http//www.marginaliaetc.ro/cristi-danilet-de-ce-nu-merg-la-referendumul-cu-privire-la-casatorie
Alin Cristea: Stimate domnule Cristi Danilet,
Si eu eu cred si respect principiul separatiei dintre Stat si Biserica. (Baptistii, spre deosebire de penticostali, nu accepta salarizarea pastorilor prin repartizarea banilor de catre stat.)
Dar scriam zilele trecute: Nu stiu cum ar putea explica existenta Romaniei de 100 de ani cei care proclama, indecent de purist, totala separare a politicii si credintei crestine.
Din cite inteleg eu – care nu fac parte din biserica (mult prea) majoritara -, Bisericii Ortodoxe Romane trebuie sa i se recunoasca rolul important in istoria si identitatea Romaniei (dupa cum mentiona si Vasile Ernu cindva).
ORICE act politico-juridic este subordonat „ACTULUI” identitar (in continua desfasurare) de constituire a statului roman.
(In paranteza fie vorba, am impresia ca unii, care sint dusi prea putin la biserica, eufemist vorbind, se inchina preceptelor juridice.)
M-as astepta sa apreciati momentele cind autoritatile bisericesti se implica in miscarile civice, chiar daca e vorba de un act politico-juridic, sau MAI ALES daca e vorba de un act politico-juridic.
Pincipiile crestine nu au stat la baza constituirii primelor colonii nord-americane? Sau acolo n-au actionat autoritatile bisericesti?
Daca n-au actionat autoritatile bisericesti, nu ramine in discutie rolul PRINCIPIILOR crestine? (Sau, in alte zone, a celor musulmane, budiste etc.)
Impresia pe care o am este ca, la fel cum propagandistii referendumului par sa aiba o gindire strategica anistorica (apelind la date istorice doar cind le convine lor), la fel, dumneavoastra si cei care critica, intr-un fel sau altul, referendumul, practicati un reductionism anistoric, amoral si ludic.
Dupa cum parintii ne invatam copiii nu doar sa vorbeasca, ci sa glumeasca, in mod similar, mintile inteligente ale natiunii noastre nu doar ne invata sa fim inteligenti, ci, speram, si sa fim intelepti.
Da, contextul e inghesuit, propaganda, de ambele parti, e apriga, dar, daca ne gindim la copiii (si nepotii) nostri, atunci ar trebui sa avem excogitatii mai profunde decit cele practricate de propaganda.
Daca vor mai fi inca 10 sau 20 de referendumuri in urmatorii 5 sau 10 ani, ce vom face, ne certam de fiecare data? Sau polemizam? Ca sa pierdem ambele parti si, astfel, sa avem de cistigam ambele parti.
A dori reducerea influentei religioase de tip ortodoxism (erezia filetistă), ceea ce si eu doresc, nu se confunda cu eliminarea influentei religioase, chiar și de tip ortodoxism, in societatea romaneasca.
Avem nevoie de implicarea bisericii nu doar pe palierul caritabil, ci si pe oricare alt palier al societatii.
Patriarhul Miron Cristea (nu stiu sa am vreo legatura de rudenie cu el), care a fost primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (1925 – 1939), a fost prim-ministru al României in perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939.
Publicist, filolog, senator, regent (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930), teolog, membru de onoare al Academiei Române din 7 iunie 1919 – n-ar fi fost acum un mai bun premier decit toti ultimii trei la un loc?
Sper sa nu deranjez prea mult daca spun ca biserica e o chestiune mai ampla decit orice sistem juridic.
Sistemul juridic rezulta dintr-o cultura morala la baza careia sta biserica (sau formele de organizare religioasa ale musulmanilor, budistilor etc.).
Legile nu pot fi mai bune decit oamenii care le dau nastere. Sau, mai exact, decit autoritatile INFORMALE care produc autoritati formale.
Puterea adevarul a fost si este mai mare decit orice putere formala.
DE ACEEA exista polemici in aceste zile, intrucit se face apel la adevar, indiferent cum este el inteles si confiscat prin propaganda.
Din punctul meu de vedere, preceptele teologice sint mult mai importante decit preceptele juridice.
N-am facut apel la ele, cu speranta ca putem discuta ca oamenii, ca simpli cetateni (din cind in cind), fara sa apelam (exagerat) la conceptele tehnice ale specializarii fiecaruia.
Am anuntat inca de anul trecut ca nu voi participa la referendum.
Asadar, v-as ruga sa nu ma tratati ca pe unul dintre propagandistii care ne tulbura nepermis de mult in aceste zile. 🙂
Cred ca sintem intr-un punct important al Romaniei postdecembriste in care avem sansa dobindirii culturii dialogului.
Va apreciez pentru rolul pe care il jucati intr-un astfel de moment.