Norel Iacob: Vot pentru claritate

„Simţind miza morală a dezbaterilor legate de căsătoria homosexuală, bisericile s-au implicat în dezbaterea publică, afirmându-și valorile din postura lor de principale păstrătoare ale principiului biblic și moral al căsătoriei dintre un bărbat și o femeie. Unele biserici au mers chiar mai departe, îndemnându-și membrii să voteze „da” la referendum, dar, în această pornire energică, un lucru a scăpat din vedere – și anume că bisericile trebuie să fie, de asemenea, păstrătoarele valorii fundamentale a libertăţii gândirii, conștiinţei și religiei. Pentru că, în conformitate cu Biblia, omul are liber-arbitru și poate decide să trăiască religios sau nereligios, moral sau imoral, decizie pentru care va da socoteală înaintea lui Dumnezeu la judecata de apoi – dar, până atunci, e important ca instituţiile creștine să fie primele care să susţină că, în chestiuni care nu ţin de morala universală, nimeni nu trebuie să-i impună altcuiva după ce viziune morală să-și trăiască viaţa.”

„Populaţia României are dreptul să voteze așa cum dorește și să direcţioneze prin votul ei conduita juridică a statului român în chestiunea căsătoriei homosexuale. Cu precizarea că un vot pentru interzicerea prin constituţie a căsătoriei homosexuale nu va împiedica și acordarea de drepturi civile cuplurilor homosexuale.”

„Biserica ar trebui să aibă o poziţie mult mai reţinută când vine vorba de implicarea sa, ca instituţie, într-un demers legislativ al statului laic. Riscul este ca biserica să se descopere, chiar fără să vrea, în rolul unui promotor al legiferării moralei majoritare, tradiţionale, creștine, în detrimentul libertăţii de gândire și conștiinţă a unei minorităţi cu o morală netradiţională. Și, dacă democratic majoritatea are dreptul să-și impună părerea, în privinţa libertăţii conștiinţei, majoritatea nu are de spus niciun cuvânt.”

http://semneletimpului.ro/religie/etica-si-morala/vot-pentru-claritate.html

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s